Rádió

Államfői interjú, máshol

Zuzana Čaputová a Pátria Rádióban

Interaktív

Milyen egy jó politikusinterjú, ami nem az elfogultságok felől közelít, nem konfrontatív, de nem is az alákérdezés mókuskerekét pörgeti? Ez a kérdés ma Magyarországon gyakorlatilag nem több puszta elmejátéknál, minthogy ilyesféle interjúk sincsenek.

Milyen egy jó politikusinterjú, ami nem az elfogultságok felől közelít, nem konfrontatív, de nem is az alákérdezés mókuskerekét pörgeti? Ez a kérdés ma Magyarországon gyakorlatilag nem több puszta elmejátéknál, minthogy ilyesféle interjúk sincsenek. Jó, akadnak ellenzéki politikusok, akik az ellenzéki média adott (szűk) tereiben hajlandók bevállalós, karcos beszélgetésekre. Ugyanakkor emberemlékezet óta nem találkoztunk a hazai éterben (a hazai képernyőkön talán még kevésbé), mondjuk, azzal a helyzettel, hogy ellenzéki politikus beszélt nem ellenzéki csatornán, vagy fordítva, kormánypárti politikus kormánykritikus fórumon. Az egyik nem hívja a másikat, s ha a másik hívná az egyiket, az nem megy el. Ennek a politikai diskurzusképtelenségnek két szörnyszülöttje is van, s ezek épp szélsőségességüknél fogva mutatnak rá az egész terep pervertáltságára: egyfelől a kötelező ellenzéki jelenések választási időszakban az állami tévében (emlékezzünk a kotkodálásra például), a másik szélsőség pedig a rendszeres pénteki kormányfői fejtágítás és jópofi a Kossuthon. Ugyan más-más okból, de egyiket sem jó hallgatni, s mindkettő egy nagy kudarctörténet illusztrációjaként értelmezhető csak.

A bezzegországok éppúgy idegesítőek, mint az eminensek egy iskolai osztályban, különösen a hülye gyerekek szemszögéből nézve. Magyarország Európában kétségtelenül hülye gyerek, ráadásul az a fajta, aki még büszke is rá. Innen szemügyre véve északi szomszédunkat, nyilván érthető, ha mindenkiben kicsit felmegy a pumpa, mert hát tényleg, hogy lehetnek ennyire normálisak.

Máskülönben semmi látványos nincs ebben az egészben: a Pátria Rádió (a szlovák közszolgálati rádió magyar adása) interjúra hívta a nemrég megválasztott államfőt, Zuzana Čaputovát, aki – ahogy azt Lovász Attila riporter tömören informatív felvezetőjéből megtudjuk – az ötödik államfője az országnak, a negyedik közvetlenül megválasztott, és az első nő. Csak azért nem mondjuk, hogy Čaputová kiknek és miféle támogatásával került a Grassalkovich-kastélyba, mert az Elnöki Palota épp le van zárva, az államfő pedig, mint kiderül, bazini családi házából jár be Pozsonyba dolgozni. Egyébként meg a szavazók jóvoltából van ott, ahol, mert Szlovákiában az embe­rek választják az elnököt.

A beszélgetés a lakóhely tisztázása után rögtön erősen szakmai irányt vesz, köszönhetően Lovász precíz kérdéseinek. És ha valaki azt mondja, hogy nem hallgatóbarát az alkotmányozás kérdéséről ilyen mélységben beszélni, az csak azért gondolhatja ezt, mert Magyarországon már totálisan elszokott attól, hogy egy közjogi méltóság igyekezzen alaposan és szakmailag felkészülten kifejteni a nézeteit hasonló ügyekben. Nálunk az alkotmányt (bocs, alaptörvényt) a fáról szedik, ezért nincs mit magyarázni rajta, szilárdsága ismerten gránitszerű, tudja ezt minden magyar, nem is kérdez vissza, ha teheti sem. De nem is teheti.

Mondom, nem történt semmi érdekes, Čaputová és Lovász elbeszélgettek egy lehetséges alkotmánymódosítás kereteiről, az elnök várható kinevezési gyakorlatáról, az alkotmánybíróság függetlenségének fontosságáról, az autonóm igazságszolgáltatásról és a tudomány szabadsága biztosításának szükségességéről, meg még csupa olyan bohóságról, amit mi idehaza már rég meghaladtunk. De szóba került a kettős állampolgárság kérdése is, amiről Čaputová kijelentette: a jelenlegi törvénnyel nem ért egyet, és neki semmilyen fenntartása sincs a kettős állampolgárság intézményével szemben. Ezután volt még szó a magyar nemzetiségi jogokról, nyelvhasználatról, helységnévtáblákról, sőt, Trianon 100. évfordulójáról is. Úgy tűnt, van itt egy magyar nemzetiségű kérdező meg egy szlovák elnök, és értelmes eszmecserére képesek ezekről az olykor kényes, máskor meg túlságosan is kényeskedve előadott kérdésekről. Valóban nem történt semmi, mégis olyan érzése lehetett a magyarországi politikán szocializálódott hallgatónak, mintha egy másik világba csöppent volna. Pedig itt van ez is, a sarkon túl.

Pátria Rádió, július 17.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.