Elcseszett kommandó, szegény Törőcsik Mari

  • narancs.hu
  • 2013. november 17.

Hírnarancs

Templommal kezdjük, és emléktáblát is avatunk. Ez történt vasárnap.

Orbán Viktor most a felújított rimaszombati református templomban mondta meg a tutit, a lelkész se mondhatta volna szebben: „A török hódoltság idején éppúgy, mint most, a templom és az iskola a magyarság megmaradásáért folytatott harc legfontosabb színtere a Kárpát-medencében” – szólt a megjelentekhez a magyar miniszterelnök, de nem kell megijedni. Ezt természetesen csak a határon túli magyarságra értette. Különben is, emlékeznek önök az elmúlt három évben olyan megnyilvánulására Orbán Viktornak, amiben ne a kormányt, a Fideszt, netán önnönmagát nevezte volna meg a magyarság megmaradásáért folytatott harc legfontosabb elemének? Ugye hogy nem?

Különben is, ha anyaországi színteret kell találni a magyarság megmaradásáért folytatott harcnak, van-e jobb hely a futballpályánál? Orbán, mielőtt Rimaszombatra látogatott, nemcsak hogy köszöntötte a 125 éves MTK-t és saját, illetve az egyesület kabalafigurájával, azaz Deutsch Tamással és a Gedeon nevű libával fotózkodott, de azt is bejelentette (magyar hangja: Deutsch), hogy a kormány átvállalja hat fővárosi klub adósságát, az MTK-ét, a Bp. Honvédét, a BVSC-ét, a Ferencvárosét, a Vasasét és az Újpestét, az MTK 2020-ig kap még év 300 miskát is. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy a nagy bejelentésre nem a Hungária körúton, hanem a Vasúttörténeti Parkban került sor.

A hétvégén megszólalt az a 72 éves férfi is, aki miatt ismét bohócot csinált magából a TEK. A kommandósok hajnalban törték rá az ajtót a nyékládházi nyugdíjasra, mert bejelentést kaptak, hogy fegyvert rejteget. Amúgy a férfi nem kertelt, a Borsod online-nak elmondta, hogy önvédelmi célból vette puskáját a vásárban, és ha nem törik rá az ajtót, maga is beengedte volna Orbán őrzőit. Az viszont egészen káprázatos, hogy ismeretlen belügyi alkalmazottak micsoda sikersztorit és akciófilmet kerekítettek ebből a nevetséges hősködésből.

De ennél is van lejjebb. Egerben felavatták Törőcsik Mari emléktábláját. A táblán ott virít Törőcsik Mari születési ideje egy kötőjel társaságában. Vagyis arra figyelmeztette az ünnepség  résztvevőit – beleértve az eseményen részt vevő művésznőt is –, hogy lesz itt még dolga a kőfaragónak.

Hogy a végén valami jót is mondjunk, ismét slam poetry bajnokságot rendeztek, és holnap hétfő lesz megint.

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.