Egy hét tudomány 2023/41.

  • Narancs
  • 2023. október 11.

Interaktív

Rövid hírek: UV, meleg, bioszignatúra...

INVÁZIÓ Több mint 37 ezer idegenhonos faj került be a világ különböző régióiba és élőhelyeire az emberi tevékenység hatására, és számuk példátlan ütemben növekszik. A biológiai sokféleséggel és az ökoszisztéma-szolgáltatásokkal foglalkozó kormányközi platform (IPBES) 143 tagállamának képviselői által az idén a németországi Bonnban jóváhagyott, az inváziós idegenhonos fajokról és azok visszaszorításáról szóló értékelő tanulmány új jelentése 3500 káros inváziós fajt talált, amelyek nagymértékben veszélyeztetik a természetet, a természet által az embernek nyújtott szolgáltatásokat, a gazdaságot, az élelmiszer-biztonságot, az egészséget és a jó életminőséget. A biológiai sokféleség és az ökoszisztémák drámai változása mellett e fajok globális költségvonzata 2019-ben meghaladta a 423 milliárd dollárt, és ez az összeg 1970 óta tízévente legalább megnégyszereződött. Az IPBES előző, 2019-es globális értékelő tanulmánya megállapította, hogy az inváziós idegenhonos fajok a biológiai sokféleség csökkenéséért felelős öt legfontosabb közvetlen kiváltó ok közé tartoznak – a másik négy a szárazföld és a tengerek használatának változása, a fajok közvetlen hasznosítása, az éghajlatváltozás és a környezetszennyezés.

MELEG Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján a 2023-as szeptember 19,6 Celsius-fokos középhőmérséklete országos átlagban 3,6 fokkal meghaladta az 1991–2020-as éghajlati átlagot, amivel a legmelegebbnek bizonyult 1901 óta. Ez az érték 0,4 fokkal haladja meg a 20. század kezdetétől eddigi legmelegebb szeptember, az 1942-es középhőmérsékletét, egyben az első 19 fokot meghaladó szeptember volt a bő nyolcvan évvel ezelőtti óta. Ez a magas érték a 19,8 Celsius-fokos átlagos júniusi középhőmérséklet közelében van. Ahhoz hasonlót, hogy a három nyári hónap mellett még egy hónapban – az idén tehát szeptemberben – 19 fok ­feletti volt a középhőmérséklet, 1901 óta csak egy évben, 2018-ban találunk, öt éve a május csatlakozott ily módon a három nyári hónap mellé. Az idei szeptemberi anomáliát magyarázza, hogy kora ősszel anticiklonok határozták meg időjárásunkat, amelyek kedveztek a száraz és napos idő, ezzel együtt a tartósan magas, nyári hőmérsékletek fennmaradásához.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az elszalasztott lehetőségek városa: fejlődik, vagy csődközelben van Szolnok?

  • Massay-Kiss Andrea

Jó pár kihívással kell szembenéznie annak, aki 2024-ben Szolnok polgármestere lesz: a megyeszékhelyen korábban elkezdett beruházások egy része a mai napig nem készült el, vagy egész egyszerűen ígéret maradt, a lakosság csökken, kevés az igazából versenyképes vállalkozás, megszűnt a város közlekedési csomópont jellege, nincs önálló felsőoktatási intézménye.