A britek büntetőadóval szankcionálnák a közösségi média működését

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2017. dec. 31., 13:12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Túl lassan távolítják el a szélsőséges tartalmakat az oldalaikról.

A brit belügyminisztérium biztonsági kérdésekért felelős államtitkára szerint adószankciókra számíthatnak azok az internetes óriáscégek, amelyek nem hajlandók együttműködni a brit kormánnyal az online felületeken megjelenő terrorista tartalmak terjedésének megakadályozásában.

Ben Wallace a Sunday Times című, konzervatív vasárnapi brit lapnak nyilatkozva „kíméletlen profithajhászoknak” nevezte a legnagyobb közösségi portálok üzemeltetőit, amelyek szerinte az általuk működtetett felületekről nem távolítják el olyan gyorsan a terrorizmushoz kötődő tartalmakat, ahogy azt megtehetnék. Emiatt a kormánynak kell fokozott megfigyelési tevékenységet folytatnia, ez viszont több száz millió fontba kerül. A cégek „ezt nem úszhatják meg, a kormánynak minden lehetőséget meg kell vizsgálnia, beleértve az adóintézkedéseket is” – mondta az interjúban a brit belügyi államtitkár.
Wallace szerint ezekkel az adóintézkedésekkel ösztönözni lehetne a közösségi portálokat az együttműködésre a terrorellenes tartalmak terjedésének megakadályozásában, vagy ha továbbra sem cselekszenek, akkor ennek kormányzati költségeit e pótlólagos adókból lehetne kompenzálni.
Az államtitkár kijelentette: a kormány e cégekkel szemben tanúsított türelme gyors ütemben fogy, a kifogások keresésének ideje lejárt, e vállalatoknak meg kell változtatni magatartásukat.
Wallace szerint az olyan cégek, mint a Facebook, a Google vagy a YouTube „túlságosan megkönnyítik a terroristák életét”, mivel nem hajlandók eltávolítani az iszlamisták vagy a jobboldali szélsőségesek radikalizálására alkalmas tartalmakat, vagy éppen a pokolgépek készítéséhez használatos útmutatókat.    
Nemrégiben Wallace közvetlen főnöke, Amber Rudd brit belügyminiszter arra szólította fel a globális közösségi felületeket üzemeltető internetes vállalatokat – a Facebookot, a Twittert és a Google-t nevesítve is –, hogy sürgősen fejlesszenek ki olyan technológiai megoldásokat, amelyek megtisztítják felületeiket a terrorista, radikalizáló tartalmaktól. A belügyminiszter bejelentette: a brit kormány szigorítási tervei szerint a jövőben súlyos, 15 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható bűncselekménynek minősülne az online felületeken megjelenő terrorista tartalmak puszta megtekintése is. Amber Rudd szerint ezzel be lehet zárni egy jelentős büntetőjogi rést, ugyanis a jelenlegi törvények csak azt rendelik büntetni, ha valaki letölt és tárol terrorista tartalmakat az internetről.

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2017. dec. 31., 13:12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra

még több Kultúra...