Rogán és Kiss Tibi a nap hősei

  • narancs.hu
  • 2013. november 20.

Hírnarancs

Varga Livius, Kiss Tibi

Varga Livius, Kiss Tibi

Fotó: Németh Dániel

 

Ez még csak a hét harmadik napja volt, de máris itt egy rekord:

Fennállásának legnagyobb büntetését mérte ki 9 magyar bankra a Gazdasági Versenyhivatal: a GVH vizsgálata ugyanis, amelyet két évvel ezelőtt Rogán Antal kezdeményezett, azt mutatta ki, hogy ezek a bankok kartellezve nehezítették a devizahitelesek végtörlesztését (melyen amúgy a bankok 260 milliárd forintot buktak). A 9 banknak összesen 9,5 milliárd forint büntetést kell fizetnie: a legtöbbet, 3,9 milliárdot az OTP-nek. Az Erstének 1,72 milliárdot, ami pedig a többi bank büntetéstét illeti, ebben cikkben az is megtalálható.

A nap legviccesebb, egyben persze végtelenül romlott tej szagú híre vitán felül az volt, hogy a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elhatárolódott saját munkatársától, aki igen kínos tanulmányt írt a Pénzügyi Szemle legutóbbi számába. Virovácz Péter ugyanis írásában azt mutatja be, hogy az egykulcsos szja bevezetésével az állam 444 milliárdot bukott, ez a pénz pedig a legjobban kereső, gyermektelen magyarokhoz került. Mindenki más jól megszívta.

Ha már humor: mindeközben Matolcsy György egyértelmű, példátlan és megkérdőjelezhetetlen gazdasági sikerekről beszélt a jegybank konferenciáján, és bátran kiállt a fentebb emlegetett egykulcsos adórendszer mellett is.

A napi betevő betiltás is megvolt ma: Dezső Tamás, az ELTE BTK dékánja betiltotta a HaHa csütörtökre szervezett fórumát, melyen Horváth András, a NAV-ot milliárdos adócsalások eltussolásával vádoló exadóellenőr lett volna a főszereplő, de ott lettek volna a Transparency International és az Átlátszó.hu képviselői is. Dezső érvelése az volt, hogy az esemény „sem hallgatói, sem szakpolitikai” kérdéseket nem érintett volna. A Hallgatói Hálózat új helyszínt keres, a Facebookon érdemes figyelni a fejleményeket.

Már az is kész csoda, hogy legalább az utolsó hír nem csüggesztő: ma bejelentették, hogy már itt van a kanyarban a Quimby új lemeze, a Kaktuszliget. A zenekar tagjai által fülledt, sivatagi atmoszférájúnak jellemzett, itt-ott westernes-countrys stílusú album december 1-jén fog megjelenni, a lemezbemutató koncertet pedig december 28-án, az Indoor Fesztiválon tartja az ország legnépszerűbb rockzenekara.

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.