Tévé

Ölre mennek - Ádám keresi Évát

Interaktív

Ez legfeljebb a KDNP-szavazóknak felháborító. Ők pedig nincsenek sokan.

Sallangok nélküli, tehát a túlzó cifraságokat (meg persze a népi bőrdíszművesmunkákat) mellőző, tabumentes és merész társkereső show-t ígér nézőinek a másodvonal legambiciózusabb kereskedelmi csatornája, a Viasat 3 – alighanem némiképp túlértékelve a tévés ruhátlanság felforgató és vonzerejét. Merthogy, ugye, ez lenne az Ádám keresi Évát plakátra kívánkozó újdonsága: mindkét nembeli genitáliák bemutatása szekond és premier plánban, kitakarás nélkül. Csak hát hétévadnyi Való Világ, kétévadnyi Éden Hotel és Big Brother, egysorozatnyi Összeesküvők, no meg a Trónok harca, a Tudorok és a Borgiák szériái, valamint pár Jancsó Miklós-klasszikus után néhány kendőzetlen ágyéktáj látványától nem szabad túl sokat remélnünk. Még csak zajos felháborodást sem igen válthat ki már az ilyesmi, legfeljebb talán a kereszténydemokrata törzsszavazók körében, ámde ilyenek köztudomás szerint nem fellelhetők hazánkban.

false

 

Fotó: Viasat3

Egy-két oldalpillantást azért persze így is kiérdemelhet tőlünk az új műsor, ha másért nem, hát legalább a déltengeri sziget – képeslapokat megszégyenítő – hibátlan szépségéért. Ezek a tájak azután a Hujber Ferenc által elcsemcsegett narrátori szövegben rendszerint „a szerelem szigete” és „a csábítás partja” nevezet alatt kerülnek megemlítésre. Panaszra nem lehet okunk, a panoráma igazán szépen van fotografálva, jeléül annak, hogy az operatőri munka nem éri be a derékmagasságban végzett pásztázás kihívásával. Akárhogy is, ide jó lenne elutazni egyszer, személyesen is fölkeresni „a sötétség zátonyát”.

Mert a műsor magától értetődő módon olyan gusztusos emberpéldányokat vonultat fel, akik aztán egymást teljes joggal nevezhetik „egyszerűnek”. A bemutatkozó kismonológok a „majd a sors eldönti” meg a „tökéletesek a cickóim” csúcs- és mélypontjai között oszcillálnak, legalábbis a reprezentatív mintát kínáló legelső adás tanúsága szerint. Mely első adásban az önmagának név gyanánt a Josephine becézett formáját (Josie, ejtsd: „dzsozi”) kiválasztó fiatalember mindjárt három hölggyel találkozott az édenkertben: egy római illetőségű, anyáskodó DJ-vel, egy szemérmesen visszahúzódó (habár azért váltig mezítelen) ügyintézővel és egy szoláriumi recepcióssal, aki különös büszkeséggel méltatta a fentebb már emlegetett, magas százalékban szilikont tartalmazó cickóit. Csoda-e hát, hogy Josie hármuk közül végül a „pozitív csalódást jelentő” recepcióslányt, Petrát vitte magával a szerelem szigetére? Bizony hogy kisebbfajta csoda, elvégre a kidolgozott izomzatú József első pillantásra még sorsszerűnek találta, hogy a szemérmetes Anett bőrén éppúgy olvasható egy névtetoválás, akárcsak a saját testén.

false

 

Fotó: Viasat3

A műsor persze még számtalan fordulatot hozhat, hiszen az elkövetkező adásokban újra előkerülhet „a szerelem szigetének nagy könyve” (további olvasnivaló!), szerencsésen partra sodródhatnak újabb üzeneteket rejtő palackok, továbbá ígérkezik még egy olyan „pasi” is a szigetre, akinek bevallottan „oltogatós” a stílusa! Hogy itt mi lesz még?!

Viasat 3, április 25.

Neked ajánljuk

Ne zavarjanak, lázadok

  • SzSz

A címbeli Frank a másfél órás játékidő alatt háromszor lép színpadra, valójában énekelni azonban csak egyszer halljuk – már ez is jelzi, hogy ez nem egy szennyhullámot tematizáló punkmozi.

Halál a tengeralattjárón

  • Bacsadi Zsófia

Tobias Lindholm rendhagyó krimije minden, ami az épp aranykorát élő true crime és skandináv noir nem. A nézők nem bírják megunni a gyilkosok tragikus gyerekkorát, aberrált szexuális szokásait és sötét karizmáját, a dilettáns pszichologizálást és persze a véres részleteket.

