Hámenei ajatollah a Twitteren üzent: még mindig él a Salman Rushdie-ra kimondott fatva

  • narancs.hu
  • 2019. február 17.

Interaktív

Erre a Twitter törölte posztját gyilkosságra való uszítás miatt, és korlátozza a fiókját.

Harminc éve mondta ki Hámenei ajatollah Irán első számú vallási vezetője a fatvát – vagyis a halálos ítéletet – Salman Rushdie íróra.

Az  indiai születésű brit író 1988-ben kiadott Sátáni versek című regényével vonta magára a vallási vezetőt haragját olyannyira, hogy 1989-ben Hámenei ajatollah arra hívta fel a világ muzulmánjait, hogy a kiközösítésből következően bárhol, bármikor végezzenek Rushdie-val: az ítélet szerint ugyanis tiszteletlenül ábrázolta a műben Mohamed prófétát.

A brit diplomáciai nyomásra 1998-ban az iráni kormány visszavonta a kiközösítést. De mindez a vallási vezetőt, Irán legfontosabb emberét hidegen hagyta.

A Kerek évfordulóról maga Hámenei ajatollah is megemlékezett. Twitteren posztolt üzenetet, tudatva félmillió követőjével, hogy a fatva márpedig érvényben van, vagyis aki találkozik Rusdie-val, gyilkolja meg – írja a 444.hu a Haaretz izraeli lapra hivatkozva.

A Twitter közösségi irányelveit tekintve a gyilkosságra való uszítás nem fér bele a kommunikációba. Így a Twitter nemcsak törölte az ajatollah tweetjét, de korlátozta is fiókját.

Figyelmébe ajánljuk