Egy hét tudomány 2024/5.

  • Narancs
  • 2024. január 31.

Interaktív

Rövid hírek: hullám, migrén, kétéltű...

ASZTEROIDA Egy lengyel kutatócsapat, majd nyomukban két magyar meteoritvadász találta meg annak az 1 méteres aszteroidának a darabjait, amely Németország felett fénylett fel: néhány órával a január 21-én kora hajnalban történt németországi becsapódás előtt Sárneczky Krisztián magyar csillagász fedezte fel az apró égitestet, amely a Föld légkörébe érve szétesett. A most darabjaiban fellelt HED akondrit típusú kőmeteorit vélhetően magmából kristályosodott ki: olyan égitestről származhat, amelynek anyaga a bolygónk formálódása során történtekhez hasonló elkülönülési és olvadási folyamatokon eshetett át. Az ilyen típusú űrbéli kődarabok jellemző módon az aszteroidaövben található Vesta kisbolygó külső bazaltos kérgéből származnak, amely sok tekintetben hasonlít a belső bolygókéhoz. Az utóbbi egy 1–2 milliárd éven belül történt ütközések során a Vesta számos darabja vált le, és ezek érkeznek meg időszakosan bolygónk légkörébe.

CSOMÓ Mindössze 54 atomból áll a világ legkisebb csomója, amelyet egy kísérlet közben, véletlenül hoztak létre kínai és kanadai kutatók, akik eredetileg arany-acetilidet igyekeztek szénatomokból álló struktúrákkal összekapcsolni. A reakció közben arra lettek figyelmesek, hogy a molekulák láncaiból egy úgynevezett lóhere csomó alakult ki: ez a legegyszerűbb nem triviális csomó, amelyet nem lehet kibontani. A lóhere csomó atomi méretű verziója a nagyobbakhoz hasonlóan három kereszteződést tartalmaz, viszont a röntgen-krisztallográfiás mérések után kiderült, hogy ez a csomó a maga 54 atomjával a korábbi csúcstartó, a 69 atomból álló, közel egyező felépítésű csomónál is kisebb atomszámú – utóbbi különlegességét az adta, hogy az atomok önállóan rendeződtek csomó formájába. A mostani kísérletet ismertető Nature Communications szerint a legkisebb organikus, tehát a természetben előforduló lóhere csomók minimálisan 76 atomot tartalmaznak, és bennük a szál legalább három helyen keresztezi önmagát.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Skócia-Magyarország 0-1, életben maradtak a továbbjutási esélyek

  • narancs.hu

Az újpesti Csoboth Kevin utolsó percben lőtt góljával győztünk. 3 ponttal a harmadik helyen zárta a csoportot a válogatott, a következő napokban dől el, hogy ez elég lesz-e a továbbjutáshoz, a többi csoport végeredményétől függ. A meccsen Varga Barnabás súlyos sérülést szenvedett, mentő vitte el.

Mi fán terem az ökoirodalom?

A hetvenes években felforgató versekben olvastunk olyat, amit ma a Facebook-kommentelők megfogalmaznak a klímakatasztrófáról. De mi kell ahhoz, hogy az irodalom hitelesen szóljon az ember és a természet kapcsolatáról? Csabai Máté írását vettük elő az Ásatás-sorozatban.