Egy hét kultúra 2021/45.

  • Narancs
  • 2021.11.10 20:55

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

LÉGHAJÓ November 12. és február 13. között Szinyei Merse Pál alkotásaiban gyönyörködhetünk a Magyar Nemzeti Galéria Kép és kultusz. Szinyei Merse Pál (1845–1920) művészete című kiállításán. A 19. századi magyar festészet egyik legjelentősebb alakjának pályáját bemutató tárlat nemcsak a legismertebb műveket – a Majálist, a Lilaruhás nőt, a Pacsirtát vagy a Léghajót – vonultatja fel, de rengeteg kuriózummal is szolgál. Például nyolcvanévnyi távollét után újra a magyar közönség elé kerülhet a sokáig elveszettnek hitt Vitorlás a Starnbergi-tavon című festmény, és bemutatják képeinek magyar és nemzetközi kontextusát is: láthatjuk Monet, Sisley, Corot, Courbet, Gainsborough remekműveit, illetve Ferenczy Károly, Rippl-Rónai József vagy épp Bernáth Aurél egy-egy ritkán kiállított alkotását is.

 

RAKTÁR Nehéz eldönteni, hogy raktárként vagy múzeumként jellemezzük Rotterdam legutóbb megnyílt művészeti intézményét. A Museum Boijmans Van Beuningen új raktárépülete, a röviden csak Depot néven emlegetett létesítmény november 5-én nyitotta meg kapuit, és érdekessége, hogy nemcsak műtárgyak tárolására alkalmas, hanem azonnali bemutatásukra is. A tükörpanelekkel borított, kör alakú, 94 millió euróból felhúzott épületre azért volt szükség, mert a korábbi, föld alatti raktárt többször is elöntés fenyegette. Így viszont mostantól az új intézményben a holland képzőművészetnek a középkortól a 20. századig tartó történetét átfogó hatalmas gyűjtemény egészében áttekinthető lett, pontosabban a szokásos kiállítások egy-egy szempontra koncentrálódó bemutatási módja helyett a látogatók különféle applikációk segítségével, saját kíváncsiságuktól vezetve fedezhetik fel az alkotásokat és a korszakokat.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pusztába kiáltott borsó

  • Sándor Panka

Az előadás Sidney Lumet 1976-os (hozzánk 1980-ban eljutó), azonos című filmje nyomán készült. Az Oscar-díjakkal dúsan dekorált filmet Lee Hall tette színpadra 2017-ben, s most ezt az adaptációt használja Puskás Tamás rendezése is.