Orbán azzal viccelődik, hogy kilépteti az országot az EU-ból

  • narancs.hu
  • 2015. november 3.

Hírnarancs

Szlovák kollégájával nevettek egy jót a lehetőségen. Merkel újabb menekültügyi ötletekkel állt elő, Csányi Sándornak és Fekete Györgynek bejött az élet. Csak hírek keddről. De milyen hírek!

Nem Brexit (vagyis Nagy-Britannia távozása) vagy Grexit (Görögország kizárása az eurózónából), hanem Vrexit jöhet, azaz a visegrádi országok egyike-másika léphet ki az Európai Unióból” – a vs.hu információi szerint mások füle hallatára így tréfálkozott Orbán Viktor és Robert Fico szlovák miniszterelnök egy uniós csúcson. Több EU-s diplomata arról beszélt, hogy a V4-ek menekültügyben folytatott különutas politikája elszigeteli ezeket az országokat Európában. A Die Welt mai publicisztikájában „Orbán kilépési nyilatkozatának” nevezte a miniszterelnök menekültügyi csúcson tett kijelentéseit, melyek értelmében ő már csak „megfigyelője” a nyugat-balkáni menekültválságnak. A vs-nek egy kormánytag úgy nyilatkozott: „2020 után úgysem érkezik majd jelentős uniós fejlesztési forrás Magyarországra, teljesen átalakul az EU szervezete, sokkal kisebb lesz a kontroll az egyes tagállamok fölött.”

Hol a pénz?

A Forbes leggazdagabb magyarokat rangsoroló listájának élén Csányi Sándor áll 287,9 milliárd forintra becsült vagyonával. Csányi idén elérte az egymilliárd dolláros küszöböt, így felkerülhet a Forbes World’s Billionaires listájára is. A gyarapodás az elmúlt év sikeres üzletei mellett annak is köszönhető, hogy a magazin felfedezett 64,5 milliárd forintot a bankvezér szingapúri alapjában.

false


A második leggazdagabb magyar Gattyán György lett, őt Bige László, Demján Sándor és Széles Gábor követi. Simicska Lajos a hatodik, Garancsi István a 20., Mészáros Lőrinc a 30. helyen szerénykedik.

A Népszabadság értesülései szerint még ebben a hónapban módosíthatja a kormány a Nemzeti Kulturális Alap pénzosztási mechanizmusait szabályozó törvényt. Jelenleg az éves szinten 9 milliárd forint sorsáról döntő alap szakmai kollégiumai 50 százalékban a kormány, 50 százalékban a szakmai szervezetek delegáltjaiból állnak. A tervek szerint ezt a felállást módosítanák úgy, hogy a kormány, a szakmai szervezetek és a Magyar Művészeti Akadémia egyharmad-egyharmad-egyharmad arányban képviseltetnék magukat. Így Fekete György és a kormány emberei könnyedén letörhetnének egy egységes szakmai tiltakozást is.

Napi Merkel

Katonai konfliktus alakulhat ki a Nyugat-Balkánon, ha Németország határa lezárásával próbálja megállítani a menekülthullámot” – mondta Angela Merkel kancellár a CDU Hessen tartományi városban rendezett fórumán. „Nem akarom az ördögöt a falra festeni, de gyorsabban megtörténhet, mint bárki gondolná, hogy a régióban a viták tettlegességgé fajulnak, és beindítanak folyamatokat, amelyeket senki nem kíván” – tette hozzá Merkel. Pedig fogadni mernénk, hogy nem ismeri az interjúnkban hasonlóan borús kilátásokat festő Tamás Gáspár Miklós menekültügyi nézeteit.

Az MTI beszámolója szerint később arról is beszélt, hogy a görög–török határszakaszon véget kell vetni az illegális határátlépésnek, és „legalizálni kell a migrációt”. A Törökországból érkező „legális kontingens” méltányos megosztásához, magyarul az uniós kvótarendszerhez a kancellár továbbra is ragaszkodik.

Fun facts

Kormányzati cselekvési program készült a magyar népmesekincs terjesztéséről. Az Index által ismertetett dokumentum célul tűzi ki egyebek mellett „a hagyományos magyar népmesekincs minél szélesebb körű beépítését a köznevelésbe és a felsőoktatásba, a népmesék művelődési szerepének erősítését kötelező és fakultatív oktatás-képzések keretében”.

Csekkolta már a család.hu-t? A népmesei akciótervvel szinte egy időben startolt a családbarát ország legújabb portálja. Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár így jellemezte a vállalkozást: „Milyen gyakran vagyunk úgy, hogy jó lenne tudni, vajon jogosultak vagyunk-e bizonyos támogatási formára, és ha igen, hogyan, mikor kell igényelni. A csalad.hu egy olyan gyűjtőoldal, ahol az olvasó választ kap ezekre a kérdésekre.”

Végezetül vessenek egy pillantást Mike Dean angol futballbíróra, aki a hétfő esti Tottenham–Aston Villa mérkőzésen örült látványosan a Spurs góljának. Ráadásul nem is először!

Figyelmébe ajánljuk