Görög válság - Papandreu visszavonja a népszavazás tervét

  • 2011. november 4.

Hírek

Athén, 2011. november 3., csütörtök (MTI/AFP/AP/dpa/Reuters) - A görög kormányfő visszavonta az adósságcsomagról kiírandó népszavazás tervét - közölte csütörtökön délután két, a miniszterelnökhöz közel álló tisztségviselő. Maga Jeórjiosz Papandreu viszont csak arról beszélt, hogy bizönyos feltételek mellett hajlandó elállni a referendum kiírásától.

A miniszterelnök a csütörtöki kormányülésen azt mondta, hogy nincs szükség referendumra, ha az ellenzék támogatja a megszorító csomagot. Szavait azonban két, a kormányfőhöz közel álló tisztségviselő úgy foglalta össze, hogy a kormányfő visszavonta a népszavazásra vonatkozó tervét, s a hírügynökségek is így értelmezték.
Antonisz Szamarasz, a konzervatív ellenzék vezetője ugyanis néhány órával korábban bejelentette: "a jelenlegi körülmények között az új adósságcsomag-megállapodás elkerülhetetlen, s azt meg kell védeni."
Görögország számára az a feladat, hogy jóváhagyja az Európai Unió október 27-én elfogadott válságellenes tervét, ellenkező esetben az euróövezetből való kiválást kockáztatja - hangoztatta a kormánypárt (PASZOK) parlamenti frakciója előtt mondott csütörtöki beszédében a miniszterelnök.
"A terv népszavazás útján történő elutasítása, választások rendezése vagy a terv támogatóinak kisebbségben maradása (a parlamentben) azt jelentené, hogy kiválunk az eurózónából" - figyelmeztette a frakció tagjait Papandreu. Beszédében "katasztrofális alternatívának" nevezte előre hozott választások kiírását. Ismételten leszögezte: amennyiben Görögország nem teljesíti kötelezettségeit, azt kockáztatja, hogy elveszíti az eurót. Ennek megakadályozása érdekében "stabil frakcióra és stabil kormányra" van szükség, hogy biztos jövőbe vezessék az országot.
A miniszterelnök jelezte: tárgyalni fog a konzervatív ellenzékkel, amely vállalta, hogy megszavazza az EU-tervet, egyúttal viszont ragaszkodik a népszavazás lemondásához és egy átmeneti kormány létrehozásához. Utóbbi mintegy előjátéka lenne az előre hozott parlamenti választásoknak.
Az athéni események felgyorsulását az váltotta ki, hogy szerdán Papandreu Franciaországban találkozott a francia elnökkel és a német kancellárral. Ezek értésére adták a görög kormányfőnek, hogy országa mindaddig egy centet sem kap a következő segélycsomagból, amíg a parlament meg nem szavazza a pénzügyi mentőöv nyújtásához szükséges takarékossági intézkedéseket.
"Akkor is boldog leszek, ha nem kerül sor a népszavazásra, amely soha nem volt önmagáért való cél. Boldog vagyok, hogy a viták legalább észre térítettek sok embert... Ha az ellenzék hajlandó tárgyalni, hogy támogassa a csomagtervet, akkor nincs szükség népszavazásra" - áll a miniszterelnök beszédének kéziratában, amelyet a kabinet ülése után a sajtó rendelkezésére bocsátottak.
A pénzügyminiszter a PASZOK-frakció előtt mondott beszédében felszólította a kormányt, hogy kategorikusan és teljesen egyértelműen zárja ki népszavazás kiírását, és tegyen meg mindent a csomagterv megvalósításáért. Evangelosz Venizelosz szerint a 300 tagú törvényhozásban legalább 180 képviselőnek kell támogatnia a tervet. Görögországnak még december 15. előtt szüksége van a pénzügyi mentőöv újabb részletének az átutalására - hangoztatta.
Német tv-adók athéni tudósítói szerint Papandreu azért vetette föl a népszavazás gondolatát, hogy tárgyalóasztalhoz csalja az ellenzék fő erejét adó Nea Demokratia pártot. Annak vezetői is tisztában voltak azzal, hogy a lakosság többsége leszavazná a mentőcsomag feltételét képező újabb megszorításokat, ami hosszabb távon maga után vonná Görögország kiválását az euróövezetből. Ez pedig az ellenzéknek sem állna érdekében.
A nap folyamán egyébként mintegy harminc görög képviselő - kormánypártiak és ellenzékiek - levelet írtak a miniszterelnöknek, s abban átmeneti kormány felállítását szorgalmazzák. A közszolgálati televízió (NET) pedig azt állította, hogy Papandreu beleegyezett ennek létrehozásába. Ugyanakkor a kabinet délutáni ülésén részt vevő egyik miniszter újságírókkal azt közölte, hogy Papandreunak nem áll szándékában lemondani. "A miniszterelnök nem mond le. Várjuk a Nea Demokratiával zajló tárgyalások eredményét" - jelentette ki a neve elhallgatását kérő miniszter.
Nagy kérdés, hogy ha létrejön a tervezett átmeneti kormány élén, ki állhat majd annak élén? A ZDF televízió athéni tudósítója szerint a Papandreu-korszak a mai nappal véget ért; a dinasztia legifjabb sarja számára már csak a méltó távozás lehet a játszma tétje. Az új kormány élére vagy egy elismert technokrata, vagy pedig egy köztiszteletnek örvendő idősebb politikus kerülhet. Utóbbiak közül Kosztasz Szimitisz korábbi miniszterelnök nevét említette a német tudósító: ő a jelenlegi kormánypárthoz tartozik.

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Faunok a méhesben

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok. Isteni lényekről leváló szárnytollak, méhrajzás és csonkolt kecskeláb – közel harminc művet, festményeket és szobrokat láthatunk a művészeti galériának is otthont adó régi villa első emeletén.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.