Egy hét kultúra 2024/17.

  • Narancs
  • 2024. április 24.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt 

TŰZVÉSZ Április 16-án kigyulladt és jelentős részben leégett a Koppenhága belvárosában található egykori tőzsde felújítás alatt álló ikonikus épülete, amely mindeddig Dánia egyik leg­értékesebb művészeti gyűjteményének is otthont adott. A lángok a 17. század első feléből származó, holland reneszánsz stílusú épület tetőszerkezetét és tornyát is elérték. A tető egy része beszakadt, a négy egymásba fonódó sárkánnyal, valamint három koronával díszített 56 méter magas torony pedig ledőlt. Jakob Engel-Schmidt dán kulturális miniszter közösségi oldalán arról írt, hogy bár a tűzvészben az ország kulturális örökségének számos értékes darabja megsemmisült, megrendítő volt látni, ahogy a Børsen dolgozói, a katasztrófavédelem és a civilek együtt mentették a műkincseket, a többi közt például Peder Severin Krøyer dán-norvég festőművész 1895-ben készült, a tőzsde tranzakciós csarnokát ábrázoló, nagy méretű képét. A kimenekített alkotásokat ideiglenesen a parlament és a levéltár közeli épületeiben helyezték el.

A TERMÉSZET HANGJA Egy friss kezdeményezés hatására immár hivatalos előadóként ismerik el a természetet az olyan nagy zenei streaming platformok, mint a Spotify vagy az Apple Music. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy azok a zenészek, akik dalaikban valamilyen környezeti hanghatást, például esőkopogást vagy szélzúgást használnak, mostantól dönthetnek úgy, hogy az adott szerzemény társelőadójaként tüntetik fel a „NATURE”-t, a közreműködőt megillető jogdíjbevételeket pedig környezetvédelmi célokra fordítják. A Museum for the United Nations – UN Live által elindított, Sounds Right elnevezésű projekt népszerűsítéséhez mások mellett a London Grammar, MØ, valamint az alt-pop énekesnő, Aurora is csatlakozott, akinek A Soul With No King című új számában egy norvég erdő hangjai hallhatók. A természettel ilyen módon kollaboráló alkotók dalait egy hivatalos lejátszási listán lehet megtalálni, a NATURE előadói profilon pedig hamarosan természeti hangokat rögzítő ambient felvételek is megjelennek majd.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.

Családi ezüst

Elkótyavetyéli a családi ezüstöt, eladja az önkormányzat földjét egy olyan embernek, aki vele egy csapatban indul képviselő­jelöltként a választáson – ezzel támadta a helyi kormánypárti hírportál az apátfalvi polgármestert a választási kampányban. Ez a fegyver fordítva sült el.

„Csak Magyarország alkalmazza”

A parlament az Alaptörvény – lapzártánkkor még ki nem hirdetett – módosításával korlátozta az államfő kegyelmi jogkörét, viszont kiiktatta a miniszteri ellenjegyzés intézményét. Milyen következményekkel járhat ez? A PTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszékének tanárával beszélgettünk.