Finánctőkések törnek mindannyiunk vesztére

  • narancs.hu
  • 2013. november 21.

Hírnarancs

Az elhatárolódás az új divat a Fidesz körül orbitális pályán keringő intézményekben: tegnap az állami milliárdokkal kitömött Századvég tagadta meg egyik munkatársa azon elemzését, amely az egykulcsos személyi jövedelemadóról szedte le a keresztvizet, ma pedig az Einstand előtt álló takarékszövetkezetek 12 vezetője határolódott el levélben Dávid Ferenc VOSZ-főtitkár „médiakampányától”. Dávid a takarékszövetkezeti törvény rapid módosítását bírálja egyébként, amely többek között a lakossági betétek kifizetésének korlátozását is lehetővé tenné „bizonyos körülmények” esetén. A levél aláírói szerint Dávid állításai „minden alapot nélkülöznek” a betétek zárolásáról. Sőt a kvázi államosítás előtt álló takarékszövetkezetek szavatoló tőkéjét a kormány 136 milliárd forinttal növeli. Azt pedig talán írniuk sem kellett volna, hiszen ezek után természetes, hogy „a szövetkezeti hitelintézetekben elhelyezett betétek minden eddiginél nagyobb biztonságban vannak”.

Szapora szívdobogást okozott a művelt közvéleményben az elmúlt napok kulturális főhíre, miszerint Andy Vajna kormányzati filmfőnök bíróságon venne elégtételt: szerinte Farkasházy Tivadar megrágalmazta a Heti hetes egyik februári adásában azzal, hogy „Vajna soha nem csinált művészfilmet, mivel ehhez nem ért”, illetve azzal, hogy „úgy tesz, mintha minden dolga rendben lenne Amerikában, de nem véletlenül nem megy oda vissza”. Vajna tegnap zárt tárgyalást kért, mert úgymond adótitkokat is megosztana a bírósággal, ám ez sem segített. A bíróság szerint a filmcézárnak tűrnie kell a kritikát, plusz fizetheti a perköltséget. A Narancs két évvel ezelőtt részletesen írt Vajna kinti dolgairól, ajánljuk mindenki figyelmébe.

Az állítólagos bankkartellezésért tegnap kiszabott versenyhivatali rekordbírságot a Fidesz a maga győzelmének érzi, talán nem is egészen alaptalanul: mindenesetre a párt nagyobb sebességre kapcsolt az ügyben, és ma már arról biztosította sietve a Magyar Haza népét, hogy Bajnai Gordon a kiskeresetű magyar családokkal szemben a csak a saját zsebükre figyelő kartellező bankárok oldalán áll, hiszen a bankadó kivezetésére, illetve csökkentésére készül.

A klímaváltozás, ami a végromlásba taszajtja hamarosan a Földet, nagyrészt kilencven, jól beazonosítható cég műve – olvasható az amerikai környezetvédelmi kutatóközpont, a Climate Accountability Institute (CAI)  jelentésében. „A világon nyilván több ezer energiavállalat működik. De ha csak azokat vesszük, akik a döntéseket hozzák (...), ők elférnének egy-két buszon” – mondta a CAI kutatásvezetője. Korábban elsősorban országokat ültettek a klímaváltozás miatt a szégyenpadra, most viszont olyan nagy állami és magáncégeket, mint a British Petrol, a Chevron, az Exxon, a norvég Statoil, vagy az orosz Gazprom. Azt a keveset, ami hátravan, már féllábon is kibírjuk.

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.