Nagyon nagyot nőtt a magyar gazdaság a második negyedévben

Gazdaság

A bruttó hazai termék (GDP) a nyers adat szerint 17,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedd reggeli közlése alapján a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 17,7 százalékkal emelkedett a magyar GDP.  

Az előző negyedévhez képest a gazdaság teljesítménye 2,7 százalékkal nőtt a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint. A 2019. második negyedévinél 2,2 százalékkal volt nagyobb a GDP a nyers adatok szerint.

Az állami hírügynökség híre kitér arra, az első fél évben 7,6 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 7,2 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye a múlt év azonos időszakához viszonyítva, miután az első negyedévben a nyers adat szerint 2,1 százalékkal a kiigazított és kiegyensúlyozott mutató szerint 1,9 százalékkal csökkent.

A friss GDP-adat

"a valaha mért legmagasabb negydéves növekedésnek számít"

- kommentálta a hírt a Facebook-oldalára feltöltött videójában Varga Mihály pénzügyminiszter. Hozzátette, a magyar gazdaség növekedése meghaladta a koronavírus-járvány előtti szintet, a magyar gazdaság újraindítása pedig az egyik leggyorsabb az Európai Unióban. 

Varga Mihály szerint idén 8,4 százalékos gazdasági növekedés érhető el.

(Címlapképünk illusztráció)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk