Egy hét tudomány 2023/4.

  • Narancs
  • 2023. január 25.

Interaktív

Rövid hírek: meteorit, szupernóva, üstökös...

GRÖNLAND Valószínűleg az elmúlt évtizedekben mérték a legmagasabb átlaghőmérsékletet Grönlandon az elmúlt ezer évben, ameddig a jégből nyert minták segítségével vissza lehet nyúlni – erre utalnak azok az eredmények, amelyeket jégfuratokból nyert adatok alapján kaptak a kutatók. Maria Hörhold (Alfred-Wegener-Institut), a Nature-ben publikált tanulmány vezető szerzője és munkatársai úgy vélik, hogy a 2001 és 2011 közötti tíz évben átlagosan 1,5 Celsius-fokkal volt melegebb az amúgy fagyos, vastag jégtakaróval fedett szigeten, mint a 20. században mért adatok átlaga – a globális klíma szempontjából kulcsfontosságú északi-sarkvidéki melegedésben pedig fontos szerepet játszott az ember okozta klímaváltozás. A grönlandi jég fokozódó ütemű olvadásának azért is van jelentősége, mivel leginkább ez járul hozzá az emelkedő tengerszinthez. Az eredmények értékeléséhez azért hozzátartozik, hogy ez a tél nem igazán számít enyhének Grönlandon: január közepén többször is mértek a kontinens méretű sziget közepén mínusz 60 Celsius-fok körüli hőmérsékleteket – ebben az időszakban (a szintén fagyos Antarktiszt és Kelet-Szibériát is megelőzve) sokszor itt volt a leghidegebb a Földön.

 

METEORIT Öt új meteoritot talált egy nemzetközi (amerikai–belga) kutatócsapat az Antarktiszon: közülük a legnagyobb 7,6 kilogrammot nyom. A leleteket hamarosan a Belga Királyi Természettudományi Intézetben fogják alaposan megvizsgálni. Az Antarktisz közismerten az egyik legjobb hely ahhoz, hogy érintetlen kőmeteoritokat találjanak: csapadékviszonyait tekintve a kontinens gyakorlatilag száraz sivatag, így kisebb a valószínűsége annak, hogy a meteorit áldozatul essen a víz kiváltotta mállási folyamatoknak. Ráadásul a fekete meteoritkövek valósággal kiugranak a hó és jég borította fehér tájból – még ha bele is süllyedtek a gleccserek anyagába, a jégnyelvek mozgása idővel a felszín közelébe juttatja a kozmikus eredetű köveket. A kutatócsoport volt az első, amely a potenciális új meteorit-lelőhelyeket műholdképek elemzése nyomán térképezte fel; kutatásukat segítette, hogy az Antarktiszon ilyenkor van nyár, a hőmérséklet a lelőhely közelében akár mínusz 10 Celsius-fokig is emelkedik. A mostani legnagyobb meteoritlelet azért is különleges, mivel az eddig talált mint­egy 45 ezernyi antarktiszi meteorit közül csupán száz éri el vagy haladja meg ezt a tömeget.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.