Vényköteles lett több népszerű fájdalomcsillapító

  • narancs.hu
  • 2020. május 1.

Gazdaság

Ibuprofén tartalmú gyógyszerek lettek vénykötelesek.

Receptköteles lett több ibuproféntartalmú gyógyszer péntektől - írja a Napi.hu.

A receptkötelezettség május 1-től a 600 és 800 milligrammnál nagyobb ibuproféntartalommal, valamint a 300 milligrammnál magasabb dexibuproféntartalommal rendelkező tablettákra vonatkozik .

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) azért tette receptkötelessé az eddig vény nélkül kapható gyógyszereket, mert a fájdalom- és lázcsillapítóként használt ibuprofén esetében a biztonságos dózis naponta 1200 milligramm, a reumatikus betegségekre való dexibuprofénnél pedig 600 milligramm, ezt a szintet pedig a tablettákat szedők könnyen túlléphetik a korlátozás nélkül.

Az úgynevezett "nem szteroid gyulladáscsökkentőkről" – így az ibuprofénről - több tanulmány is azt állította, hogy szedése növeli az artériás thrombotikus események, például a szívinfarktus vagy a stroke kockázatát.

A receptkötelezettség összesen tíz készítményt érint (az OGYÉI honlapján lévő tájékoztatás szerint a Dolgit, Seractil, Dolowill, Brufen, Algoflex, Ibumax, Spedifen egyes kiszereléseit), több tucat tablettát viszont nem. A hatóság közölte, több mint negyven, 200 és 400 mg ibuprofent tartalmazó gyógyszer továbbra is recept nélkül is elérhető.

Cring-crangg: Itt a friss Narancs!

A hé meg a hó és a bicikli, mint fő ellenség. De mi minden van még a lapban? A címlapon Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. Az interjúban szóba kerülnek álkutatók, nullkilométeres tehénpásztorok, a felelőtlen járványkezelés és az OLAF nyomozásai is. Támadások kereszttüzében áll a WHO a lassúnak tartott intézkedések és vélelmezett Kína-barátsága miatt.

Figyelmébe ajánljuk