tévéSmaci

Oroszlánszilva

  • tévésmaci
  • 2017. június 4.

Interaktív

Amikor Sztupa és Troché megtanultak végre rendesen röpülni, nem volt felhőtlen az örömük. Sztupa ugyanis jól repült, Troché inkább rosszul, bár a fene tudja, lehet, hogy csak az látszott rajta, hogy nagyon nem szenvedheti a dolgot. Ahhoz, hogy megértsük, miért vált ez problematikussá közöttük, először is azt kell vizsgálni, hogy hogyan is repül az ember. Nos, minden közkeletű vélekedéssel szemben távolról sem úgy, hogy elkezd veszettül csapkodni a karjával, mint a rossz színészek egy fővárosi gyerekelőadáson. A repüléshez le kell kuporodni, tisztesség ne essék szólván, úgy, mint amikor isten szabad ege alatt végez székletürítést a szükséget szenvedő. Még az is stimmel, hogy jó, ha ilyenkor egy jókora lapulevelet szorongat a jobb kezében az érintett – segít tartani a balanszot. De a gatyát határozottan nem kell letolni, mert a repülés röviddel későbbi szakaszában már zavaró lehet, elsősorban persze vizuálisan, mert hogy néz az már ki, hogy valaki elszáll felettünk pőre valaggal, másfelől viszont a repülés nem úszás, sem a karral, sem a lábbal nem kell csapkodni közben, talán ezért is lehet az, hogy a madarak többsége, leszámítva ugyebár a vízimadarakat, nem nagyon tud úszni. Senki nem hallott még olyat, hogy úszóverseny sasoknak, s még úszógatyát sem gyártanak nekik, talán csak a Speedo. Eddie, a sas sem úszó volt, épp ellenkezőleg, síugró vagy valami. Gunnyaszt tehát az ember, és számol, repülésről lévén szó természetesen visszafelé. Az űrhajósok is visszafelé számolnak, 10, 9, zéró, overkill, szevasztok, s száll is, mint a pinty. Na, Troché ezt utálta cefetül, a számolást, a kuporodást nem. Sztupa meg kifejezetten élvezte, számolt, angolul, mint Apolló, oroszul, mint Bajkonur, s dzsalt fel az égbe. Troché meg nagy kelletlenül, s marad is mélyrepülésben, állandóan beverve a térdét a magasabb kéményekbe.

Pénteken (5-én) egy rajt előtti hasra esés és egy nosztalgikus comeback részese lehet, aki szereti a rossz filmeket. A Film+ este hétkor adja az Erőnek erejévelt, melyben Schwarzenegger barátunk visszatér a kormányzóskodásból, és a maga szerény eszközeivel megállít egy gyorshajtót. Sokkal szomorúbb ennél a Nem írnek való vidék, 0.10-kor a Dunán, amit majdhogynem szó szerint is érthetünk. Titus Pullo a Róma sikerének hullámain nekifut Hollywoodnak, de Ray Stevenson már a rajt előtt nagyot hasal.

Szombaton jön a magyar Taxisofőr! A rehabilitált Páger személyesíti meg, s azonmód be is indul, amikor meglátja Kiss Manyit. Mondjuk, a címe sokkal jobb a Taxisofőrnél: Mici néni két élete. Ugyancsak magyar vonatkozású hírünk még a Stuart Little kis­egér a Film Cafén, melyben a szereplők – persze lövésük sincs róla –, de Berény Róbert Alvó nő fekete vázával c. festményének az oltalmában űzik az ipart, mint ez köztudott. Az M3 Jancsó Miklós első (különben harmadik) nyomokban Jancsó Miklóst tartalmazó filmjét, az Oldás és kötést adja este kilenc után: Latinovits átzúz az Alagúton egy pagodatetős škodával, ami tulajdonképpen Schwarzenegger kormányzóskodásának direkt előzménye, ha tetszenek érteni.

Vasárnap jön Lula Mae ebéd tájt és éjszaka is a Dunára. Az M3-on meg Római vakáció lesz, alighanem 400 éves lehet Audrey Hepburn. Csókoltatjuk. A tévét is.

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.