A várva várt nap, amikor Lázár János végre megcsókolta Gyurcsány őszödi beszédét

  • narancs.hu
  • 2014. július 24.

Hírnarancs

Sűrű nap volt ez amúgy is: Ángyán újabb jelentése, Balázsovits Lajos, Orbán menni Washington (vagy nem?), és megvesszük az MKB-t. A Telekom pedig leépít.

„Orbán Viktor októberben az Egyesült Államokba látogat. A magyar miniszterelnök New Yorkba és Los Angelesbe utazik; eredetileg Washingtonba is készült, de a programnak ezt a részét a minap lemondták, tudtuk meg washingtoni forrásokból” – ezzel a hírrel robbantott reggel a Népszabadság. Az ok prózainak tűnt: a magyar miniszterelnököt egyszerűen nem fogadták volna a Fehér Házban, de volt egy olyan egyetemi előadás, aminek feltételei nem feleltek volna meg Orbán Viktornak. (Lett volna utána ti. vita.) Nem sokkal később a Miniszterelnökség is nyilatkozott az ügyről. Mint mondták: semmilyen döntés nem született egyesült államokbeli kormányfői látogatásról, így értelemszerűen annak bármilyen programeleméről sem. Addig is, amíg nyilatkoznak, kíváncsian várjuk, lesz-e washingtoni programelem, vagy sem.

A csütörtök reggel másik nagy híre az Indexé volt. Ezt legalább annyira élveztük, mint az előbbit: hogy ti. Gyurcsány kitalálta, hogy Balázsovits Lajos lesz, aki leveri Tarlóst ősszel! Leestünk a székből, akkorát röhögtünk. Balázsovits fő politikai tevékenysége eddig különben az, hogy csinált egy főzőkönyvet Gyurcsány Ferenccel. Így már minden érthető!

Mai hír szintén: október 12-én lesz az önkormányzati választás. Tuti.

Elkészült Ángyán József újabb jelentése is. (Az ezt megelőlegező korábbi interjúnkat vele itt olvashatja.) Ez sorban már a hatodik. A hvg.hu-n megtalálja a dokumentum kivonatát, álljon itt belőle egy részlet: a területek nem több mint 5–30 százalékát sok apró egységben, kis érdekeltségeknek szórják szét, „miközben – a jelek szerint előzetes megállapodás alapján – a területek 70–95 százaléka egy szűk kör nagy érdekeltségeihez kerül” – írja a volt államtitkár.

Lázár János ma is futott pár kört: az atv.hu szúrta ki jegyzőkönyvből, hogy egy bizottsági ülésen azt mondta nemrég Lázár: Elolvastam Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr balatonőszödi beszédét, mind a két részletet, nemcsak azt a minimális részt, ami nyilvánosságra került, hanem amiben az állam átalakításáról beszélt.” Lázár konklúziója, ami a 32. oldalon olvasható, az, hogy számára egyenesen „rendkívüli tanulságokkal” szolgált a beszéd! „Ennyi év távlatából, némi higgadtsággal kezelve a helyzetet, nagyon tanulságos, lehetne belőle sok mindent figyelmébe ajánlani a mindenkori kormányzóknak, már akik az országot kormányozzák” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Akit Brüsszelből dorgálnak. Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa levelet írt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek, miután Magyarországon járva azt tapasztalta, hogy a kormányzati kommunikáció megbélyegzi az emberi jogokért és a demokratikus értékekért küzdő civil szervezeteket. Arra kérte a kormányt, függessze fel a civilek kiemelt ellenőrzését, amíg meg nem teremtik az eljárás törvényi feltételeit. Lázár minderre azt felelte: a támogatási pénzek Ökotárs Alapítvány általi kezelése aggodalomra adott okot, és mivel közpénzekről van szó, azok szétosztását a magyar kormánynak „erkölcsi kötelessége” ellenőrizni.

A Magyar Telekom két év alatt 1700 embert bocsát el. „A 2 éves programra vonatkozó végkielégítéssel kapcsolatos költségek teljes összege megközelítőleg 12 milliárd forintot tesz ki, ebből 4 milliárd forintot 2014 szeptemberében könyvelnek el” – írja az Index.

A Magyar Külkereskedelmi Bankot pedig államosítják. Úgy tudni, az állam mintegy 17 milliárd forintért megveszi a legveszteségesebb bankot, egy-két éven belül jövedelmezővé tenné, majd tovább is adná. Kimutatás, háttér itt.

Végül egy kis külföld: lemondott hivataláról csütörtökön Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök. Erre azután került sor, hogy meghiúsult az energiaügyi törvény és a hadsereg finanszírozásának növelését célzó költségvetési jogszabály keresztülvitele.

Figyelmébe ajánljuk