Egy hét tudomány 2021/23.

  • Narancs
  • 2021. június 9.

Interaktív

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

TAVASZ Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján 1,9 Celsius-fokkal volt hidegebb az idei (2021-es), átlagosan 9,3 Celsius-fokos hőmérsékletű tavasz a sokéves átlagnál (11,2 °C). Ezzel ez lett a tizenhetedik leghűvösebb tavasz 1901 óta – legutóbb 1987-ben volt még ennél is hidegebb ilyenkor. Csak néhány rövid, viszonylag melegebb időszak fordult elő az évszak során, ráadásul mindhárom tavaszi hónap negatív anomáliával zárt. A március 0,6 fokkal, az április 2,9, a május 2,1 fokkal maradt el az átlagtól. Az április a 15., a május a 14. leghidegebb volt 1901 óta. Utoljára 15 évvel ezelőtt, 2006 február–márciusában fordult elő, hogy két egymást követő hónap is több mint 2 fokkal az átlag alatt legyen, míg április–májusra vonatkozóan hasonlót legutóbb 1991-ben tapasztaltunk. 2019 és 2020 után a 2021-es sorozatban a harmadik 14,5 fok alatti középhőmérsékletű május országosan, amihez hasonló eddig nem volt 1901 óta. A 2021-es tavasz országos átlagban mért csapadékösszege (130,3 milliméter) előzetes adatok alapján csak kevéssel marad el az 1991–2020-as átlagtól (139,4 mm). Márciusban az átlagos mennyiség alig egyharmada esett, majd az április már átlagosan alakult, a május pedig mintegy 22 százalékkal csapadékosabb volt a megszokottnál.

TANKER Srí Lanka történetének legszörnyűbb tengeri ökológiai katasztrófáját okozta, amikor június 2-án elsüllyedt az X-Press Pearl szingapúri zászló alatt hajózó konténerhajó, és ennek során nagy mennyiségű üzemanyag és salétromsav, továbbá többféle egyéb szennyező anyag ömlött az óceánba. A Super Eco 2700 osztályú hajót mindössze négy hónapja helyezték forgalomba, azonban május 20-án tűz ütött ki rajta a Colombo előtti vizeken. Miután napokon át nem voltak képesek eloltani a tüzet, május 27-re a lángok elborították a teljes hajót, s az a 12 napig tomboló tűzvész után végül elsüllyedt. Addigra legalább sikerült elvontatni a part közeléből a távolabbi vizekre. Ennek dacára a katasztrófa nyomán apró szemcsés műanyag (kis sűrűségű polietilén, illetve műgyanta) pellet sodródik partra, miután a hajó három teli tartály (egyenként 26 tonna tömegben) műanyag szemcsét szállított. Rakományában továbbá egy konténernyi, már a tűzvész során is szivárgó salétromsav mellett még nátrium-hidroxid is volt.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Gázlángolj még, baby!

Az inspiráció nagyjából úgy viszonyul a másoláshoz, ahogy a szeretet a kihasználáshoz. Erről tanúskodik Olivia Wilde új thrillere, tartalmilag és formailag egyaránt.

Egy fiktív háború leletei

A fiatal szobrászművész kiállításán fél tucat munka látható, amelyek több szállal kapcsolódnak korábbi alkotásaihoz. Saját bevallása szerint munkamódszerének sarokpontja, hogy a kész mű kétértelmű és nyitott, humoros és egyben ironikus is legyen, valamint reflektáljon társadalmi kérdésekre is. 

Béketurné

„A lehető leghatározottabban szólalunk fel az ártatlan polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűnök kivizsgálása érdekében. Egyetlen elkövetett bűncselekmény sem maradhat büntetlenül” – mondta Novák Katalin New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésen, hozzátéve, hogy jelenleg Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik.