Kihangosított kötél, kitörölt Bajnai

  • narancs.hu
  • 2014. január 31.

Hírnarancs

Néhány látszólag fontos hír, azon a napon, amikor meghalt Jancsó Miklós.

Mindennap elárasztanak minket a hírek, mégis ritka, hogy valódi esemény történik. De 2014. január 31. sokáig fontos dátum marad: ma halt meg a nagy filmrendező, Jancsó Miklós. Interjúnkat és szubjektív listánkat az öt legjobb Jancsó-filmről már olvashatják, de folytatjuk az emlékezést online és offline. Van mire.

Egyébként pedig Paks, Paks, Paks mindenfelé. A kormány benyújtotta az Országgyűlésnek az erőmű bővítését is tartalmazó törvényjavaslatot – a lényeg továbbra is homályban, minden fontos adat titkosítva. Az Együtt–PM tiltakozott a Putyin–Orbán-paktum ellen, megbírságolták őket. Orbán Viktor elméletileg is megindokolta, mégpedig a John Lukacs történésznek írott, egészen elképesztő levelében, miért is kell gőzerővel építeni az orosz kapcsolatokat. John McCain is bírálta a megállapodást, mivel az nem átlátható – Obama egykori kihívója találkozott Orbánnal és Mesterházyval is, és mondott mindenféle diplomatikus dolgokat.

Közben a forint árfolyama csak zuhant és zuhant, ma megjárta a 314 forintos euró mélységeit, cikkünk írásakor pedig éppen 311 magyar pénzért vesztegetik a hanyatló Nyugat valutáját. Szegény miniszterelnökünknek ehhez semmi köze, ő ott sem volt – állítja ő. Matolcsy György is mondott dolgokat az üggyel kapcsolatban, olyasmiket, amiket Matolcsy György szokott mondani.

De ez minket mind nem érdekel, rendes magyar ember úgysem kér Brüsszel mocskos aranyából! Az otthon melegét szerető magyar ember annak örül, hogy államosítják a Főgázt is, aminek következtében, ha Isten is úgy akarja, a harmadik Orbán-kormány bizonyára bevezeti az ingyengázt és rögtön utána az ingyenebédet.

Addig is marad nekünk a politika mindennapi bája: a HírTv kicsit megbuherálta az MSZP gyűléséről sugárzott hangfelvételt, konkrétan a „Kötelet!” bekiabálást hangosította fel, de szerintük nincs ezzel semmi baj. Orbán Viktor Facebookjáról pedig törölték Bajnai Gordon hozzászólását.

Zajlik az élet, na.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?