Finánctőkések törnek mindannyiunk vesztére

  • narancs.hu
  • 2013. november 21.

Hírnarancs

Az elhatárolódás az új divat a Fidesz körül orbitális pályán keringő intézményekben: tegnap az állami milliárdokkal kitömött Századvég tagadta meg egyik munkatársa azon elemzését, amely az egykulcsos személyi jövedelemadóról szedte le a keresztvizet, ma pedig az Einstand előtt álló takarékszövetkezetek 12 vezetője határolódott el levélben Dávid Ferenc VOSZ-főtitkár „médiakampányától”. Dávid a takarékszövetkezeti törvény rapid módosítását bírálja egyébként, amely többek között a lakossági betétek kifizetésének korlátozását is lehetővé tenné „bizonyos körülmények” esetén. A levél aláírói szerint Dávid állításai „minden alapot nélkülöznek” a betétek zárolásáról. Sőt a kvázi államosítás előtt álló takarékszövetkezetek szavatoló tőkéjét a kormány 136 milliárd forinttal növeli. Azt pedig talán írniuk sem kellett volna, hiszen ezek után természetes, hogy „a szövetkezeti hitelintézetekben elhelyezett betétek minden eddiginél nagyobb biztonságban vannak”.

Szapora szívdobogást okozott a művelt közvéleményben az elmúlt napok kulturális főhíre, miszerint Andy Vajna kormányzati filmfőnök bíróságon venne elégtételt: szerinte Farkasházy Tivadar megrágalmazta a Heti hetes egyik februári adásában azzal, hogy „Vajna soha nem csinált művészfilmet, mivel ehhez nem ért”, illetve azzal, hogy „úgy tesz, mintha minden dolga rendben lenne Amerikában, de nem véletlenül nem megy oda vissza”. Vajna tegnap zárt tárgyalást kért, mert úgymond adótitkokat is megosztana a bírósággal, ám ez sem segített. A bíróság szerint a filmcézárnak tűrnie kell a kritikát, plusz fizetheti a perköltséget. A Narancs két évvel ezelőtt részletesen írt Vajna kinti dolgairól, ajánljuk mindenki figyelmébe.

Az állítólagos bankkartellezésért tegnap kiszabott versenyhivatali rekordbírságot a Fidesz a maga győzelmének érzi, talán nem is egészen alaptalanul: mindenesetre a párt nagyobb sebességre kapcsolt az ügyben, és ma már arról biztosította sietve a Magyar Haza népét, hogy Bajnai Gordon a kiskeresetű magyar családokkal szemben a csak a saját zsebükre figyelő kartellező bankárok oldalán áll, hiszen a bankadó kivezetésére, illetve csökkentésére készül.

A klímaváltozás, ami a végromlásba taszajtja hamarosan a Földet, nagyrészt kilencven, jól beazonosítható cég műve – olvasható az amerikai környezetvédelmi kutatóközpont, a Climate Accountability Institute (CAI)  jelentésében. „A világon nyilván több ezer energiavállalat működik. De ha csak azokat vesszük, akik a döntéseket hozzák (...), ők elférnének egy-két buszon” – mondta a CAI kutatásvezetője. Korábban elsősorban országokat ültettek a klímaváltozás miatt a szégyenpadra, most viszont olyan nagy állami és magáncégeket, mint a British Petrol, a Chevron, az Exxon, a norvég Statoil, vagy az orosz Gazprom. Azt a keveset, ami hátravan, már féllábon is kibírjuk.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.