Szijjártó Péter: az elmúlt év volt minden idők legsikeresebb éve

  • narancs.hu
  • 2019. január 3.

Gazdaság

Magyarország külgazdasági rekordokat döntött 2018-ban.

Tavaly külgazdasági rekordokat döntött Magyarország, az elmúlt év volt minden idők legsikeresebb éve a befektetés-ösztönzés szempontjából, soha ennyi és soha ilyen nagy értékű beruházás nem érkezett Magyarországra – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

A szuperlatívuszokban beszélő miniszter kiemelte: tavaly 98 nagyberuházás jött Magyarországra a beruházás-ösztönzési rendszeren keresztül, ezek összesen 1380 milliárd forint értéket képviselnek, és ezekhez a beruházásokhoz a magyar kormány 135 milliárd forint vissza nem térítendő készpénz-támogatást nyújtott.

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy a beruházásokkal 17 024 új munkahely létesült az országban, az így létrehozott munkahelyeken a vállalatok 425 700 forintos átlagbért fizettek, ami 40 százalékkal magasabb a külföldi beruházásoknál fizetett 2017-es átlagbérnél.

A miniszter szerint a magyar gazdaság a dimenzióváltás időszakát éli, amikor már nem az új munkahelyek száma a legfontosabb szempont, hanem az általuk megtestesített technológia és kutatás-fejlesztés áll a középpontban.

Ez a kijelentés azért is nagyon érdekes, mert szöges ellentétben áll a "rabszolgatörvény" kapcsán a kormány sokat hangoztatott álláspontjával, miszerint, a magyarok akkor fognak több pénzt keresni a mostaninál, ha többet is dolgoznak, és ezért volt szükség a túlóratörvényre.

Ezt már olvasta?

Menekülnének a dolgozók a BKK süllyedő hajójáról?

Miután a főpolgármester a Budapesti Közlekedési Központ bezárásól beszélt, egyre többen készülnek elhagyni a BKK-t - értesültünk belső forrásokból. A Narancs.hu információi szerint jelentős aggodalmat váltott ki a BKK dolgozóiban a főpolgármester bejelentése, hogy meg fogja szüntetni a céget. Úgy tudjuk, többen is vannak, akik elhagyni készülnek a céget az BKK új vezetőjének érkezése után.

Figyelmébe ajánljuk