Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya rádiójátékot készített az üldözött marosvásárhelyi színésznő, Illyés Kinga életéről

szerző
- cd -
publikálva
2018. ápr. 29., 18:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Két évtized története öt részben.

20 évig hallgatta le Illyés Kinga színésznő marosvásárhelyi lakását a Securitate. Az így szerzett információkkal megfélemlíteni, zsarolni és beszervezni próbálták az erdélyi magyar értelmiség meghatározó alakját.

Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya (Illyés Kinga lánya) kikérte a román kommunista diktatúra titkosszolgálatának iratait, s rádiójátékot írt és rendezett a 3000 oldalnyi lehallgatási jelentésből. (Korábbi közlésük szerint ez Hajduék egyik következő filmterve is.)

false
A Magyar Média Mecenatúra támogatásával készült hangjáték azt mutatja be, hogyan állt ellen Illyés Kinga a nyomásnak, a szakmai és magánéleti kompromittálásnak, a nyilvános megszégyenítésnek. A történet április 30-tól május 4-ig, minden nap 19 órától hallható a Karc FM-en, a szereplőket megszólaltatja többek között: Fodor Tamás, Hajdu Lujza, Hajdu Szabolcs, Hegedűs D. Géza, Katona László, Máté Gábor, Sárosdi Lilla, Trokán Nóra, Török-Illyés Orsolya, Zsótér Sándor.

„Theodora”, aki a megfigyelés kezdetén a harmincas éveiben jár, kortárs erdélyi magyar költők verseiből összeállított műsorral készül az országos előadó-művészeti versenyre. A munkafolyamatot nehezíti, hogy az előadás neves, idős rendezője a szerelmével üldözi.

Ráadásul "Theodorának" otthon is nehézségekkel kell szembenéznie férjével, Attilával, az antiszociális íróval nagyon megromlott a viszonya, de képtelen megszakítani a kapcsolatot. A férfi öngyilkossággal fenyegetőzik. Válásra egyiküknek sincs pénze.

Különböző futó kapcsolatok után "Theodora" összejön a nála tíz évvel fiatalabb Andrással, aki tanítványa a Színművészeti Egyetemen. Viszonyukat titkolniuk kell, mert mindkettejüket kirúghatják az egyetemről.

"Theodora" terhes lesz. A titkosszolgálat elérkezettnek látja az időt, hogy lecsapjon.

szerző
- cd -
publikálva
2018. ápr. 29., 18:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Narancs vélemény

Kultúra

még több Kultúra...