Egy hét tudomány 2023/44.

  • Narancs
  • 2023. november 1.

Interaktív

Rövid hírek: dínónyom, Mars, tellur... 

ANTARKTISZ Folyók formálta táj található a Kelet-Antarktisz vastag jégpáncélja alatt: a Nature Communicationsben közölt tanulmány szerint legalább 14 millió éve, de valószínűleg már a kelet-antarktiszi jégsapka kialakulásának kezdete (34 millió éve) előtt alakulhattak ki azok a felszíni formák, amelyeket ma jégpáncél takar. Az Antarktisz jelenleg ismert jéggel borított képének (az oligocén korban kezdődő, majd a miocén kor második felében tovább gyorsuló) kialakulásához egyszerre járult hozzá a szén-dioxid-szint csökkenése, illetve az Antarktisz körüli tengeráramlási rendszer megváltozása.

ELEFÁNT Vérmérgezés állhatott a botswanai elefántok 2020-as tömeges pusztulásának hátterében, erre utalhat az elhullott elefántok szervezetében is kimutatott, a ­Pasteurella multocida baktériummal rokon Bisgaard taxon 45 néven nyilvántartott kórokozó jelenléte – a Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmány fényt deríthet a több száz egyed pusztulását kiváltó mikroorganizmus kilétére. A kutatók szerint a három évvel ezelőtt uralkodó szélsőséges időjárási körülmények és az aszály miatti táplálékszűke az addig ismeretlen baktérium járványos fertőzést okozott az afrikai elefántok botswanai populációjában. Az első vizsgálatok még azt feltételezték, hogy a cianobaktériumok (Cyanobacteria) méreganyagai végeztek több mint 300 elefántpéldánnyal az ­Okavango-deltában. A kutatók szerint elképzelhető, hogy mivel az elefántok ormányukat használják vízfelvételre, ezért a felszín alatti, baktériumokkal erősebben szennyezett rétegekből ittak.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.