Tartalom

MaNcs 35. évf. 04. sz. (2023-01-26)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Az ifjúságé a jövő

Több mint tíz éve annak, hogy az október 6-i gyásznapon a Kossuth téren rendezett katonai díszszemle alatt bekapcsolva felejtettek egy mikrofont, így ország-világ hallhatta a miniszterelnök szavait. „Nincs köztük kövér, az a halálom. A pocakos tábornokok…” – mondta Orbán Viktor az őt kísérő parancsnoknak, így fejezve ki jól megérdemelt elégedettségét, mely a nyalka főtisztek láttán eltöltötte.

A szerk.

A szerk.

A kotta átka

Megjelenésünk másnapján Csehország megteszi a második döntő lépést afelé, hogy remélhetőleg végképp megszabaduljon modern kori történetének egyik legsötétebb csirkefogójától, Andrej Babištól. Az első lépést 2021 őszén tették, amikor a végrehajtó hatalomból zavarták el nevezettet; most az elnöki palota környékéről fogják.

Egotrip
Publicisztika

Andrzej Lubowski

Publicisztika

A kis segítség nem segítség

Hogyan élhetné túl Ukrajna a háborút?

Egy hét alatt el kellett volna bukniuk. Már lassan egy éve harcolnak. Csodáljuk a helytállásukat. Irigyeljük az elnökük okosságát. Minden sikerüknek örülünk. Azt látjuk, amit látni akarunk. Eltoljuk magunktól azt, ami látszik, és amit nem akarunk látni. Azt, hogy Oroszország Ukrajnát következetesen a szíriai Aleppo replikájává változtatja. Azt, hogy az idő nem Kijivnek dolgozik.

Belpol

Erősödhet-e tovább a Mi Hazánk?

Belpol

A Fidesz eszköze és ellenfele

A gazdasági válság miatt a kormányba vetett bizalom csökkenése, valamint a mérsékelt ellenzék útkeresése miatt 2023-ban erősödhet, de legalábbis stabilizálhatja pozícióját a Mi Hazánk. Toroczkai László szerint, bár látszatra Orbán Viktor érdeke a jobboldali radikális párt létezése, hosszú távon a Fideszre jelentenek veszélyt.

Százmilliós támogatások, csődbe ment férfi kézilabda-egyesület Orosházán

Belpol

Elverték a csapatot

Évi akár több százmilliós taotámogatás, céges szponzorációk, a helyi önkormányzat gáláns anyagi segítsége – az Orosházi Férfi Kézilabda SE tetemes tartozást fölhalmozva idén nyáron mégis visszalépett a bajnokságtól. Az egyesületi elnököt bundagyanú lengi körül, néhány játékos fogadási csalásba keveredett.

Ki fosztja ki a kacsanevelőket?

Belpol

Ridegtartás

Vállalkozása sorsát kockáztatja, aki belép a víziszárnyastartók új érdekvédelmi szervezetébe – az alapítóknak ugyanis megüzenték, nem fognak napos kacsát kapni. Akit megválasztottak elnöknek, már régóta nem kap.

Külpol

Menekülthelyzet Szerbiában

Külpol

Beszorultak

A szerb–magyar határ vajdasági oldalán 2022 végén többször is fegyveres összecsapásba torkollott az embercsempészet. Az újabb menekülthullámmal egyre nehezebben bír a szerb állam, amelynek a zuhanó gazdasággal és a koszovói válság elmérgesedésével is szembe kell néznie.

Színház

Interjú

Színház

„Kerestem és keresem”

Takács Katalin színész

Manapság a Budaörsi Latinovits Színházban játszik a legtöbbet. Futó és korábbi szerepeiről, a szerepekkel folytatott küzdelmeiről beszélgettünk, és arról az egyetlen szerepálmáról. Persze esett szó a filmezésről is, meg arról, foglalkoztatja-e a visszavonulás.

Könyv

poeta.doc

Könyv

Tyúkok, békák, bogarak

Mire gondolt a költő?

