Egy hét kultúra 2024/21.

  • Narancs
  • 2024. május 22.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt 

AJTÓ Egyes feltételezések szerint akár Bonaparte Napóleon akasztásának fantáziája is szerepelhet a délkelet-angliai Kent megyében található doveri kastély egyik, az elmúlt mintegy száz évben csak igen nehezen megközelíthető tornyában „szolgáló”, megannyi rajzocskával és felirattal telefirkált faajtón. A több mint 50 „graffitit” – amelyekre a régészek csak a fát borító vastag festékréteg eltávolítása után bukkantak rá néhány évvel ezelőtt – az erődben állomásozó angol katonák vésték az ajtóba az 1790-es években, amikor Nagy-Britannia háborúban állt Franciaországgal. Az egyszerű deszkaajtó felületén egyebek mellett egy vitorlás hajó, egy stilizált kereszt és kilenc akasztási jelenet is látható, köztük egy jellegzetes kétszarvú kalapban kivégzett alakkal. A kastélyt fenntartó English Heritage történészei szerint a jelenetek mindegyike különböző kezek munkája volt, az egyértelműen tiszti egyenruhát viselő figurával kapcsolatban pedig az is felmerült, hogy Napóleont ábrázolja. A 18. században őrhelyként szolgáló Szent János-torony ajtaja júliustól tekinthető meg a kastély kiállításán.

TAVASZI AUKCIÓ Vaszary János Parkban című képe a magyar tavaszi aukciós szezon legsikeresebb alkotásaként 150 millió forintért kelt el a Kieselbach Galéria árverésén. Vaszary János Park-sorozatának 1933 körüli darabja külföldi magángyűjteményeket megjárva érkezett vissza Magyarországra. A más változatokban is ismert alkotás – amelyen a tatai villa kertjében beszélgető nőalakok láthatók – 95 millió forintos kikiáltási árról indulva végül a szezon rekordját hozó 150 millió forintért kelt el. A galéria tájékoztatása szerint Vaszary számos más műve, köztük színezett litográfiái esetében is heves licitharc alakult ki, megtöbbszörözve az alkotások kikiáltási árat. A május 16-i árverésen a két világháború közötti időszak képviselői közül saját korabeli sikereihez méltó áron, 34 millió forintért kelt el Pekáry István Udvarlás (1933) című képe, új életműrekordot állítva be a római iskola alkotójánál. Ugyancsak rekordnak számító 38 millió forintért talált gazdára a nemzetközi filmiparban világhírűvé váló Korda Vince fiatalkori, párizsi csendélete is.

DEDIKÁCIÓK Közel 2 millió forintért kelt el József Attila 1931-es, Döntsd a tőkét, ne siránkozz című verseskötetének (hibásan) dedikált példánya az Antikvárium.hu májusi online árverésén. A könyv eredeti kiadása nagy ritkaságnak számít, dedikációval ellátott darab pedig még árveréseken sem gyakran bukkan fel, a költő negyedik, izgatás vádja miatt a megjelenése után nem sokkal betiltott kötetének példányait ugyanis annak idején elkobozták. A most elkelt darabot a gyűjtők számára még különlegesebbé teszi, hogy a szerző dedikációjában pontatlanul írta a címzett nevét: a baloldali értelmiség köreiben mozgó Pollatschek Sándorné helyett Pollacsek Sándorné szerepel a címoldalon. A dedikált könyvek aukcióján ezúttal 223 egyedileg válogatott tételre lehetett licitálni. József Attila kötete mellett gróf Apponyi Albert emlékirata és Gárdonyi Géza A láthatatlan ember című regénye is bőven egymillió forint felett talált gazdára, míg egy szovjet űrhajósok, mások mellett Jurij Gagarin kézjegyével ellátott kiadványért valaki 777 ezer forintot fizetett.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk