Egy hét tudomány 2023/20.

  • Narancs
  • 2023. május 17.

Interaktív

Rövid hírek: vulkán, ciklon, kávé...

PÁRA Vízpárát talált a James Webb űrtávcső egy közeli exobolygó körül: a kutatók azonban még nem tudták eldönteni, hogy a kőzetbolygó vagy annak központi csillaga volt-e a jelek forrása. A NASA/ESA/CSA James Webb űrtávcsöve a 26 fényévnyire található GJ 486b jelű exobolygót tanulmányozta: ez az égitest a csillag lakhatósági zónájánál beljebb kering, felszíni hőmérséklete 430 Celsius-fok, az űrtávcső közeli infravörös hullámhossztartományban működő NIRSpec spektrográfja mégis vízpára jelenlétét mutatta a rendszerben. Ha ez a vízpára a bolygóhoz tartozik, akkor megállapítható, hogy még az említett perzselő forróság mellett is képes lehet egy kőzetbolygó légkört fenntartani egy vörös törpecsillag mellett. Noha vízpára jelenlétét korábban már sikerült a Naprendszeren túli gázóriásokon kimutatni, kőzetbolygók légkörében eddig még nem találtak vizet. A felfedezés komoly áttörést is jelenthet, ám a vizsgálatban részt vevő kutatók is hangsúlyozzák, hogy egyelőre nem tisztázott a vízpára rendszerbeli eredete.

VULKÁN Sikerült feltárni a vulkánkitörések talán legpusztítóbb jelensége, a turbulens blokk- és hamuárak (a piroklaszt árak leggyakoribb és legpusztítóbb típusa) létrejötte és mozgása mögött álló fizikai folyamatokat – a kutatócsoport cikke a Nature Communications folyóiratban jelent meg. Olyan mechanizmust azonosítottak, amely nagy mértékben csökkenti a sűrű vulkáni keverékek súrlódását, lehetővé téve a nagy sebességű mozgást. A szerzők által töredezettség okozta fluidizációnak elnevezett folyamat nyomán a forró piroklaszt törmelékárak alaprétege folyadékszerű viselkedést mutat. Ezt a hatást a keverék gyors tömörítése és a finom részecskék közötti nyomás növekedése váltja ki, miután a nagy tömbök elporlottak. A megnövekedett folyékonyság, párosulva a nagy mennyiségű – gyakran millió tonnányi – vulkáni anyaggal, az oka annak, hogy a piroklaszt árak nagy sebességgel, sűrű lavinákként messzire eljuthatnak, és mindent elpusztítanak, ami az útjukba kerül. Az eredmények feltárják azt a mechanizmust, amely lehetővé teszi, hogy a vulkánkitörések során kibocsátott, kőzettörmelékből, vulkáni „hamuból” és gázokból álló sűrű, perzselő piroklaszt árak akár több száz kilométer per órás sebességgel haladjanak.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.