Érteni nem nehéz, az ember belejön. „Ej, mi a kő, tyúkanyó, kend / A szobában lakik itt bent?” Aki például nem érti, márpedig elsőre senki sem érti, a „kend”-et, az Anyám tyúkjával való találkozás kitűnő alkalmat jelent, hogy megtanulja. Eredetileg éppen arra akartam példának hozni a verset, hogy van, amit még az ovisok is pontosan értenek.

Kritika

Könyv

Kritika

A szomorú másodhegedűs

Harry herceg: Tartalék

Harry – és szellemírója, J. R. Moehringer – gondosan megírt művét, a Tartalékot (Spare) a könyvesboltokban a bulvár/önéletrajz témájú köteteknél találhatjuk, de lehetne a népszerű történelem vagy akár a pszichológia polcán is. Harry nem írhat önéletrajzot anélkül, hogy ne az őt körülvevő intézményről írjon, hiszen a könyv fő- és mellékszereplői a történelem részesei. 

Könyv

Kritika

Aki szembeszállt a tálibokkal

Zarifa Ghafari, Hannah Lucinda Smith: Zarifa: Egy nő harca a férfiak világában

A világ nyugati részén a feminizmus már a #metoo negyedik hullámánál tart, és fókuszában a keresztény-fundamentalista visszacsapás miatt egyre inkább a reprodukciós jogok állnak. A világ keleti részének egyes országaiban azonban, a muszlim-fundamentalista visszacsapás miatt a nőknek újra olyan első hullámos célokért kell küzdeniük, mint az (otthonon kívüli) munkavállalás, a tanulás, vagy éppenséggel a puszta közterületi tartózkodás, a szabad mozgás.

Kiállítás

Kritika

A szürkeség rabja

Petőfi a PIM-ben

Sötétség és káosz. Szerencsétlen első benyomás ez, főképp az évek óta nagy izgalommal várt új Petőfi-állandó egyetlen és legfontosabb célkitűzését, a nemzeti idol népszerűsítését tekintve. Nem tudni, hol ment ennyire félre. A tárlaton kiváló szakemberek sora dolgozott: Kalla Zsuzsa, aki az előző állandó tárlat kurátora, Mag Ildikó látványtervező és Szmolka Zoltán grafikus, akik eddig szakmailag elismert kiállítások sorát jegyezték.

Kiállítás

Kritika

Bíbor tenger

Vaszary. Az ismeretlen ismerős

A kiállítás minőségét ugyan nem befolyásolja, de a bemutatott anyag kommunikációja, a „szenzációs felfedezés” elfedi azt a szomorú tényt, hogy a múzeum munkatársai egy elég súlyos szakmai fiaskóból kovácsoltak tőkét/erényt.

Színház

Kritika

Karosszék nélkül

Nem lehetetlen lenni

A 25 éves Káva és a 30 éves Kerekasztal közös előadása a hazai színházi nevelés történelmi pillanata. A társulatok a drámapedagógiai szcéna igazi nagyságai, a gyökereik is közösek: a Káva 1996-ban vált ki a Kaposi László vezette Kerekasztalból az önállósodás és az új utak keresésének szándékával. 

Film

Kritika

Ki-ki a maga dolgát

Damien Chazelle: Babylon

A fáma szerint karrierje bizonyos pontján minden valamirevaló rendezőnek le kell rónia tiszteletét Hollywood előtt: ha sértetlenül partot akarnak érni az öröklét földjén, muszáj kifizetniük a révészt is. De mit csinál az a direktor, aki már pályája elején túlesett ezen? 

Tévésorozat

Kritika

Gomba a világ végén

The Last of Us

Ez a széria sem formabontó alaphelyzettel fogja belopni magát a szívünkbe. Egy újabb apokalipszis tizedeli meg az emberiséget, és csinál szörnyeteget a maradék túlélőből. Ezúttal azonban nem egy vírus vagy egy vegyi támadás a felelős, hanem egy Cordyceps nevű parazita gomba, amely kihasználva az emelkedő átlaghőmérsékletet, gazdatestet vált: hangyák helyett embereket fertőz meg.

