Rogán Antal rosszabbul él

  • narancs.hu
  • 2015. február 1.

Hírnarancs

Idén sem ússzuk meg vagyonnyilatkozatok nélkül, miközben Orbán 12 milliót költ havonta tanácsadókra. Eltemették Hankiss Elemért, az idő pedig vacak marad. Szomorú hírek egy szomorú vasárnapon.

Közzétették a parlament honlapján az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatát. Gyurcsány Ferenc tavaly nagyot kaszált, Lázár János szántóföldeket, erdőket és kivett mocsarat vásárolt. Rogán Antal és Németh Szilárd rezsibiztos rosszabbul élnek, mint egy éve. A képviselők nagy része 700 ezres laptopot birtokol, többen pedig azt is beírták, hogy görgős karfás forgószékkel is gazdagabbak lettek (hvg.hu). A vagyonnyilatkozatok elvben a politika átláthatóságát szolgálják, hiszen azt kellene látva látnunk, hogy a képviselők jövedelme egyenesen arányos az életkörülményeikkel. A gyakorlatban azonban semmilyen felelősségre vonás nincs abban az esetben, ha mondjuk direkt vagy véletlenül elfelejtettek valamit beírni. Tavaly például számtalan botrány robbant ki a valóságtól távol álló vagyonnyilatkozatok miatt, gondoljunk csak Simon Gáborra vagy Rogán Antalra.

Rogán Antal

Rogán Antal

Fotó: MTI – Koszticsák Szilárd

Egy focicsapatnyi miniszterelnöki megbízott dolgozik Orbán Viktor keze alá a legkülönfélébb megbízatásokkal. A kormány nemcsak az államtitkárok és helyettes államtitkárok esetében szenved az egyre súlyosbodó rangkórságtól, hanem a miniszterelnöki megbízottak száma is megsokszorozódott Orbán első kormányzása óta. A poszt természetesen jól fizet: legkevesebb bruttó 747 ezret (hvg.hu). Ma már tizenhárom miniszterelnöki biztos ad tanácsot Orbán Viktornak. 2010-ben a második Orbán-kormány szándéka volt, hogy csökkenjen a bürokráciára költött adóforintok összege – ehhez képest jelenleg egyre nagyobbra nőnek a minisztériumok, és növekszik az államtitkárok és a helyettes államtitkárok száma, akik sok százezres fizetés mellett komoly juttatásokra is jogosultak.

Eltemették Hankiss Elemért. A temetésen többek között Lengyel László, Balog Zoltán, Jordán Tamás és családtagok beszéltek.

Ingyenessé tette a Google a virtuális földgömbjének professzionális verzióját. Mostantól csupán regisztrálni kell a letöltéshez. A Google Föld (Earth) szoftverét mindenki jól ismeri, ebben debütáltak először a már a Google Térképen is látható, látványos műholdképek. Néhány éve a legtöbben már jó eséllyel saját házuk 3D-s makettjét is megtalálhatják a virtuális felületen. Kevesen tudják, hogy a Google Földből létezik egy Pro nevű változat, amelyet professzionális célú használatra szánt a gyártó, és évi 400 dollárt, vagyis 110 ezer forintot kellett fizetni érte. A vállalat pénteken bejelentette, hogy tíz év után ingyenessé teszi a Google Earth Prót: bár ezentúl is regisztrálni kell – ezt itt tehetik meg – az aktiváláshoz szükséges licenckulcsokért, a Pro verzióhoz ezeket ingyen megküldi a cég e-mailben (Origo).

false

 

Fotó: Origo

Egy ciklonnak köszönhetően megint csapadékosabbra fordul az időjárás, a hét első napján pedig nagyon csípős reggelre ébredhetünk. Európa nagy részének időjárását egy hatalmas méretű, mély ciklon alakítja, aminek eredményeként nagy területen meglehetősen alacsony a légnyomás. Ennek a ciklonnak a déli részén – az Alpok déli előterében – újabb mediterrán peremciklon alakul ki, amelynek melegfronti felhőzetéből elsősorban a déli és a nyugati országrészben vegyes halmazállapotú csapadék is hullhat. Megmaradó hó jellemzően a nap végén, a délnyugati országrészben lehet – olvasható a Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében. A szolgálat kilenc megyére adott ki elsőfokú figyelmeztető előrejelzést vasárnapra a tartós köd, illetve a hó miatt. Van, ahol 12 óra alatt 5 centimétert meghaladó hó hullhat. Az Időkép adatai szerint nyugaton havazásra, keletebbre havas esőre, esőre is számíthatunk napközben. Az északkeleti tájakon ugyanakkor eleinte kevés napsütés is lehet. Reggel a legtöbb helyen fagyni fog, valamint zúzmarás köd képződik, nappal –1 és +6 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet. (hír24)

Figyelmébe ajánljuk