Egy hét kultúra 2022/36.

  • Narancs
  • 2022. szeptember 7.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt 

VÁROS Sürgős elbírálással szeretné felvenni az UNESCO a világörökségi listára Odesszát. A dél-ukrajnai kikötőváros és műemlékei folyamatosan veszélynek vannak kitéve az orosz támadások miatt, a várost több tüzérségi támadás is érte a háború kezdete óta. Az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete már jelenleg is anyagi támogatást nyújt ahhoz, hogy Odessza múzeumainak műkincseit megvédjék, valamint digitalizálják, de most kifejezetten arra is felkértek szakértőket, hogy segítsék és támogassák Ukrajnát a világörökségi nevezés benyújtásában, hogy azután mielőbb sor kerülhessen az elbírálásra. Odessza területe ugyanis már a bronzkor óta lakott volt, a mai város alapítását 1794-re teszik, mára pedig Ukrajna egyik legnépesebb településévé vált. Legismertebb látványosságai közé tartoznak az egykori neves (és tehetős) családok, a Tolsztojok, a Voroncovok és a Potockiak palotái, valamint a hatalmas Patyomkin lépcső (Primorszki lépcső). A 200 lépcsőfoknyi építmény 1837 és 1841 között készült, és Szergej Eizenstein 1925-ös filmje, a Patyomkin páncélos óta a város ikonikus nevezetességének számít.

 

GYŰJTEMÉNY A British Museumra szállt a tavaly elhunyt hongkongi műgyűjtő-üzletember, Sir Joseph Hotung rendhagyó értékű kínai porcelán- és jádegyűjteménye. A hagyaték az egyik legjelentősebb adomány, amelyhez a londoni intézmény valaha hozzájutott. A milliárdos már korábban is fontos szerepet játszott a múzeum életében, évtizedekkel ezelőtt több millió fontot adományozott a kínai és dél-ázsiai régiségeket bemutató szárny kialakítására, amelyet 1992-ben maga II. Erzsébet adott át, és azóta is Hotung nevét viseli. Vélhetően itt kap helyet majd az a kollekció is, amely a gyűjtő halála után már a múzeum tulajdonát képezi, és amely 246 jádeszobrot, 15 rendkívül finom Jüan-dinasztiabeli (1279–1368) és Ming-dinasztiabeli kék-fehér porcelánt, illetve egy bódhiszattva fejet ábrázoló szobrot is magába foglal. A műkincseket a múzeum közlése szerint az elkövetkezendő hónapokban már a nagyközönség is megtekintheti.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Tüttő Kata vezeti az MSZP EP-listáját

  • Narancs.hu/MTI

A listavezető szerint amikor a párt azt mondja, hogy erősebb Európát akar, akkor „nem több Brüsszelre gondol”, hanem erősebb önkormányzatokra, helyi közösségekre.