Lemez

Kritika

Először a melódiát

Budapest Jazz Orchestra/Dániel Hofecker: New Days Ahead

A lassan, de biztosan magára találó magyar jazzélet a kilencvenes évek második felében jutott el odáig, hogy egy állandó, professzionális big band ne csak elinduljon, hanem meg is maradjon.

Zene

Interjú

Zene

„Az eső elmossa a sok mocskot”

Csigó Tamás énekes, dalszerző, producer

Két évtizede indult Szombathelyről a jobb híján a trip hop műfajába sorolt, de azon jócskán túlmutató Beat Dis. Az izgalmas felfutást követően a zenekar azonban egyre ritkábban bukkant fel, és a 2010-es évek közepére lényegében meg is szűnt. Most azonban vadonatúj albummal ünneplik a kerek évfordulót. Csigó Tamás frontemberrel beszélgettünk.

Visszhang

Visszhang: film

Visszhang

Utama – Az elfelejtett föld

Van távolabbi hely Bolívia pusztaságainál? Van a (többi közt filmet is) fogyasztó(i) társadalom civilizációs előnyeit élvező, és annak bajaival küzdő ember számára idegenebb problematika, mint egy tanyáján magára maradt, vénülő házaspár küzdelme az elemekkel, a közelítő halállal?

Visszhang: film

Visszhang

M3GAN

A néző alighanem egy veszélyesen cuki gyilkos babáról szóló filmre számít, ám a M3GAN a látszat ellenére mégsem csupán az adaptív racionalitáson alapuló mesterséges intelligenciáról szól, inkább ez is csak egy toposz benne a sok közül.

Visszhang: film

Visszhang

Jövő nyár

Súlyos problémával igyekszik megküzdeni Kárpáti György Mór felnövéstörténete. 

Visszhang: könyv

Visszhang

René Nekuda: Mesegyár

A rejtelmek birodalmába csöppenünk: a történetgenerátor segítségével az olvasók újabb és újabb mesék elbeszélőjévé válhatnak, szokatlan játékok részeseiként.

Visszhang: lemez

Visszhang

Boros Misi: Inspirations

Sok év eltelt, amióta Boros Misi feltűnt a Virtuózok első évadában, s bár érett, azóta is változatlanul mély zeneisége nyomán kijárna neki a Mihály megszólítás, ő továbbra is jobban kedveli a keresztnevét becézve.

Visszhang: lemez

Visszhang

Ladytron: Time’s Arrow

Az 1999 óta működő liverpooli kvartettre a legtalálóbb jellemzést Brian Eno adta még 2009-ben, amikor az „angol popzene legjavának” nevezte őket.

Interaktív
Film

tévésmaci

Film

Vidéki nyestek

Amikor Sztupa és Troché elhatározták, hogy rámennek a feinschmeckerekre, mindenki aggodalommal fogadta a hírt, de legjobban Ómafa volt oda.

Tudomány

Interjú

Tudomány

„Letagadták, nem beszéltek róla”

Csapody Tamás jogász, szociológus, történész az 1944-es cservenkai mészárlásról

A II. világháború, egyben a holokauszt egyik kevésbé ismert, tragikus eseménye az 1944. október elején, a bori lágerből evakuált zsidó munkaszolgálatosok ellen elkövetett cservenkai mészárlás. Az elkövetők részéről elmaradt a szembenézés – nem véletlenül.

Lokál

helyrajzi szám

Lokál

Szent Imre-szoborcsoport

Már a 19. század utolsó éveiben jelentős közlekedési csomópont alakult ki a mai Móricz Zsigmond körtér területén, ám hiába volt itt villamos- és HÉV-megálló, no meg az utolsó budapesti omnibusz végállomása, a területet csak „budai elágazásként” emlegették.

Gasztro