Rádió

Ez a reggel más volt

Reggeli Jáksó a Sláger FM-en

Interaktív

El kell ismernünk, a Sláger FM kreatív stábjának van tehetsége ahhoz, hogy médiafelhajtást kerítsen a tök érdektelen belső változások köré. Még emlékszünk, hiszen magunk is hírt adtunk róla tavaly (lásd: Az elpusztíthatatlan, Magyar Narancs, 2019. június 13.), hogy „gyökeresen” megújult a csatorna.

Most meg azt mondja Ürge Dezső vezérigazgató, hogy „az évtizedet megújult műsor­struktúrával kezdi a Sláger FM, amit száz százalékban hallgatói igények, visszajelzések alapján állítottunk össze”. Fél éven belül ez a második radikális változás. Nem lesz sok?

A válasz, hogy nyilván nem, hiszen már az első változás sem volt valódi, és most sem történt semmi érdekes. Hogy ebből (miből?) mégis hír legyen, ahhoz adott volt a recept. Végy egy régi műsorvezető-figurát, állítsd be rádiós legendaként, majd rendezd meg a visszatérését. 2017-ben már volt egy ilyen köre a csatornának, akkor Geszti Péterrel értek el némi médiafigyelmet, de a Geszti Péter Special nem sok vizet zavart, mára pedig csak kínos emléke maradt, ha egyáltalán emlékszik még rá valaki.

Az új év, sőt, évtized nagy visszatérője Jáksó László. Nem tudjuk, hogy kinek hiányzott, de mintha a csatorna sem bízott volna a név puszta reklámértékében, a nagy comebacket megtolták egy meglehetősen erőltetett botránykával is, vagy ahogy ma az ilyesmit nevezik: beefeléssel. Nem tudjuk, Sebestyén Balázs kap-e ezért jutalékot, de valahol azt reméljük, igen. Annál erőltetettebb kötözködést ugyanis, mint amit Jáksó a minap előadott, nemigen hallottunk, és jobb arra gondolni, hogy néhány fáradt PR-szakembernek nem jutott semmi jobb az eszébe.

Azt mondta ugyanis a visszatérő „rádiós legenda”, hogy a leghallgatottabb reggeli műsor, vagyis Sebestyén Balázs produkciója nem jó. Sőt, vacak, hiteltelen, unalmas és idejétmúlt. A jelzők nagy részével nem is lenne különösebb bajunk, csak hát nem mindegy, hogy ki és mikor pendít meg ilyen huszáros véleményt. Hiszen Jáksó következő mondata valahogy így hangzott: „Január 6-tól nagyon, nagyon más lesz a Sláger Reggel. Más lesz, mint ami eddig volt, és más lesz, mint amiről azt szokták hinni, hogy valamiféle kötelező formátum a reggeli rádiózásban.”

Kíváncsian vártuk hát, miben lesz más január 6-án a Jáksó-féle ébresztő műsor, mint műfajtársai, különösen, mint a megszólított Balázsék. És tényleg más volt, mert Jáksó például – egyelőre! – egyedül vezette a műsort, míg Balázsék hárman vannak. Egyéb lényegi különbséget nemigen sikerült felfedeznünk. De úgy tűnt, a kreatívok is zavarban lehettek, legalábbis az egymás után sorjázó tanácstalan szpotok mintha erre utaltak volna. „Igen, jelenleg nem találtunk neki új címet, de ha telefonálnak, és mondanak valami jót, isten bizony az lesz” – hallhattuk rögtön a műsorcím bejátszása után. Vagy: „Sok zene, Jáksó beszél, ilyenek” – mondta egy másik alkalommal a Sláger FM hangja, a korábban már méltóbb feladatokkal is megtalált „Galamb”.

A megújuló Sláger FM zászlóshajója tehát olyan műsor, ami címét – Sláger Reggel – jobb híján átörökölte a múltból, legalábbis addig, míg a hallgatók ki nem találnak valami frappánsabbat. És hogy mindez kinek a fejéből pattanhatott elő? A válasz kézenfekvőbb, mint hinnénk: a Sláger FM kreatív igazgatója ugyanis 2017 májusa óta nem más, mint Jáksó László.

Egyébként a műsor nagyjából azt tudta, mint az összes többi reggeli kereskedelmi rádiós produkció. Volt egy lazán kezelt témája (a televíziós sorozatok), ahhoz néhány vendége (talán több is a kelleténél), egy-egy hallgató is szót kapott, a háttérben ment valami megszokhatatlan prüntyögés, a műsorvezető pedig kissé magányosan, ám derekasan igyekezett a maga jól adagolt röhögcsélésével fenntartani a jó hangulat érzetét. De úgy tudjuk, Jáksó nem marad egyedül, hamarosan lesz műsorvezető társa is, aki nem más, mint a szintén „emblematikus” Bochkor Gábor. Nyilván az elképesztő újszerűség jegyében.

Sláger Reggel, Sláger FM, január 6.

 

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Faunok a méhesben

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok. Isteni lényekről leváló szárnytollak, méhrajzás és csonkolt kecskeláb – közel harminc művet, festményeket és szobrokat láthatunk a művészeti galériának is otthont adó régi villa első emeletén.