Egy hét tudomány 2023/28.

  • Narancs
  • 2023. július 12.

Interaktív

Rövid hírek: fehér, lassú, meleg...

FEHÉR Egy ritka fehér törpecsillagtípus újabb példányát fedezték fel csillagászok: a University of Warwick kutatóinak a Nature Astronomy című lapban nemrég közzétett tanulmánya egy új fehér törpe pulzár (J1912-4410) felfedezéséről számol be. Ez a második ilyen rendszer, amelyről tudunk: az első a 2016-ban felfedezett AR Scorpii volt. A fehér törpék kicsi, sűrű csillagok, általában akkorák, mint egy bolygó. Akkor jönnek létre, amikor egy kis tömegű csillag kifogy a fűtőanyagából, és elveszíti a külső rétegeit. A fehér törpéknek ez a mostanában felfedezett ritka típusa egy kettős rendszer tagja, egy gyorsan forgó, kiégett fehér törpe elektromosan töltött részecskékkel és sugárzással bombázza a szomszédját, egy vörös törpét. Így bizonyos időközönként, ismétlődő jelleggel az egész rendszer erőteljesen felfénylik (a rádiótól a röntgenig terjedő elektromágneses spektrumban), majd elhalványul. A jelenség egyik hipotetikus magyarázata a fehér törpék magjának dinamóhatása lenne, aminek igazolásához újabb fehér törpe pulzárok után kutatnak a csillagászok. A most azonosított, a Földtől 773 fényévre lévő fehér törpe pulzár 300-szor gyorsabban forog, mint a bolygónk. Mérete hasonló a Földéhez, de a tömege legalább akkora, mint a Napé: egy teáskanálnyi anyaga nagyjából 15 tonnát nyomna. A fehér törpék extrém magas hőmérsékletű égitestként kezdik életüket, aztán több milliárd év alatt lehűlnek. A J1912−4410 alacsony hőmérséklete arra utal, hogy igen tekintélyes korú lehet.

MELEG A hím rhesus majmok többet szexelnek egymással Puerto Rico egyik apró szigetén, mint a nőstényekkel. A felfedezésről beszámoló kutatók azt is megállapították, hogy azok a hím majmok, amelyek többet szexeltek más hímekkel, több utódot is nemzettek, ami arra utal, hogy az azonos neműek szexuális viselkedése, a korábbi vélekedésekre rácáfolva, lendületet ad a szaporodásnak. A Puerto Ricóhoz tartozó Cayo Santiago kis szigetén található majomkolóniát az 1930-as években tudósok hozták létre kutatási céllal: itt jelenleg több mint 1700 rhesus makákó (Macaca mulatta) él szabadon. A Nature Ecology and Evolution folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kutatók az azonos nemű majmok szexuális viselkedését vizsgálták a szigeten élő hímek körében – és azt találták, hogy ez rendkívül gyakori az általuk megfigyelt 236 hím majom között. A kutatás három (2017-es, 2019-es és 2020-as), gondosan naplózott időszakában a hím majmok 72 százaléka szexelt egymással, míg csak 46 százalékuk a nőstényekkel. A tudósok korábban az állatokra tetovált egyedi jelölések segítségével tettek különbséget az egyes majmok között.

LYUK A Tejútrendszer közepén található Sagittarius A* néven ismert szupernehéz fekete lyuk 200 évvel ezelőtt rövid időre legalább egymilliószorosára fényesedett fel – a Nature cikke szerint minderre a galaxisunk szupermasszív fekete lyukának közepéből származó titokzatos „visszhang”, egy gázfelhőben észlelt halvány utófény alapján lehet következtetni. A tőlünk 26 ezer fényévre található Sagittarius A*, egy hatalmas téridőszakadás, amely a Nap tömegének 4 milliószorosa, átmérője pedig 60 millió kilométer. Az első, 1994-es közvetlen észlelése óta halványan ragyogó Sagittarius A*-ról egykor azt hitték, hogy évmilliókig szunnyadt.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.