Tapolca számol, az óvodások szavalnak

  • narancs.hu
  • 2015. április 12.

Hírnarancs

Napsütéses tavaszi hétvége volt: választás, költészetnap, Tasó László meg az Élet menete Budapesten. POSZT-bojkott, egy kiutasított kurd lányért pedig az osztálytársai álltak ki a bíróságon.

Tapolcán az ország szeme: fej fej mellett

A jobbikos vezetésű Tapolcán volt a legnagyobb a választási részvétel az eddigi adatok szerint, az Ajkát, Sümeget és majdnem hatvan környékbeli települést is magában foglaló körzetben. „Ez bizakodásra ad okot – mondta a Népszabadságnak Bana Tibor országgyűlési képviselő, a fehér széldzsekiben agitáló jobbikos politikusok egyike. A körzet székhelyének számító városban Vona Gábor pártelnök és Szabó Gábor pártigazgató is feltűnt. A radikálisok itt összpontosítják embereiket, elvégre Tapolca ősszel jobbikos polgármestert választott, a párt pedig most első egyéni parlamenti mandátumának megszerzésére készül.

Ám Tapolcán alig több mint feleannyian élnek, mint ahányan Ajkán, ahol csak baloldali és fideszes aktivistákba botlottak az arra járó újságírók. A kormánypárt igyekezett mindent bevetni, a tapolcai kórház júniusi újranyitását ígérő járművekkel cirkáltak, mindennek ellenére a Fidesz nem tart hivatalos eredményváró rendezvényt.

A hétórás urnazárás után az eredményekre és a részvételi adatokra is várni kell, mindenesetre este fél hatig a választók 38,3 százaléka adta le a szavazatát a tapolcai–ajkai időközi választáson. (Ezt írta itt A szerk. a szavazásra.)

Eszköz-e a gyerek?

Óvodás verskommandó „lepte meg” Tasó Lászlót, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkárát, fideszes országgyűlési képviselőt a költészet napja alkalmából a Képviselői Irodaházban. A nyíradonyi Szivárvány óvodába járó gyerekek volt polgármesterükhöz ruccantak fel az óvó nénikkel együtt, a meglepetésről pedig maga Tasó számolt be Facebook-oldalán, ahol képeket is közölt a nem túl lelkes gyerkőcökről.

false

 

Fotó: Facebook/Tasó László

Vajon kinek az okos fejéből pattant ki ez a minősíthetetlen ötlet, és mi a fenéért lehet ennyire hálás Nyíradony valamennyi lakosa – a gyerekekkel együtt – egykori polgármesterének?

„Az osztály vele együtt teljes csak!!!”

Különös jelenés esett meg pénteken a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon – írta a Magyar Helsinki Bizottság Facebook-oldalán –, öt matrózblúzos lány jelent meg, hogy közönségként részt vegyen osztálytársuk, a 18 éves Kaya Elif tárgyalásán.

false

Mindezt azért, mert a törökországi kurd Elifet, két testvérét és szüleit kiutasította Magyarországról a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, annak ellenére, hogy az apa húsz éve él itt, Elif is egyéves kora óta…

false

 

A Helsinki Bizottság segítségével a család a kiutasító döntéseket támadta meg a bíróságon, amelyre a 18 éves Elif védelmében érkezett öt osztálytársa, akik a helyszínen elmondták, úgy volt, hogy az egész osztály elmegy a tárgyalásra, de iskolájuk igazgatója végül csak az ötfős kis csoportnak engedélyezte a hiányzást. Az osztálytársak nem csak jelenlétükkel segítettek, tizenketten egy-egy levelet is írtak a bíróságnak. Az írások arról szólnak, hogy nagyon szeretik a lányt, és nem szeretnék elveszíteni. A megható gesztus tárgyi bizonyítékait Pohárnok Barbara, a Helsinki Bizottság ügyvédje a per iratanyagához csatoltatta, a tárgyalás július 1-jén folytatódik.

 

 

Séta az életért

Ma volt az Élet menete Budapesten. Több tízezren emlékeztek a holokauszt áldozataira „Soha többé Soá!” jelszóval.

false

 

Fotó: MTI

Együtt a kommunikációért

Közös állásfoglalást adott ki több egyetem kommunikáció- és médiatudományt oktató tanszéke, valamint a Médiakutató Alapítvány a kommunikációs alapképzés tervezett megszüntetése ellen. A nyílt levél (amely teljes terjedelmében itt olvasható) szombaton jelent meg az ELTE blogján. Az állásfoglalást megfogalmazó intézetek – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Corvinus Egyetem, az ELTE, az Eszterházy Károly Főiskola, a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem kommunikáció- és médiatudományt oktató tanszékei, plusz a Médiakutató Alapítvány – „mélységes aggodalmukat fejezik ki” a kiszivárgott minisztériumi tervezet miatt, amely 2016-tól – más szakok mellett – megszüntetné a kommunikáció- és médiatudomány alapszakot.

A levél aláírói, tudatában annak, hogy egyeztetési folyamat zajlik, arra kérik az Emmit, hogy a minisztériumi tervezetet a „legfontosabb belső szakmai fórumok számára” tegye hozzáférhetővé, hogy „az egyeztetés szakmailag megalapozott, lehetőség szerint konszenzusos végeredményhez vezessen”.

Továbbdübörög a POSZT-bojkott

A Csáki Judit zsűritagságának elmeszelése miatt kirobbant POSZT-botrány újabb hírei: az Örkény Színház visszalép a versenytől, s kilép a Magyar Színházi Társaságból. Ennek okán összeszedtük az eddig történteket, és az Örkény bátor kiállása kapcsán feltettük a kérdés: Lesz vajon még más is bátor? Vagy mások számára elfogadható, hogy a POSZT szakmai zsűrijének összeállítása alkudozás tárgya, amely során – látszólag? – még csak érvelni sem kell elutasítás vagy támogatás esetén? A szakmát negligálni és mellébeszélni mások számára erény lenne tán?

false

Figyelmébe ajánljuk