Több tízezer ember veszítheti el a munkáját az UBS és a Credit Suisse összeolvadása miatt

  • narancs.hu
  • 2023. március 21.

Gazdaság

A UBS leépíti a befektetési bank nagy részét, és megszünteti a két intézet közötti átfedő szerepköröket.

A Credit Suisse UBS általi megmentése várhatóan több tízezer munkahely leépítését eredményezi, mivel a svájci pénzügyi szektor már most kezdi megszenvedni a vitatott felvásárlás következményeit – írja a Financial Times értesülésire hivatkozva a hvg.hu

Az UBS terveit ismerő források szerint várhatóan a leépítések fő terhét a Credit Suisse együttesen több mint 30 ezer alkalmazottat foglalkoztató belföldi üzletága és befektetési bankja viseli majd. A források hozzátették, hogy még korai lenne számszerűsíteni, hogy hány munkahely szűnik meg, de

ez akár az egyesített csoport 120 ezer munkahelyének egyharmadát is elérheti, mivel a UBS leépíti a befektetési bank nagy részét, és megszünteti Svájcban a két intézet közötti átfedő szerepköröket.

A felvásárlást a svájci hatóságok a hétvégén szervezték meg, miután a múlt héten riadalmat keltett a Credit Suisse-től menekülő ügyfelek nagy száma. A 3 milliárd svájci frank (kb. ezermilliárd forint) értékű üzletet sokan bírálták a kötvénytulajdonosok veszteségei miatt, illetve azért is, mert a részvényeseket nem kérdezték meg az egyesítésről. A Credit Suisse, amely 2022 végén valamivel több mint 50 ezer embert foglalkoztatott, már egy széles körű létszámleépítés közepén állt: idén eddig 4000 munkahelyet szüntettek meg.

Ralph Hamers, a UBS vezérigazgatója az üzlet bejelentését követő vasárnap esti, elemzőkkel folytatott telefonbeszélgetésen elmondta, hogy 2027-ig évi 8 milliárd dollárnyi költséget próbálnak kivezetni, ebből 6 milliárd dollárt a létszámcsökkentésekkel, 2 milliárd dollárt pedig az informatikai kiadásokból spórolnának meg.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk