Putyin és az udvarhölgyei

  • narancs.hu
  • 2015.01.04 17:01

Hírnarancs

Orbán Viktor megint lemaradt valamiről, rica, rica, matrica, Macska Zoltán nem esik a talpára. Film és fotók. Hírek egy légi katasztrófa árnyékában.

Orbán Viktor megint csak a második lett

Természetesen nem a nagyon sikeres futballista miniszterelnökök sorában, vagy épp szakácsként, netán igazmondásban – korrupcióban a második. Az oknyomozó újságírók által alapított Organized Crime and Corruption Reporting Project – a szervezet ügyvezető igazgatója a román Paul Radu, magyar tagja pedig az Átlátszó – évek óta megválasztja a legkorruptabb államfőket. Vlagyimir Putyin például minden évben döntős volt eddig, ezért életműdíjnak is lehet tekinteni idei győzelmét. Tavaly a román parlament nyert, előtte pedig Ilham Aliyev azeri diktátor, Magyarország újdonsült barátja. Orbán Viktor egyébként holtversenyben második, mert szintén ezüstérmes Milo Đukanović montenegrói miniszterelnök.

false

 

Fotó: Galló Rita

Útdíjkáosz

Vasárnapra teljes káoszba fulladt az útdíjfizetés. A nol.hu szerint reggel kaotikus helyzet alakult ki a matricaárusításban az M1 és az M7 közös szakaszán. Ahogy eddig, a Budaörsi út végén ma sem lehetett matricát vásárolni, az utána következő benzinkutakon pedig a rendszer meghibásodása miatt szünetelt az értékesítés.

false

Az autósok életét nem mellesleg nehezítette az is, hogy a hétvégén alig akadt olyan pillanat, amikor működött volna az internetes matricaértékesítés. Ugyanakkor az is igaz, hogy a Narancs információi szerint a nem a fizetős utak mentén lévő benzinkutakon (például Óbuda külső részén) simán – sorban állás nélkül is – lehetett matricához jutni, bár kétségkívül nem ezeken a helyeken keresik a legtöbben a kötelező ragasztanivalót.

Vihar miatt zuhanhatott le az AirAsia utasszállító

A szélsőséges időjárási körülmények idézhették elő az egy hete a Jávai-tengerbe zuhant utasszállító tragédiáját – jelentette vasárnap az indonéziai meteorológiai szolgálat, miután kielemezte a térségben a tragédia idején rögzített időjárási adatokat. Az ügynökség hangsúlyozta, hogy ez az egyike a lehetséges okoknak, amely a rendelkezésre álló meteorológiai adatokon alapul. A legvalószínűbb magyarázat az, hogy lejegesedtek és meghibásodtak a hajtóművek, miután a gép berepült egy viharfelhőbe.

false

 

Fotó: MTI

Az AirAsia 8501-es járata 162 emberrel a fedélzetén december 28-án reggel indult Surabayából Szingapúrba. A kapcsolat a felszállás után 42 perccel szakadt meg, amikor az Airbus a Jávai-tenger fölött, a borneói Kalimantan és Jáva között repült.

Az eddig megszólaltatott szakértők is leginkább a térségben uralkodó ítéletidővel hozták kapcsolatba a tragédiát, valószínűsítették, hogy a gép viharzónába került.

Az indonéziai hatóságok immár biztosra veszik, hogy a Jávai-tenger fenekén, Kalimantan partjaitól mintegy 170 kilométerre megtalálták a lezuhant gép roncsait, összesen hat nagyobb törzsdarabot. A legnagyobb közülük 18 méter hosszú, 5,4 méter széles. Eddig összesen harminc holttest került elő.

Maksa Zoltán kétszer vagy háromszor lőtt mellé?

Maksa Zoltán humorista szerint jó vicc a nemi erőszak – menten belehalunk a röhögésbe. A látványosan csekély értelmű nevettető ugyanis – ahogy azt a Fekete Lyukunk is írjaelőször poént gyártott a HírTv-ben, majd bocsánatot kért Facebook-oldalán, amelyben valami mögöttes dühről beszélt, amit az hívott életre, hogy „ezeknek az újgazdag eltés drogos értelmiségieknek mindent lehet”.

false

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Király: ezután nemcsak a nemi erőszakon ejtett viccelődése miatt, de még e beszólásért is kapott az arcára rendesen, mirefel tovább módosította bejegyzését, és ha már, akkor a HírTv-től is bocsánatot kért.

Ám minden mosakodása ellenére a Nőkért Egyesület a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz (NMHH) fordul, ugyanis véleményük szerint a humorista kiszólása a médiatörvény több passzusába is beleütközik fejjel; sérti a közerkölcsöt és az emberi méltóságot, valamint súlyosan károsíthatja a kiskorúak szellemi, lelki, erkölcsi vagy fizikai fejlődését. Az egyesület ezenkívül magánszemélyeket is beadvány megtételére biztat.

Kedvenc képem

Magyar fotóriporterek 2014-es képeiből csinált egy válogatást az Index: arra kértek egy sor kiváló magyar fotóst” (munkatársunkat, Németh Dánielt is), hogy küldjék el nekik „azt az egy fotót, ami a legjobban összefoglalja a tavalyi évüket, és aminek történetéből egy kicsit őket is megismerhetjük. A változatos képek nemcsak azt mutatják be, milyen témák és problémák foglalkoztatják ma a hazai fotósokat, hanem segítenek összefoglalni a 2014-es évet is. Együtt rávilágítanak a minket körülvevő világ globális és helyi problémáira, szépségeire, és a pillanatokban rejlő apró örömökre.”

false

 

Fotó: Németh Dániel

 

BÚÉK – Az első közösségi doku

„Egy közös film Magyarországról.” „Az első magyar közösségi dokumentumfilm.” Így indult a BÚÉK, amely nagyszabású projektként olyasmire vállalkozott, amire eddig Magyarországon még senki és semmi (a két ötletgazdával készült interjúnk itt olvasható). 12 stáb, 300 résztvevő, százórányi nyersanyag, és a végeredmény, 70 percnyi szilveszteri móka és kacagás, csendes évköszöntő vagy -búcsúztató. A több sebből vérző, ám igen érdekes kísérletet már bárki megnézheti, például itt:

Neked ajánljuk

A szemfényvesztő

  • Rév István

A kora ötvenes évek egyik reggelén (április 4-én, hazánk felszabadulásának ünnepén, vagy talán május 1-jén, a munkásosztály nagy harci seregszemléjén, lehet, hogy éppen november 7-én, a nagy októberi forradalom évfordulóján) reménytelenül esett az eső (vagy fagyos szél fújt és hullott a hó). A rádióbemondó ismerős hangja azzal kezdte a híreket, hogy gyönyörű napsütésre ébredt az ország, mintha jókedvében a természet is ünneplőbe öltözött volna a nagy ünnepen.

Ártók

  • TPP

Dúsgazdagék esküvője a világ (jelen esetben Mexikóváros) többi részétől társadalmi és fizikai értelemben is elzárt, erődszerű villában.

Dobozok közt

  • - köves -

A Fontos Filmek (igaz történet, komoly igazságtalanság, komor hangvétel, megrendült taps, állófogadás Beverly Hillsben) két gyakori szereplője a hatalom megnyomorította kisember és az ügyét felkaroló, lelkiismeretes ügyvéd. Ők most a guantánamói fogolytáborban méregetik egymást az egyik olyan helyiségben, amit történetesen nem a fogvatartottak kínzására rendeztek be.

Az ellenállás melódiája

  • Bacsadi Zsófia

Az amerikai vidék, a Közép-Nyugat lakói, a „fehér szemét”, a redneckek (mindenki vérmérséklete szerint válogathat a rendelkezésre álló kifejezések között) sokáig az iszonyat, a jelenben velünk élő barbárság és elmaradottság jelképei voltak az amerikai filmben (A sziklák szeme; Gyilkos túra; A texasi láncfűrészes mészárlás).

Azok a pesti éjszakák!

  • Sándor Panka

Reisz Gábor érdekes formát választott első színházi rendezéséhez. A helyszín a Trafó frissen felújított kávézója, a Trafik, a leszűkített játéktérnek megfelelően a nézők száma is csökkentett. A színészek az asztalok között járkálnak, sőt az utcát is „elfoglalják”. A kávézó egyben nézőtér, színpad és díszlet is.

Senki földjén

Szegény Mikes Kelemen! Ha az utókor kíméletlenségét a félresikerült stílusimitációkban lehetne mérni, Rákóczi fejedelem kamarása alighanem országos rekorder lenne.

„Közben röhög rajtunk”

  • Soós Tamás

„Ha már az is gond, hogy valaki meleg, akkor mi hadd legyünk már heti két órában műhomokosok” – vallja a Dope Calypso. Az együttes június végén hozza ki Tears to Freshwater címmel a szintis powerpop felé elmozduló új lemezét. Sarkadi Miklós énekes-gitárossal és Kelemen László gitárossal a káoszos lemezírási folyamatról, a most különösen aktuális queer esztétikáról és a magyar zenekarok nemzetközi lehetőségeiről is beszélgettünk.

Asztaltársak

A Létbüfében egy asztalhoz vetődik a költő, a zeneszerző és az énekes. Nem tudni, hogy mit isznak, de egy pillanat alatt szót értenek egymással. Egyikük még a baby boom szülötte, a másik kettőt már az X generáció könnyezte ki, mint igazgyöngyöt a kagyló. Mindhármuknak van némi tapasztalata csalatásban és fenében, és úgy lépnek túl e mai kocsmán, hogy előttünk is kitárják a kocsmaajtót.

Nyelvvilág

  • Toroczkay András

Az ördögcérna maga a burgonyafélék családjába tartozó lombhullató cserje. Itt líciumként emlegetik, de hívják még farkasbogyónak vagy gojibogyónak is, és a regény világán belül a kisebbrendű idő- és dimenziókapuk (ha jól értem) jelenlétét jelzi.