Egy hét tudomány 2023/41.

  • Narancs
  • 2023. október 11.

Interaktív

Rövid hírek: UV, meleg, bioszignatúra...

INVÁZIÓ Több mint 37 ezer idegenhonos faj került be a világ különböző régióiba és élőhelyeire az emberi tevékenység hatására, és számuk példátlan ütemben növekszik. A biológiai sokféleséggel és az ökoszisztéma-szolgáltatásokkal foglalkozó kormányközi platform (IPBES) 143 tagállamának képviselői által az idén a németországi Bonnban jóváhagyott, az inváziós idegenhonos fajokról és azok visszaszorításáról szóló értékelő tanulmány új jelentése 3500 káros inváziós fajt talált, amelyek nagymértékben veszélyeztetik a természetet, a természet által az embernek nyújtott szolgáltatásokat, a gazdaságot, az élelmiszer-biztonságot, az egészséget és a jó életminőséget. A biológiai sokféleség és az ökoszisztémák drámai változása mellett e fajok globális költségvonzata 2019-ben meghaladta a 423 milliárd dollárt, és ez az összeg 1970 óta tízévente legalább megnégyszereződött. Az IPBES előző, 2019-es globális értékelő tanulmánya megállapította, hogy az inváziós idegenhonos fajok a biológiai sokféleség csökkenéséért felelős öt legfontosabb közvetlen kiváltó ok közé tartoznak – a másik négy a szárazföld és a tengerek használatának változása, a fajok közvetlen hasznosítása, az éghajlatváltozás és a környezetszennyezés.

MELEG Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján a 2023-as szeptember 19,6 Celsius-fokos középhőmérséklete országos átlagban 3,6 fokkal meghaladta az 1991–2020-as éghajlati átlagot, amivel a legmelegebbnek bizonyult 1901 óta. Ez az érték 0,4 fokkal haladja meg a 20. század kezdetétől eddigi legmelegebb szeptember, az 1942-es középhőmérsékletét, egyben az első 19 fokot meghaladó szeptember volt a bő nyolcvan évvel ezelőtti óta. Ez a magas érték a 19,8 Celsius-fokos átlagos júniusi középhőmérséklet közelében van. Ahhoz hasonlót, hogy a három nyári hónap mellett még egy hónapban – az idén tehát szeptemberben – 19 fok ­feletti volt a középhőmérséklet, 1901 óta csak egy évben, 2018-ban találunk, öt éve a május csatlakozott ily módon a három nyári hónap mellé. Az idei szeptemberi anomáliát magyarázza, hogy kora ősszel anticiklonok határozták meg időjárásunkat, amelyek kedveztek a száraz és napos idő, ezzel együtt a tartósan magas, nyári hőmérsékletek fennmaradásához.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."