Snoblesse Oblige 2023/15.

  • Narancs
  • 2023. április 12.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Nagy a világ, zavaros, / mért várod, hogy értsem? / Csigaházam csavaros, / belebújok mélyen.

(Szabó T. Anna: Csigaház)

péntek április 14. 0–24 Budapest arcai – kiállítás

Hogyan látják a kortárs fotográfusok – Bihari Ágnes, Déri Miklós, Gulyás Miklós, Szombat Éva és Urbán Ádám – a budapestieket? A főváros lakóit bemutató szabadtéri kiállítás április 23-ig látható a Budapest FotóFesztivál és a Budapesti Tavaszi Fesztivál közös programján.

(Városháza park, Bp. V., Károly krt.)

 

péntek április 14. 18.00 Újra meg újra – filmbemutató

VENI, azaz Szász Veronika zenéjében a dzsesszt, az elektronikát és a folkot montírozza össze. A képzőművészként is jeleskedő énekesnő álomszerű világát Regős Ábel fanyar képi világa húzza alá: kettőjük világa találkozik a Budapest Ritmo 2023-as filmjében, amely kép és hang újszerű, magával ragadó egymásra találását ígéri. Másnap 11 órától megismétlik ugyanitt.

(Toldi mozi, Bp. V., Bajcsy-Zsilinszky út 36–38.)

 

péntek április 14. 8.00 Összhang: betekintés Alessandro Baricco művészetébe

A 2023-as PesText Fesztivál díszvendége Olaszország egyik legsokoldalúbb kortárs írója és közéleti értelmisége lesz. Ez itt egy „előtanulmány”, azaz felkészítő beszélgetés lesz a Novecento és a Barbárok című kötet világhírű írójának szerteágazó munkásságáról. Puskár Krisztián kérdezi Gurubi Ágnes írót, Jankovics Márton újság­írót és Koltai Lajos rendezőt. Baricco kötetei a Helikon Kiadó jóvoltából a helyszínen megvásárolhatók.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

péntek április 14. 19.00 Turan – koncert

Szibizgi, shakobyz, sazsyrnai, serter, zsetigen, shinkildek, dombra és ylkobyz. Ezek mind hangszerek nevei, amelyek a fiatalokból álló, de ősi, zenei hagyományokból kiművelt kazah etno-folk együttes repertorárjában kapnak szerepet. Például azért, hogy a múlt dallamvilágát új zenei köntösben mutathassák fel.

(Várkert Bazár, Rendezvényterem, Bp. I., Ybl Miklós tér 2–6.)

 

péntek április 14. 22.00 Tamikrest – koncert

Etno ez is, de kicsit másképp: egy, az elnyomással szemben lázadó tüzes zenei irány, valahol a meditatív transz és a csatakiáltás között. A száműzetésben folyamatosan turnézó sivatagi blues és tuareg prog rock zenekar tíz év kihagyás után érkezik hozzánk, a nagyban dübörgő Budapest Ritmo keretében.

(Akvárium, Nagy Hall, Bp. V., Erzsébet tér 1.)

 

 

szombat április 15. 11.00 Holle anyó – bemutató

Az ismert mese nyomán írta Csengery Dániel – a Liza, a rókatündér című film zeneszerzője – ezt a Müpa 2020-as zeneműpályázatának gyermekopera kategóriájában díjazott alkotást. Most kerül először színpadra a mű Szemenyei János rendezésében, magyar nyelven. Közreműködnek a Budapesti Vonósok és a Badora Dance Company, vezényel Jaskó Zsolt. Nyolc éven felüli gyerekeknek ajánlott. Másnap ugyanekkor és délután 3-tól is műsoron lesz.

(Müpa, Fesztivál Színház, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

szombat április 15. 12.00 Összefüggések: ember és természet – kiállítás

Dél-Korea kortárs fotóművészetével ismerkedhet a hazai közönség. A több mint száz képből álló tárlat tizenkét nemzetközileg is elismert dél-koreai fotós munkáin keresztül az 1980-as évek végétől kezdve napjainkig követi a koreai kortárs fotográfia fejlődését. A tárlat a Budapest FotóFesztivál 2023 programjának része, és a fesztivál történetében az első koreai szekció. A kiállítás május 30-ig látható, hétfőtől péntekig, 12 és 20 óra között.

(Koreai Kulturális Központ, Bp. II., Frankel Leó út 30–34.)

 

szombat április 15. 19.00 More von dir csellóduó – koncert

Klasszikus, kortárs és könnyűzenei műfajok keveredése, szokatlan történetek zeneszerzőkről és műveikről, humoros anekdoták és megdöbbentő botrányokról szóló mesék. Kertész Endre és Rátkay Áron műsora a maga komplex módján szórakoztat, miközben tele van szenvedéllyel és szakértelemmel.

(MáraiKult, Bp. I., Krisztina tér 1.)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk