Snoblesse Oblige 2023/1.

  • Narancs
  • 2023. január 4.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Hol vagytok? Merre? Ez hát a titok? / Megtalálja a vétek vétkesét. / Judit és Eszter és Marcsa halott. / Viszi, viszi a bűnt a véres év.

(Gergely Ágnes: Rekviem, 2022)

péntek, január 6., 17.00  Szabadíts ki egy ártatlan életet!

Még ezen a napon 20 óráig lehet csatlakozni az Amnesty International Levélíró Maraton kampányához, az ártatlanul bebörtönzöttekért meghirdetett emberi jogi megmozduláshoz. Az idén 9 ártatlanul elítélt, segítségre váró ember történetével foglalkoznak, ezeket ismerheti meg, aki ma a jelenlétével, aláírásával, írásaival, rajzaival támogatja az ügyet, aztán január 14-én 17–20 óra között újra lesz egy találkozó a közeli Szabadkikötőben! (Nappali, Pécs, Király u. 23–25.)

 

péntek, január 6., 19.30  Őz Zsolt emlékest

A 2013-ban, 44 évesen elhunyt Őz Zsolt zenészre, szövegíróra, íróra, újságíróra emlékeznek zenésztársai, barátai és rajongói az év elején, immár hagyományosan. Közreműködik: a Vidámpark, Rósz György, Bertók Tibor, Farkas Zoltán, Dudás Zsombor, Keleti András, Maróti Dani, Nagy Balázs, Horváth Gábor, Dévényi Zoltán, Eged Marci, Sepsik Bence, a Mullin’ Rogues, Takács Paulina (Panka), Gerencsér Károly és mások. A belépés ingyenes! (Hunnia Art Bisztró, Bp. V., Bank u. 5.)

 

péntek, január 6., 20.30  Feljegyzések az egér­lyukból

Tudósítás a sértett ember lelkivilágának mély labirintusából úgy, hogy a néző sem menekülhet az önvizsgálat elől. Az Exit Generáció előadása Dosztojevszkij kisregényéből, Mikó Csaba átiratában, Farkas Ádám rendezésében. Porogi Ádám, Dankó István, Nagy Katica, Lábodi Ádám és Mikola Gergő szereplésével. És nem utolsósorban Szemenyei János zenéjével. (Eötvös10., Bp. VI., Eötvös u. 10.)

 

szombat, január 7., 10.00  Az álmok után: merek dacolni a károkkal – kiállítás

Az 59. Velencei Képzőművészeti Biennálé Magyar Pavilonjának kiállítója Keresztes Zsófia, a kiállítás kurátora Zsikla Mónika volt. A női aspektusok sosem látott mértékben jelentek meg a biennálén, ebbe a fősodorba tökéletesen illeszkedtek e munkák. Keresztes Velencéből visszaérkezett mozaikszobrai, amorf testfragmentumai és az identitáskeresés stációit megjelenítő installációja február 26-ig láthatók. (Ludwig Múzeum, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

szombat, január 7., 19.00  Ligeti elágazások – Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál nyitókoncert

A fesztivált Horváth Balázs és Gryllus Samu zeneszerzők indították útjára 2014 januárjában azzal a céllal, hogy a szélesebb közönség is megismerkedhessen az újító szellemű zenei irányzatokkal. Hozzájuk csatlakozott a két kurátor, Dargay Marcell és Kaincz Orsolya, akik úgy állították össze az idei programot, hogy január 27-ig a koncerteken kívül filmvetítések, beavató előadások éppúgy megtalálhatók lesznek benne, mint a családi és gyermekfoglalkozások. Ezen a napon a Budapest Sound Collective koncertjét lehet élvezni, Dubóczky Gergely vezényletével. A Ligeti Györgynek szentelt műsor javát a neki ajánlott hommage-darabok adják. (Zeneakadémia, Solti Terem, Bp. VI., Liszt Ferenc tér 8.)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.