Ez gáz: elfüstöltünk 600 milliárdot

  • narancs.hu
  • 2014. augusztus 13.

Hírnarancs

600 milliárd lehet a bukó az E.ON földgáznagyker megvásárlásán, L. Simon László barátjának lenni kifizetődő, vegyes érzések a QOTSA-koncert után, az unió meg adjon pénzt. Vegyes vágott hírek zónapörkölttel szerdán.

Akár 600 milliárd forint veszteséget okozhat az E.ON földgáz-nagykereskedő megvásárlása, írja az Átlátszó.hu. Idézet mai közleményükből: „Másfél évvel ezelőtt indítottunk pert a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ellen, hogy megismerhessük az állami tulajdonú Magyar Villamos Műveknek az E.ON földgáz-nagykereskedő és a földgáztározók megvásárlásáról döntő közgyűlésére kiadott mandátumot és az azt megalapozó előterjesztéseket. A Vagyonkezelő utolsó töltényig küzdött, hogy elzárhassa ezeket a nyilvánosság előtt, de mind első fokon, mind másodfokon, mind pedig a Kúria előtt nyertük a pert. Most pedig végül megkaptuk az iratokat is, amiket közzé is teszünk. Kezdjük érteni, miért nem akarta kiadni az előterjesztéseket a Vagyonkezelő: azok az E.ON földgáz-nagykereskedő piaci értékét a Take-or-Pay kockázatok beárazásával együtt –600 milliárd forintra, nem tévedés, mínusz hatszázmilliárd forintra teszik.” Az E.ON-üzletről korábban írott cikkeink: Bemenne a trafóházba – A szerk. az E.ON-üzletről, Csillag István: Megvezetett vezetékek – Az E.ON megvásárlásáról.

false

 

Fotó: Népszava.hu

Dől a közpénz az L. Simon-közeli cégekhez. Előre szólunk, a szemük kifolyik a sok pályázattól és milliótól. Viszont legalább nyertes cégből nincs olyan sok, és szinte mindegyik tulajdonosa, hát, nincs rosszban L. Simon Lászlóval, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkárával. A Népszabadság által nyilvánosságra hozott majd’ tízmilliós megbízás, amelyet L. Simon László parlamenti ügyekért felelős államtitkár sajtófőnökének és családjának a cége kapott, csak a jéghegy csúcsa. Mint akkoriban a cégek kiválasztási módszerét megkérdőjelező cikkekben is megjelent, a Picasso Média Kft.-vel együtt pályázatra felkért – L. Simon László egykori vagy jelenlegi munkatársaihoz köthető – cégek (Kortárs Média Kft., Shortcut Communications Kft.) ugyanis rendszeresen indulnak egyszerre és sikeresen közpénzes megbízásokért. L. Simon legendássá vált megjegyzését, miszerint nincs abban semmi különös, ha megbízható ismerősök (akiknek a munkáját legalább ismeri) nyernek pályázati pénzeket, ezúttal alaposan visszaigazolja a valóság. Folytatás erre.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Az uniótól kérjük azt a pénzt, amit Putyinék miatt bukunk, írja a Privátbankár.hu. Sorra mennek a találgatások, mekkora kiesést jelentenek az egyes országok gazdaságának az Oroszország elleni szankciók. Most Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter is bedobott egy számot, majd közölte: nekünk is kell európai uniós kompenzáció. Kérdés, kapunk-e majd pénzt, és ha igen, mennyit a 400 millió eurós alapból?

false

 

Fotó: Kovács Attila/MTI

A szigeten is jártunk, a Queens Of The Stone Age (QOTSA) koncertjén. A dalválasztásra nem panaszkodhatunk, mégsem volt felhőtlen az örömünk a Sziget talán legjobban várt koncertjén. Kritika.

false

Fotó: Hernáth Csaba

És végül: így búcsúzik az Apple Robin Williamstől. Katt a képre!

false

Figyelmébe ajánljuk