Kérem a következőt!

  • Nagy István

Ha valaki a ’w’, a ’h’ és az ’o’ betűket látja közvetlenül egymás mellé írva, az mostanság valószínűleg sokkal hamarabb asszociál az Egészségügyi Világszervezetre (WHO), mint a hatvanas–hetvenes évek egyik legjelentősebb zenekarára, a mai napig is létező The Who-ra. Monolitikus lemezük, a Who’s Next nemrég volt 50 éves, ami jó indok egy kis visszatekintésre. A Who mifelénk soha nem lett igazán kultikus együttes, ezért nem csak az album, a zenekar történetét is érdemes feleleveníteni.

Titkok, tengelicék

  • Dékei Kriszta

A Pannonhalmi Főapátság kiállítása nem pusztán egy kortárs kiállítás, hiszen olyan dolgokra/tárgyakra és a bencés közösség által használt terekre is rápillanthatunk, amelyekre eddig a kívülállóknak nem volt lehetőségük.

Kaptafa

  • Kiss Annamária

Nem könnyű feladat egy lakásfelújítás: épp egy fél vagy negyedkész házban járunk, ahol még minden munkaterület. Jól indul az előadás: a házigazda Alice (Ónodi Eszter) és barátnője, Magrete (Pelsőczy Réka) közös belépője az utóbbi idők egyik legsikerültebbje.

Pillanatnyi hatás

  • Rádai Andrea

A legtöbbször annyi történik, hogy egy vagy több ember áthalad valamilyen módon, valamilyen jelmezben a színpadon. Peter Brooktól tudjuk, hogy ez már elég a színházhoz, de most sokat hörögnek és táncolnak is a színészek a 33 álomban, néha meg fojtogatják és kibelezik egymást. Minden Bodó Viktor-produkcióban vannak agyeldobós jelenetek, de a rendező most mintha kifejezetten az úgynevezett „cool fun” esztétikának szentelte volna az egész előadást, ami tényleg elejétől a végéig téboly, agyrém, lázálom és káosz, és akkor még finom voltam.

Síkság

Magas labda, ha egy műsor, pláne egy podcast vagy YouTube-csatorna a világ idegesítő dolgaira reflektál. Nagyon hamar kiderül ugyanis, hogy minden idegesítő. És maga a műsor is villámgyorsan idegesítővé válik. A Márkó és Barna Síkideg az „új Index” legnépszerűbb, immár a harmadik évadot taposó audiovizuális produkciója a havi podcast-sikerlistákon általában a csúcs közelében tanyázik.

Egy banánköztársaság bukása

  • Ács Pál

Banánköztársaság – ezt a szót jobbára csak átvitt értelemben használjuk az eltorzult gazdasági-társadalmi berendezkedésű, nagyhatalmi érdekek hálójában vergődő országocskákra, alig gondolva azokra a kicsiny közép-amerikai államokra, amelyek tényleg szinte kizárólag a banánexportjukból tartják fenn magukat.

Ölniük kell

A szakértők szerint majdnem minden megyében tartanak illegális kutyaviadalokat, hiába lehet az ilyen szadista cselekményért akár három év börtönbüntetést is kiszabni. A bűnözők egy lépéssel a hatóságok előtt járnak.

Melyik út megyen itt Budára?

  • A szerk.

A magyar film újra régi fényében ragyog! Sőt, jobb mint valaha, veri a világot. Csak az nem teljesen eldöntött még, hogy ez a Vajna-korszak elmúltának köszönhető, vagy annak az egyelőre ismeretlen zseninek, aki leforgatta a Borkorcsolyát, ezt a gyönyörű, a magyar valóságot teljes mélységben és oly híven ábrázoló, mégis vidám és legyőzhetetlenül optimista, ráadásul alig 22 másodperces remekművet.

Készpénz és ígéret

  • A szerk.

„Ellenzéket is váltottunk. Leváltottuk a szocialista párton belül azokat, akik nem akartak változást, akik féltek az elszámoltatástól. Leváltottuk azokat, akik bizonytalankodtak, leváltottuk azokat, akik bármilyen szélsőséges magatartást hirdettek, akik üzleteltek a hatalommal, akiket meg lehetett venni, akiket meg lehetett zsarolni, meg lehetett fenyegetni” – mondta Márki-Zay Péter vasárnap esti győzelmi beszédében a budapesti Anker közben a lelkes publikum előtt.