Merkel: A szabad társadalmak legyőzik a terrorizmust

  • narancs.hu
  • 2016. március 22.

Hírnarancs

A terror napján nehéz másról beszélni. Híreket mondunk mégis, köztük az oktatásügy nagy fordulataival és a rendeleti költségvetés közelgő rémével.

Terror

Megemlékezés Brüsszelben

Megemlékezés Brüsszelben

Fotó: MTI/AP

A nap mindent beárnyékoló híre a brüsszeli terrortámadás. A reptéren és a metróban robbanó bombák jelenlegi tudásunk szerint 34 áldozatot szedtek, és mintegy 200 ember sebesült meg. Köztük két magyar is van, egyikük a kormány alkalmazottja. A merényletet magára vállalta az Iszlám Állam. A belga hatóságok pedig közzétették az egyik gyanúsított fotóját: a jobb oldali férfit keresi a rendőrség.

false

A világ számos országában, köztük Magyarországon is megemelték a terrorkészültséget. A külügyminisztérium arra kéri a magyarokat, hogy ha lehet, ne utazzanak Brüsszelbe. A merényletben érintett terroristákat a magyar hatóságok is igazoltatták 2015 szeptemberében, de az ellenőrzésen hamis személyi igazolványokkal átcsúsztak – írja az EUrológus.

„Brüsszel emlékeztet minket, hogy az elkövetők ellenségei mindazoknak az európai értékeknek, amelyeket mi az Európai Unió tagjaiként együtt fenntartunk – mondta Angela Merkel német kancellár. – A mi erőnk az egység, és a szabad társadalmak éppen ezáltal fogják bebizonyítani, hogy erősebbek a terrornál.”

Előzmények: Abdeszlam

Múlt pénteken elfogták a novemberi párizsi terrortámadások egyik feltételezett végrehajtóját, Szalah Abdeszlamot Brüsszelben (erről lásd munkatársunk helyszíni tudósítását). A belga külügyminiszter vasárnap úgy nyilatkozott, hogy Abdeszlam „készen állt újraindítani valamit Brüsszelből”, új hálózatot épített ki maga köré, amelynek tagjainál nehézfegyvereket is lefoglaltak. Hétfőn a belga belügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy egy terroristasejt felszámolása aktiválhat egy másikat. Kedd este a Politico hivatalos forrása megerősítette, hogy egy házkutatás során talált tárgyak kapcsolatba hozzák őt a robbantásokkal. Az eredeti tervek szerint állítólag maga Abdeszlam is részt vett volna a mostani támadásban.

Abdeszlam elfogása

Abdeszlam elfogása

Fotó: MTI/AP

Rétvári futása

– így jellemezte a napot találóan az Eduline. Egy nappal a Tanítanék mozgalom ultimátumának lejárta előtt az oktatásügyre szabadított államtitkár nagyot ment a sajtóban: az ATV-ben a Klik megszüntetését ígérte meg, a Magyar Időkben arról beszélt, hogy már szeptembertől csökkentenének a diákok terhein, megszűnne az egész napos iskola utáni házi feladat, csökkentenék az óraterheket, a közrádióban pedig akkurátusan, még egyszer elismételte ezeket.

Az oktatási portál felhívja rá a figyelmet, hogy bár a kormány ezzel az akcióval minden bizonnyal a tiltakozókat akarja lecsendesíteni, de közben pont azt mutatja meg, hogy nem érdemes vele tárgyalni: hiszen az általa életre hívott kerekasztal szereplőit meg sem kérdezve jelent be mindent összevissza.

Rétvári a köznevelési kerekasztalról tart tájékoztatót

Rétvári a köznevelési kerekasztalról tart tájékoztatót

Fotó: kormany.hu

Mikor üt az óra?

A Tanítanék mozgalmat ez a nagy igyekezet kevéssé hatotta meg: rendületlenül mennek előre, és pont ma hirdették meg az egyórás munkabeszüntetés időpontját: március 30., reggel 8. „Amennyiben a kormány holnapig nem reagál, akkor a Tanítanék mozgalom az ország összes iskoláját arra hívja, hogy együtt, közösen, polgári engedetlenséggel fejezzük ki: nem vagyunk elégedettek az oktatási rendszerrel, és azonnali változásokat követelünk” – írják az esemény Facebook-oldalán, ahol természetesen csatlakozni is lehet.

Rendeleti költségvetés

„Megkezdődött Varga Mihály kiskorúsítása, illetve a rendeleti költségvetés megteremtése” – értékelte a helyzetet a Napi.hu, amely nemrég kiszúrta azt a hihetetlen törvénymódosítási javaslatot, amely lehetővé tenné, hogy a kormány év közben korlátlanul vállalhasson kötelezettséget kifizetésekre. Még egyszerűbben: Orbán Viktor akkor és arra költhetné a Zemberek pénzét, amikor és amire csak akarná. A költségvetési bizottság 20 perc, ismételjük: húsz perc trécselés után tovább is engedte a javaslatot.

Figyelmébe ajánljuk