Egy hét tudomány 2023/32.

  • Narancs
  • 2023. augusztus 9.

Interaktív

Rövid hírek: bozon, bolygó kondenzátor...

BOZON Korábban nem látott precizitással mérték meg a Higgs-bozon tömegét a CERN fizikusai – a Nagy Hadronütköztetőben (LHC) működő, és a Higgs-bozon (a részecske sztenderd modelljéből hiányzó) tömegének minél precízebb meghatározásán dolgozó ATLAS kollaboráció kutatóinak mérései két korábbi eredményt kombináltak. A Higgs-bozon tömegének meghatározásakor egyrészt figyelembe vették két nagy energiájú foton keletkezése közben zajló bomlásának analízisét és egy korábbi mérési eredményt, amely a Higgs-bozon négy lepton létrejötte mellett lezajló bomlásán alapult. A friss eredmény szerint a Higgs-bozon tömege 125,11 gigaelektronvolt (GeV) – mindössze 0,11 GeV bizonytalanság mellett, ami 0,09 százalékos mérési precizitást jelent. A Higgs-bozon pontosabb tömegének meghatározása egyrészt segíthet megérteni a sztenderd modellben is szereplő részecskékkel való kölcsönhatását, másrészt a tömeg szoros kapcsolatban van a Higgs-potenciállal, mely utóbbi meghatározza az úgynevezett elektrogyönge vákuum stabilitását, és ezzel valószínűleg a világegyetem jövőjét és evolúcióját is.

BÁLNA A valaha élt legnagyobb tömegű gerinces állat lehetett a Peruban talált fosszíliája alapján azonosított, a földtörténet eocén korának középső periódusában, mintegy 39 millió évvel ezelőtt élt Perucetus colossus. Testtömege elérhette a 340 tonnát is, ami arra utal, hogy a cetfélék a korábban számítottnál 30 millió évvel korábban elérték maximális testtömegüket. A Nature folyóiratban publikált tanulmány szerint a rég kihalt basilosaururidák közé tartozó óriáscet részlegesen feltárt csontváza 13 csigolyából, négy bordából és egy csípőcsontból állt – csupán a csigolyák tömege 100 kilogramm lehetett, míg a csípőcsont szélessége elérte az 1,4 métert. Ez alapján a kutatók úgy kalkulálnak, hogy az óriás vízi emlős csontváza a jelenleg is élő, legnagyobb élőlénynek számító kék bálnáénál is kétszer-háromszor is többet nyomhatott. Az ősi cet esetében az óriási testtömeg is arra utalhat, hogy a fosszília megtalálási helye által sugallottan a part menti sekély vizekben élhettek.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.