Egy hét kultúra 2023/16.

  • Narancs
  • 2023. április 19.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

FOTÓ A magyar költészet napján kezdett terjedni az interneten egy, az 1934-es budapesti könyvhéten készült „lesifotó”, s közzétevője azt írta alá, hogy azon József Attila látható. A felvételt Hirsch Hugó amatőr fényképész unokája tette ki a Facebookra, néhány nappal később azonban kiderült, hogy a felvételen nem József Attila szerepel. Tverdota György irodalomtörténész a hvg.hu-n publikált cikke szerint ugyanis kevés az esélye annak, hogy az ekkoriban megélhetési nehézségekkel küzdő költő a könyvhét idején a fővárosban tartózkodott volna. Elsősorban azért, mert az év februárjában Hódmezővásárhelyre utazott, ahol egykori gyámjánál, Makai Ödönnél kapott szállást, levelezései tanúsága szerint pedig még a június elején esedékes rendezvény környéki hetekben sem volt pénze vagy apropója hazautazni. A fényképen szereplő arco(ka)t végül Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész azonosította. A stand előtt álló három férfi közül a középső Vaszary Gábor író, akinek első kötete az 1934-es könyvhéten jelent meg, s aki jól felismerhető kalapjában és ruhájában az eseményen készült, több fotón is szerepel. Balján testvére, Vaszary János író, rendező áll, aki valóban hasonlít József Attilára.

 

VÍZUM Az ukrán Hmelnicki Orkesztra áprilisban az Egyesült Királyságban turnézott volna a Harry Potter, valamint A Gyűrűk Ura filmek zenéiből összeállított két műsorral, csakhogy a zenekar több tagjának is elutasították a vízumkérelmét. Az április 1-jére meghirdetett első koncert előtt egy nappal még sem a karmester, sem a zenekar négy első hegedűse nem kapott beutazási engedélyt. Két nappal a turné tervezett kezdete után az érintett zenészekkel közölték, 15 ezer euróért igényelhetnek sürgősségi vízumot, ám a hatóságoknak ezeket sem sikerült időben kiadniuk. A koncertsorozatot szervező Star Entertainment szerint az elutasításnak nem volt valódi oka, a beutazási engedélyeket pedig csak azután kapták meg a művészek, hogy a cég sajtóközleményben kért magyarázatot a kijivi brit nagykövetségtől. A koncertsorozatról egyébként a brit kormány a jól működő brit–ukrán kapcsolatok példájaként nyilatkozott. A produkció promotere szerint London képmutató, a kulturális államtitkárnak pedig le kellene mondania, ha így bánnak a külföldi művészekkel.

 

OÁZIS A bécsi MuseumsQuartier Salon kiállítóterében látható Mendreczky Karina és Kortmann Járay Katalin képzőművészek Oasis című, fotókból, nyomtatott textíliákból, rajzokból és hangkompozíciókból álló közös térinstallációja. Kortmann Járay és Mendreczky 2021 óta valósítják meg együtt nagy méretű, helyspecifikus installációikat. Az elemek kollázsszerű újra- és átértelmezései révén eddig három nagy méretű, bejárható teret hoztak létre az ökológiai válság és az animista nézőpontok mentén. A bécsi múzeumnegyedben nyílt kiállításon 140 négyzetméteren bontakozik ki a rendkívüli mű, amelynek elkészítéséhez 10 tonna homokot is felhasználtak. Az alkotók szerint Bécs kulturális központjának legújabb kiállítótere, a Salon rendhagyó tér, tele nehéz részletekkel, ugyanakkor kiváló adottságokkal rendelkezik munkájukhoz, a virágos és organikus elemek beemelése miatt pedig különösen szerencsés, hogy az installációnak a szecesszió városa ad otthont. A kiállítás május 7-ig tekinthető meg.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Gyúlnak a fények

  • - minek -

Szép számmal akadnak olyanok a popvilágban, akiknek tinédzserként hull az ölükbe a világhír, míg mások hosszú időn át, sok kitérővel küzdenek meg a sikerért, s ha látszólag későn rajtoltak is, mégis mindig akkor érnek oda a célhoz, amikor kell.

Kabuki Kőbányán

  • Kiss Annamária

A 19. századi Japán egyik leghíresebb írója, IV. Namboku Curuja kabuki színműve nyomán Silviu Purcărete a román nyelvű Radu Stanca Nemzeti Színházban 2018-ban rendezte meg ezt az előadást, hogy még abban az évben elnyerje vele a román színházi szövetség (UNITER) díját, három kategóriában is.

Utcazene

Mint egy hatásvadász romantikus szimfónia, a BMC Ligeti-fesztiválja is a végére tartogatta a nagy csúcspontokat. (Az első beszámolónkat lásd: Haj, ifjúság, Magyar Narancs, 2023. június 1.) A Ligeti találkozik Kurtággal című koncertet Pierre Charial produkciója nyitotta. A 80 éves, hórihorgas, mutatványosra emlékeztető kintornás még Ligetivel dolgozta ki a mester jó néhány darabjának átiratát.

Megkérték Gyulát

„Hivatali visszaélés miatt feljelentést teszek, mert két tanú egybehangzó állítása szerint hamis tanúzással akart a NER engem és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest »lecsukatni«” – ezt írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalára, miután a hvg.hu a nyomozati iratokat idézve megírta, Fidesz közeli macherek („üzletemberek”) és politikusok hogyan akarták lejáratni Bajnai Gordon volt miniszterelnököt és Budapest jelenlegi városvezetését.

A majdnem szentté avatott ember

Két évvel ezelőtt az azóta megboldogult Transindex.ro munkatársaként interjút készítettem Böjte Csabával. Az interjúban Böjte az abúzusokat szenvedett és a traumát feldolgozni képtelen gyerekeket „fonnyadt almáknak” nevezte, akikből „pálinkát főznek”. 
A szerzetes a beszélgetés egy pontján dühöngve felállt, és faképnél hagyott.

Hinni kell benne

Családostul a nyilvánosság előtt éli az életét a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt Joób Márton önkormányzati képviselő, és azért küzd, hogy ne ítéljék el. Politikusként a senki földjére került, de a következő választáson is indulni akar.

Eskü, hogy megadom

Majdnem a duplájára emeli a kormány júliustól a kamatadót, az állampapír továbbra is adómentes lesz. Bár racionálisan az állampapír a legjobb befektetés, a befektetők mégis menekülnek tőle. Vajon miért? És jó megoldás-e ez ellen az adóemelés?