Vajon milyen gyorsan szünteti meg a választási irodánál történt kopaszbalhé ügyét az ügyészség?

  • narancs.hu
  • 2016. augusztus 19.

Hírnarancs

Tudta, mennyit futott már a népszavazási kampány? Gyűlik a pénz az ellenplakátokra. Bayer Zsolt miatt van, aki visszaadja kitüntetését. Majdnem ingyen volt az ’56-os dal. Trump meztelenül jelent meg az USA utcáin.

Semmi sem drága

false

 

Fotó: Kreatív

Minden eddiginél elsöprőbb erejű politikai kampányt folytatott a magyar kormány a hivatalos kampányidőszak előtt – írja a Kreatív adatoktól érdekes publicisztikája. Augusztus 13-án hivatalosan is megkezdődött az október 2-ai népszavazás kampányidőszaka. Az erről szóló hírt az állami hírügynökségként funkcionáló MTI osztotta meg a világgal. Ám a Kreatív szerzője rávilágít, miért nem igaz ez az állítás, mi történt az elmúlt négy hónapban a hivatalos kampány előtt e tárgyban, mennyit és mennyiért hirdetett a kormány, és mire jó egy ilyen kampány.

false

 

Fotó: Kreatív

„Ellenplakátra gyűjtünk”

Mindeközben megint óriási sikere van a Kétfarkú Kutya Párt ellenkampányra gyűjtő akciójának. A tavalyi akció sikere után újabb komoly lépésre szánta el magát a viccpárt, „mert a kormány még mindig nem lett jó fej, és továbbra is arra költi a pénzünket, hogy megmondja nekünk, mitől féljünk és mit utáljunk”. 9 millió forint jött össze egy nap alatt, összesen több mint 1300-an küldtek pénzt azért, hogy „ne legyen ilyen borzasztó hangulat az országban”.

Mi lesz, ha az ügyészség folytatja a vizsgálatot?

Bár a rendőrség „bűncselekmény hiányában” megszüntette a nyomozást a februárban a Nemzeti Választási Irodánál történt úgynevezett kopaszbalhé ügyében, az MSZP-s, vasárnapi boltzárról szóló népszavazási kezdeményezés újabb abszurd fordulatot vett. A hvg.hu információi szerint ugyanis hivatali bűnpártolás miatt most épp az NVI-elnököt, Pálffy Ilonát kénytelenek elővenni, mert elküldte/elküldette a helyszínre kiérkező rendőröket, mondván, nincs semmi baj. Az ügy iratai állítólag már az ügyészségen vannak, vagyis innentől Polt Péteréknél a labda.

Mert megérdemli

Annak örömére, hogy Bayer Zsolt megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét, a hvg.hu összegyűjtötte, mi minden járhatna még a kurvaanyázós publicisztikák szerzőjének, aki Lázár János szerint egyszerű oknál fogva, a teljesítménye miatt kapta az elismerést.

false

Fotó: MTI

Aki kapja…

Bayer állami elismerése miatt visszaadja saját korábbi kitüntetését, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok volt országgyűlési biztosa – értesült a Népszava. A lap felidézi, hogy nem is olyan rég, 2013-ban Szaniszló Ferenc Táncsics-díja alkalmából alakult hasonló szituáció; akkor Balog Zoltán visszakérte a díjat Szaniszlótól, de előtte több díjazott Kaltenbachhoz hasonlóan visszaadta saját kitüntetését.

De hát majdnem ingyen volt

A magyar kormány 13,5 milliárd forintot dobott össze az ’56-os emlékév méltó megünneplésére. Ebből 50 millió forint jutott egyetlen dalocskára, amit személyesen Orbán Viktor rendelt meg a ma már magyar állampolgársággal is rendelkező Desmond Child slágergyárostól. Az Egy szabad országért című nótáról hamar kiderült, hogy a zeneipari nagyágyú csöppet újrahasznosította a Steps of Champions című korábbi számát.

false

 

Fotó: MTI

A nehezményező visszhangcunamira mára Child is reagált Facebook-oldalán, amelyből kiderül, hogy egyrészt nem érti, miért kell az ’56-os forradalom emléke előtt tisztelgő dalból is politikai ügyet csinálni, másrészt mire a nagy felháborodás, amikor a magyar állam csak a felvétel költségeit fizette ki, minden más ajándék volt a zenésztől. Ha ez igaz, számos kérdés merül fel a dal költségeivel kapcsolatban, amelyeket az Index cikke is számba vett; némi osztás, szorzás után megsaccolták, hogy kb. 1 millió forint lehetett az emlékdal felvétele. A kérdés már csak az, ki nyelte le a maradék 49 millát.

Trump új ruhája

Csütörtökön az Egyesült Államok több nagyvárosában életnagyságú, meztelen Trump-szobrok jelentek meg. A császárnak nincsenek golyói (The emperor has no balls) elnevezésű művészeti projektet állítólag az Indecline anarchista csoport indította, a szobrokat pedig egy Ginger álnévre hallgató művész készítette. Az alkotónak elege lett abból, hogy egész nap a republikánus elnökjelöltet kell látnia és hallania mindenhol – a művek ebből a dühből születtek. A művész egyébként horrorfilmek számára készít szörnyfigurákat, s az alábbi videóban azt is megmutatja, hogyan.

Figyelmébe ajánljuk