Szijjártó Clintonékat, Strasbourg Kövért tette helyre

  • narancs.hu
  • 2016. május 17.

Hírnarancs

Kövér Lászlónak beszóltak, Szijjártó Péter beszólt, az iskolákat államosítják, üzenünk Brüsszelnek. Keddi hírek.

„Lengyelország és Magyarország, két hely, ahol az Egyesült Államok és a hidegháború nélkül ma nem lenne szabadság, úgy döntöttek, hogy túl macerás ez a demokráciadolog, inkább Putyin-szerű vezetést akarnak. Csak adj egy autokrata diktátort, hátha az kívül tartja a külföldieket” – mondta hétfőn Bill Clinton volt amerikai elnök New Jerseyben, felesége kampányrendezvényén, mire Szijjártó Péter külügyminiszter replikázott, hogy még maga Bill Clinton sem engedheti meg magának azt, hogy „sértegesse a magyarokat”. „Nyilván Bill Clinton is tudja, hogy a magyar emberek demokratikus parlamenti választásokon döntöttek Magyarország jövőjéről. Lehet, hogy a magyar emberek döntése nem tetszik Bill Clintonnak, de ez nem elég ok arra, hogy az egykori amerikai elnök így sértegesse őket.”

false

 

Fotó: MTI


Kövér Lászlót viszont Strasbourg tette helyre,

hiszen másodfokon is nyertek azok az ellenzéki képviselők, akiket három évvel ezelőtt Kövér László házelnök bírságolt meg azért, mert „Loptok, csaltok, hazudtok” feliratú molinót mutattak fel. A bírósági eljárás során megállapították, hogy az ellenzéknek is joga van ahhoz, hogy kifejtse a parlamentben a véleményét, és ez a kis akció nem zavarta meg az ülés menetét. „Kimondták ugyanakkor azt is, hogy a parlamenti politizálásnak a szimbolikus megnyilvánulások is részét képezik. Ugyanakkor kifogásolták, hogy a házelnöki döntés ellen nincs érdemi jogorvoslati lehetőség” – írja a nol.hu.

Minden iskolát államosítanak

Egy ma benyújtott törvényjavaslat értelmében elveszik az iskolákat az önkormányzatoktól, és az állam lesz újra a közoktatási intézmények működtetője. Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár szerint a vegyes fenntartás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Annak érdekében, hogy ne képezze többé vita tárgyát, kinek kell vennie a krétát, jelentősen átalakítják az intézményfenntartás rendszerét, év végére pedig érkezik az új nemzeti alaptanterv is.

Üzenjük Brüsszelnek, hogy segítség!

Ismét összeült a kormány kreatív munkacsoportja, és arra jutottak, hogy érdemes folytatni a plakáton való üzengetést. A népszavazásra buzdító „Üzenjünk Brüsszelnek, hogy megértsék!” feliratú kék plakátok természetesen beindították sok ember fantáziáját, így lettek olyan variációk, mint az „Üzenjünk Brüsszelnek, hogy miért, sikerült?” – utalva ezzel Kovács Zoltán kormányszóvivő fantasztikus reakciójára, vagy a „Hi, Brussels! Same in English”.

false

 

Fotó: Magyar Kétfarkú Kutya Párt

 

 

A Néprajzi Múzeum építészeti orgia lesz

Egy különös magyar terv nyerte a Liget projekt vonatkozó tervpályázatát. A látványtervek szerint egy gördeszkapálya alakú domb ad majd otthont az intézménynek, amely magába olvasztja az 56-os emlékművet, az épület tetején pedig park lenne, tele fákkal – amire hivatkozva, tesszük hozzá mi, mehet majd a parasztvakítás a városligeti zöldfelület növeléséről.

Ma van a homofóbia elleni világnap

Ebből az alkalomból Székely László, az alapvető jogok biztosa közleményben fejtette ki véleményét. „A jogi szabályozás és az állami intézmények szerepvállalása önmagában nem elegendő a toleráns, befogadó társadalom megteremtésére, szerepük mindazonáltal igen fontos: május 17. arra emlékeztet, hogy szavakkal és tettekkel is sokat kell még munkálkodnunk azért, hogy a szexuális kisebbségekhez tartozó embereket érintő stigma valóban csak rossz történelmi emlék legyen” – olvasható hivatala honlapján.

Figyelmébe ajánljuk