Mészáros a Tigáz után a Titászt is bekebelezte

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. augusztus 31.

Gazdaság

Mindehhez 50 milliárdos hitelt vett fel a saját bankjaitól. 

Sikeresen lezárult az Opus Energy Kft. és az E.ON Hungária Zrt. között az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. (TITÁSZ) százszázalékos részvénycsomagjának megvásárlására irányuló tranzakció - közölte az Opus kedden.

A Mészáros Lőrinchez köthető Opus Global Nyrt. és a Status Energy Kft. által ötven-ötven százalékban tulajdonolt Opus Energy Kft. még ez év márciusában kötött adásvételi szerződést, a tranzakció zárására az eredeti ütemtervnek megfelelően augusztus 31-én került sor.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Mészáros-féle Opus ráadásul 50 milliárd forintos hitelt is felvett a Titász megvásárlásához a MKB Bank Nyrt.-től és a Takarékbank Zrt.-től. Mészárosnak mind az MKB-ban, mind a Takarékbankban meghatározó tulajdona van, magyarul nagyjából a saját bankjaitól vett fel hitelt. 

A tiszántúli áramhálózati vállalat 2021. szeptember 1-től Opus Titász Zrt. néven, a tőzsdei társaság konszolidált leányvállalataként működik, tovább erősítve ezzel stratégiai fontosságú energetikai portfolióját - áll a közleményben. A cég új logót is kap. 

Az adásvételi szerződés megkötése után öt hónap elteltével az E.ON csoportból kiválva folytat a társaság villamosenergiai elosztói engedélyes tevékenységet az ország észak-keleti régiójában (Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok megye és Békés megye jelentős része). Az ügymenet zökkenőmentes folytatása érdekében a szükséges fejlesztések megtörténtek, a tulajdonosváltással összefüggésben az Opus Titász munkavállalóinak száma több mint 1150 főre nőtt - írták.

Mészáros korábban a Tigázt is felvásárolta, a közlemény szerint így Észak-Kelet-Magyarországon egy cégcsoport biztosítja a gázhálózati- és áramhálózati infrastruktúra üzemeltetését, így "fókuszáltan valósítható meg az ügyféligények alapján testreszabott, fenntartható, megfizethető, integrált hálózati megoldások kialakítása". 

A Titászhoz Magyarország észak-keleti régiójában 18 728 négyzetkilométer tartozik, 26 177 kilométer hosszúságú villamosenergia elosztó hálózat, közel 400 településen, több mint 772 ezer otthonban és munkahelyen biztosítva ezzel a zavartalan villamosenergia ellátást. A társaság villamosenergia-elosztó hálózat vagyonának értéke meghaladja a 103 milliárd forintot. Az áramhálózattal összefüggésben a társaság évente 14 milliárd forint összeget fordít beruházásokra. 2020. évben a társaság árbevétele meghaladta az 57 milliárd forintot.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk