Tudta? Mészáros Lőrinc a Lánchidat… izé, hát, tudja… sundám-bundám, csóresz…

  • narancs.hu
  • 2017. január 29.

Hírnarancs

Mézet zabálunk majd napestig!

A telefonbetyár

Trump pénteken elnöki rendelettel, azonnali hatállyal és meghatározatlan időre felfüggesztette szíriai menekültek befogadását, és 120 napra felfüggesztette egyes muszlim országokból érkező menekültek beutazását az Egyesült Államokba. A rendelet aláírása után a Fehér Ház nyilvánosságra hozta, hogy az ideiglenes beutazási tilalom hét muszlim országra érvényes: Szíriára, Iránra, Irakra, Szudánra, Líbiára, Szomáliára és Jemenre.

Az intézkedést még Theresa May brit miniszterelnök is kritizálta, nem beszélve a francia és a német politikusokról. Egyelőre csak egy lelkes megnyilvánulásról tudunk: Miloš Zeman cseh köztársasági elnök véleményét Jiří Ovčáček szóvivő a Twitter-bejegyzésében osztotta: „Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke védelmezi országát, az állampolgárok biztonságát tartja szem előtt. Pontosan azt teszi, amit az Európai Unió elitje nem tesz.” Mintha csak Nógrádi Györgyöt hallanánk...

Trump egyébként mást sem tett szombaton, csak lógott a telefonon: beszélt Putyinnal („jelentős kezdete volt a rendbetételre szoruló amerikai–orosz kapcsolatok javulásának”), Merkellel („egyetértettek abban, hogy a NATO alapvető fontosságú szerepet játszik a transzatlanti együttműködésben és a nemzetközi biztonság fenntartásában”) és Hollande-dal, aki viszont nem értett egyet semmiben Trumppal, és felhívta a figyelmét arra, hogy tiszteletben kell tartani a demokratikus értékeket.

Képünk természetesen csak illusztráció!

Képünk természetesen csak illusztráció!

Fotó: MTI

 

Egyelőre Mészáros Lőrinc a legnagyobb magyar

Évértékelő beszédet tartott szombaton Vona Gábor, melyben kifejtette: „Magyarország akkor lesz sikeres, ha különböző habitusú, karakterű, világképű emberek – félretéve a különbségeket – hidakat építenek, és energiáikat a szabadság és a biztonság megteremtésére fordítják a helytartókkal és földesurakkal szemben.” Noha meglepő e 19. századi hangnem, a Jobbik elnöke tudatosan alkalmazta: beszédében egy új reformkor eljövetelének szükségességét hangsúlyozta, s történelmi párhuzamokkal sem maradt adós. „Ha a Lánchidat ma építenék, akkor Mészáros Lőrinc nyerné a pályázatot, és a híd minden egyes darabját szétlopnák, a nemzeti kaszinó ma nem a haza fellendítéséről, hanem Andy Vajnáról szólna, az infrastruktúra-fejlesztés pedig a kormányfő kisvasútját jelentené” – ezzel vélhetően arra utalt, hogy mekkora szerencse, hogy az 1830-as években még nem Orbán Viktornak hívták az ország első emberét.

false

 

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ahogy 2018 után sem. Vona kijelentette: készen állnak a kormányzásra, amelynek „nulladik lépése” az elszámoltatás lenne. Erre példaként olyan lépéseket említett, mint a titkosítások feloldása, a bűncselekményt elkövető közéleti szereplők dupla büntetése, illetve a kötelező vagyonosodási vizsgálat.

Azonban az MTI tudósításából nemcsak az derül ki, hogy a rendezvényen Kassai Lajos lovas íjász vehette át a Jobbik Pongrátz Gergely Érdemkeresztjét, volt egy kis előjáték is. A beszéd előtt „Visszavesszük Vona Gábor gárdamellényét” címmel tüntetett tucatnyi oldschool-jobbikos. A demonstráció szervezője, Silip Norbert, aki önmagát a Magyar Gárda Mozgalom volt vezérkari tisztjének nevezte, néhány társával együtt a Jobbik vezetőinek szánt petíciót adott át Dudás Róbertnek, a párt regionális igazgatójának.

Vona beszédét követően a Fidesz pár soros közlemény adott ki: „Vona Gábort láthatóan csak a hatalom és a pénz érdekli, ezért képes volt hátat fordítani még a Jobbik korábbi politikájának is, és a Gyurcsány–Bajnai-kormány tanácsadóival vette magát körbe.” De az vajon eszükbe jutott-e, hogy húsz-egynéhány évvel ezelőtt ki „volt képes hátat fordítani” pártjának korábbi politikájával? Netán őt is csak a hatalom és a pénz érdekelte?

 

Szanyi szomorú

Szombat délután tartott sajtótájékoztatót a szocialista Szanyi Tibor az egyik NOlimpia-stand előtt „Nincs még itt az idő!” címmel. Az EP-képviselő beszéde közben egyszer csak megjelent a Momentum Mozgalom elnöke, Fekete-Győr András, és egy köteg aláírásgyűjtő ívet nyomott Szanyi kezébe, s azt mondta: „Nyilatkozatok helyett inkább konkrét segítségre, munkára lenne szükség” – tudtuk meg tegnap a 444.hu tudósításából, s már akkor sejtettük, hogy nem marad el a folytatás.

Szanyi valóban nem hagyta ennyiben, s kiadott egy közleményt, melyben azt írja: „Mélyen elszomorít, mikor valaki az általa kért támogatás mögött hátsó szándékokat feltételez. Így nehéz lesz bármit is elérni, mert csak annak lehet segíteni, aki azt hagyja is. Mindezek ellenére az aláírásgyűjtést a továbbiakban is segíteni fogom.”

Finkelstein haldoklik

„Egy hosszú, nekrológnak is beillő méltatásból derült ki, hogy a többek közt Orbán Viktort is győzelemre segítő amerikai kampányguru, Arthur J. Finkelstein súlyos beteg” – írja az Index Craig Shirley történész National Review-ban megjelent írására, illetve Matt Brooks, a Republican Jewish Coalition ügyvezető igazgatójának Twitter-bejegyzésére utalva. Shirley azt írja, hogy még mindig képtelen elhinni, hogy Arthur Finkelstein nagyon beteg, és kemoterápiás kezelést kap, Brooks pedig így ír: „kedves barátom és mentorom” tüdőrákkal küzd.

Finkelsteinről – aki nélkül nemcsak Orbán, de még Habony sem lenne olyan okos fiú – négy évvel ezelőtt írtunk hosszú cikket, amit itt el is olvashatnak.

false

 

Mézes Magyarország

Az átlagos éves mézfogyasztásnak a jelenlegi személyenkénti 70 dekagrammról egy kilogrammra növelését szeretné elérni az agrárkormányzat két-három éven belül – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szombaton Kaposváron – így az MTI. A politikus a 19. Dunántúli Regionális Méhésztalálkozón hangsúlyozta: a hazai méhészet legnagyobb problémájának azt tartja, hogy a termelők a mézük jelentős részét nagy tételben, alapanyagként értékesítik, holott a palackos eladás sokkal több bevételt jelentene számukra.

Az államtitkár nem indokolta derűlátását, ám azt kötve hinnénk, hogy a palackos kiszerelés miatt olcsóbb lenne a méz.

Figyelmébe ajánljuk