Snoblesse Oblige 2023/11.

  • Narancs
  • 2023. március 15.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Eljött az álmodt minden-mindegy, / Esküdjünk a mindent-szabadnak, / Bőrünk úgyis ördögök bőre: / Lakomázzunk s aztán – előre.

(Ady Endre: E nagy tivornyán)

péntek március 17. 13.00 Valahol otthon – kiállítás

„Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.” Tamási Áron ikonikus mondatát idézi Márton Zoltán tárlata. A fotóművész a gyerekkorát, a szülőhelyét kutatta erdélyi gyalogos túrái közben, ahova az emigrációból tért vissza. Próbálta megérteni, mit jelent számára a táj, benne az ott élő emberekkel. Spontán dolgozott, nem kereste a témát megszállottan. A sok ezer felvételből száz-százötven fotó maradt végül, amelyekből itt harminchatot, egy filmtekercsnyit mutat be április 16-ig, péntektől vasárnapig 13.00 és 18.00 óra között.

(ÚjMűhely Galéria, Szentendre, Fő tér 20.)

 

péntek március 17. 19.30 Kamus Quartet – koncert

Finnország, sőt egész Skandinávia egyik vezető vonósnégyese érkezik a Ligetbe. Új, meghökkentő módjait dolgozták ki a kamarazene bemutatásának. Amellett, hogy Saariaho- és Sibelius-kvartetteket játszanak, már előző nap déltől megtekinthető a Koncertélmény virtuális valóságban című installációjuk az előadóteremben. Ingyenesen ki lehet próbálni egy VR-szemüveg segítségével, hogy milyen élmény egy remekművet előadni, és a zenésztársakkal kommunikálni közben. A zenészek nézőpontjából lehet átélni a koncertet, de legalábbis Sibelius Voces Intimae című művének első két tételét.

(Magyar Zene Háza, Bp. XIV., Olof Palme sétány 3.)

 

péntek március 17. 19.30 Nevelj hollót!

Egy lányról, aki nagy családban él, de a szülei halálával egyedül kell szembenéznie, ahogy a felnőttek keserű világával is, egy öreg villában a nagyváros házai között. A vetítéssel az alig néhány hete – épp egy nappal azelőtt, hogy átvehette volna a spanyol filmakadémia életműdíját – elhunyt Carlos Saura, a spanyol filmművészet egyik legjelentősebb alkotója előtt tisztelegnek. A meghívott vendég Lénárt András hispanista, történész.

(Uránia Nemzeti Filmszínház, Bp. VIII., Rákóczi út 21.)

 

péntek március 17. 20.00 Túlságosan vékony falak

„2021. június 18-án Gaby Pepito vőlegényével, Brian Laundrie-val útra kelt, hogy valóra váltsák sokak elérhetetlen álmát, és világgá menjenek egy lakóbusszal. Az út eredetileg októberig tartott volna, akkorra terveztek megérkezni a lány szüleihez. Szeptember elején azonban Brian egyedül tért haza a saját szüleihez.” Bódi Zsófia, Georgita Máté Dezső és Horváth Panna közösségi médiaszínháza a résztvevők személyes történeteit felhasználva igyekszik feltárni a minket körülvevő világot és annak online vetületeit. Talán még azt is kiderítik, mi történhetett. Másnap ismétlés.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk