Snoblesse Oblige 2023/22.

  • Narancs
  • 2023. május 31.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

A csirkefogók mindenben dúskálnak, a becsületeseknek meg morzsák jutnak. Iskolákra volna szükség, tisztességes hangvételű városi újságra, színházra… az intelligencia összefogására, arra, hogy a társadalom meglássa önmagát, és elszörnyedjen.

(Csehov: A 6-os számú kórterem; fordította: Morcsányi Géza)

péntek június 2. 10.00   Gourmet Fesztivál

Ismét gasztrodőzsölés az ízek és az ínycsiklandó illatok szigetén. Több mint 100 kiállító, köztük 50 étterem, tucatnyi cukrászda, valamint street food ételek, nemzetközi konyhák és különböző italok „mutatkoznak be” június 2. és 4. között. A fesztivál témája az új generáció, a fiatalok, és velük együtt a megújulás, a trendek, a technológiák. Fiatal szakemberekkel is lehet itt találkozni, többek között Béres Anett cukrászséffel, Huszár Mátyással, a füredi Vasüzlet fiatal csapatának vezetőjével, továbbá Makai Edinával, aki filozófiát tanult és egy zenekarban is dobolt mielőtt a Michelin-csillagos Salt étterem séfhelyettese lett. Wossala Rozina vendéglátós és író lesz a műsorvezető, aki a Gourmet Akadémia színpadán workshopot is tart. Bővebben: gourmetfeszti­val.hu

(Millenáris, Bp. II., Kis Rókus u. 16–20.)

 

péntek június 2. 19.00   Ukrajna: Legyőzni a sötétséget – premier vetítés

Az Ukrajnában 2022 februárja óta dúló háború első néhány hónapját dokumentálta testközelből a Kinodopomoha filmes kollektíva. Filmjük ukrán és orosz nyelven, angol és magyar felirattal látható. A vetítés után a film két alkotójával, Andrij Litvinyenkóval és Tatjana Dorodnyisinával beszélget Földes András újságíró. A 12 perces, Amikor felnövök című kísérőfilmet pedig Claire Billet és Olivier Jobard készítette arról, hogyan élnek túl a tizenévesek a rakétatámadásokban nagyrészt megsemmisült Irpiny városában.

(Toldi mozi, Nagyterem, Bp. V., Bajcsy-Zsilinszky út 36–38.)

péntek június 2. 19.00   Kurtizánképző

Ágens Bikalról Budapestre költöztetett, provokatív, ironikus női stand upja a két nem közötti megértés és elfogadás útját népszerűsíti, sajátosan szabad szájú, vaskos humorral. A több mint nyolcszázhetven előadást megért szerelmi okosítás Kurtizándiplomát, azaz kultúrtörténeti szakirányú végzettséget ad.

(Pinceszínház, Bp. IX., Török Pál u. 3.) - OLVASÓKÁRTYA ELFOGADÓHELY

péntek június 2. 20.00   Gereben Zita – koncert

A dzsessz-pop-blues énekesnő 2009-ben alapította a zenekarát és már három sikeres nagylemez van a hátuk mögött, csupa saját szerzeménnyel. Most készülnek a negyedikre, így ez a koncert egy kis ráhangolódás a rajongóknak. Horváth „Tojás” Gábor zongorázik, Tury Krisztián gitározik, Pál Gábor basszusgitározik és Gálfi Attila dobol.

(BMC, Opus Jazz Club, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

 

péntek június 2. 21.00   Tariqua – koncert

Saïd Tichiti marokkói származású muzsikus, a gnawa zene jó ismerője, már húsz éve zenél Magyarországon és – ahogy mindig – most is a dzsessz és a magyar népzene tehetséges zenészeivel dolgozik együtt. Gyógyító, fúziós zenét játszanak: Kovács Ferenc hegedűn és trombitán, Bede Péter szaxofonon és furulyán, Mészáros Ádám gitáron, Halmos András pedig dobokon. Mohammed Lamine szenegáli kolléga lesz az élő, táncolható világzenei est vendége.

(Jedermann, Bp. IX., Ráday u. 58.)

 

 szombat június 3. 10.00   Roma Női Konferencia

Az aktív roma nők számára találkozási és tapasztalatcserélési lehetőség, de nem csak nekik nyújthat tanulási és tájékozódási lehetőséget a program. Szó lesz a roma női identitásról, az egészségügyi helyzetről, de az Ukrajnából érkező roma menekültek megsegítéséről is. Az előadásokat kerekasztal-beszélgetések követik a Roma Női Hálózat, a Romaversitas Alapítvány, a Somnakuno Drom Roma Női Civil Egyesület és a Családok a Családokért Polgári Egyesület részvételével. Kortól, nemtől, származástól függetlenül várnak minden érdeklődőt!

(Hotel Helia, Bp. XIII., Kárpát u. 62–64.)

 

 szombat június 3. 10.00   IX. Vagabond Korzó

Vissza a városba! mottóval ismét összművészeti és gasztrokulturális fesztivál a Dunánál, a nemrég elhunyt Török Ádámot megidézve. Az események a Duna-parti Sport Szigetről a város utcáira, tereire költöznek. Kilenc helyszínen 30 produkció lesz látható, és fellép többek között a Besh o droM, Long Story Short, Biomadár, Badár Sándor, Szekeres András, Fekete Jenő, Üllői Úti Fá:k, Prosectura, Marlboro Man, Stukker és a The Mojo.

(Korzó, Dunaharaszti)

 

szombat június 3. 12.00   Szabad a tánc – Táncmaraton

A Freeszfe maratoni táncversenyt hirdet pároknak. Déltől este 8-ig lehet nevezni és bármikor, bárki becsatlakozhat, de a versenyben csak azok vesznek részt, akik végigtáncolják a nyolc órát. Óránként van 7 perc szünet, és tánc közben lehet enni, inni, telefonálni is. A versenyt Grecsó Zoltán táncos vezényli, és néha híres embe­rek is felbukkannak majd a parketten. Nincs megkötés, gyerekkel, baráttal, szülőkkel is lehet táncolni. A nevezési díj fejenként 1000 forint. A végén egy győztes pár marad, s 100 ezer forintot vihet haza.

(CEU, Aula, Bp. V., Nádor u. 15.)

 

 szombat június 3. 19.30   Grabovski-lemezbe­avató és Szintaxis-lemezbemutató

Előbb voltak barátok az egyetemről, aztán lettek feldolgozás-zenekar egy buli erejéig. 2018-ban jöttek ki a négydalos Farkas vagy bárány című kislemezükkel, amely sikeres lett, és most az ősszel megjelenő lemezről mutatnak be új dalokat. Marosvásárhelyi barátaikkal teljesedik ki az este, akik ez alkalommal mutatják be Magyarországon a Fel az égre! című első nagylemezüket.

(Gödör, Bp. VI., Király u. 50.)

 

vasárnap június 4. 16.00   Van olyan, hogy túl píszí? – beszélgetés

A Freeszfe fesztivál utolsó napján kerekasztal-beszélgetés lesz a politikailag korrekt beszédről Ráskó Eszter pszichológussal, Lady Dömper előadóművésszel és Szabó Attilával, a TASZ munkatársával. Garantált a véleménykülönbség és a tabudöntögetés. Ugyanebben az időben, más termekben Kizlinger Lilla rendezése Mit csináljak, hogy jobban érezd magad? címmel, majd Százféle változatban címmel koncert Cseh Tamás dalaiból.

(CEU, Auditórium, Bp. V., Nádor u. 15.)

 

vasárnap június 4. 16.00   Vörösmarty utca 13. fszt. 2/A

Kovács Luca esetleg államalapításba torkolló autofikciós performance-a, amely egy lakással kezdődik. A Freeszfe Tokio Sunrise fesztiváljának előadását Hudi László mentorálta, valamint Szabó Veronika és Tózsa Mikolt voltak a konzulensek. 18.30-tól és 20.30-tól ugyanitt Melykó Richárd performál Massza Orbit címmel, amelynek során a tömeg hajlandóságát, valamint fragmentumait vizsgálja egy spekulatív nyelv magyarázatában.

(CEU Konferencia-központ, Tokió Terem, Bp. X., Kerepesi út 87.)

vasárnap június 4. 19.00   Liliom

1909-ben Molnár Ferenc saját korába helyezte a Liliom történetét. Kovács D. Dániel rendező verziója egy nagyvárosi parkolóház sötétjében játszódik, ahol két, egymásba fonódó árnyalakra lecsap a rendőrség. A Katona színészét, Tasnádi Bencét hívták meg a főszerepre.

(Örkény Színház, Bp. V., Madách tér 7.) - OLVASÓKÁRTYA ELFOGADÓHELY

hétfő június 5. 19.00   Élet, bor, humor – az alig ismert Márai

Hirtling István színművész és Mészáros Tibor irodalomtörténész Márai-kutató estsorozatában ezúttal Márai Sándor közéleti témájú, ironikus és gyógyító hatású írásaival ismerkedhetünk. Szó lesz futballról, szépségversenyről és egy idős ember házasságáról is. Most is, mint mindig ebben a sorozatban: Tárkány-Kovács Bálint cimbalomművész zenei kísérete segíti az irodalmi szövegek elmélyült befogadását.

(Várkert Bazár, Bp. I., Ybl Miklós tér 2–6.)

 

hétfő június 5. 19.30   Anti-Flag, Less Than Jake – koncert

Új lemezével érkezik az Anti-Flag. Ilyen 2015 óta nem volt: tarajosok vs. raszták lesz a felállás a nyári koncertszínpadon. A pennsylvaniai punkrockerek és a floridai ska-punkok egy nyárnyitó buli keretében táncoltatják meg a közönséget. Aztán még Pepita Beginner party is lesz.

(Dürer Kert, Bp. XI., Öböl u. 1.)

hétfő június 5. 20.00   Okuláré projekt – visszaszámlálás

Kortárs drámák felolvasó estje a Fiatal Drámaírók Háza – Metroworks Színházművészeti Szabadiskola szervezésében. A szövegek majdnem az utolsó pillanatig kiválasztás alatt. A program ingyenes.

(Trafóklub, Bp. IX., Liliom u. 41.) - OLVASÓKÁRTYA ELFOGADÓHELY

kedd június 6. 17.00   Alul- és felülnézetből: a szociális képzések szerepe a társadalmi problémák kezelésében

A Hilscher Rezső Szociálpolitikai Egyesület és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Szociológiai Gyűjteménye közös: Ferge Zsuzsa szakmai örökségének nyomában: a társadalompolitika feltűnő és eltűnő reményei című szabadegyetemi sorozatának utolsó fejezete. A sorozatban ezúttal Oroszi Éva, Hegyesi Gábor és Benkő Fruzsina ad elő.

(Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Öt­pacsirta szalon, Bp. VIII., Ötpacsirta u. 4.)

 

kedd június 6. 18.00   Viszlát odakint

Bot Ádám köztéri, élőszobor-installációs performance-a a PLACCC Dance 2023 műsorán. Témája a hajléktalanság és az otthontalanság, a Fedél nélkül című utcalappal együttműködésben. A koreográfiákat a lapban megjelent versek és alkotások inspirálják, illetve a művészeti akció helyszíneit is az önkéntes közreműködők javaslatai alapján választják ki az alkotók.

(Kálvin tér Ráday utca felőli része, Bp. IX.)

 

kedd június 6. 20.30   Jaguárfolyosó – zenés könyvbemutató

Az f21 ökoköltészeti pályázatának első helyezettje és Líra díjának nyertese, Márton Ágnes aktuális kötete lesz műsoron. Felolvas a szerző, akit Grencsó István fúvós és Kováts Zoltán Sándor nagybőgős kísér hangszeres improvizációkkal. Szabó Tamás szájharmonikás is itt vendégeskedik.

(Jedermann, Bp. IX., Ráday u. 58.)

 

szerda június 7. 18.00   Miracle – special edition

Oberfrank Réka koreográfus első alkalommal lép ki a város tereibe az eredetileg színházi közegben bemutatott táncelőadása köztéri verziójával a PLACCC fesztivál műsorán. Távolról indulni, megtalálni egymást és feloldódni a közösségben, erről szól a történet. Miközben kitágul a tér.

(Mikszáth Kálmán tér, Bp. VIII.)

szerda június 7. 18.30   Zabolátlan Lovaim – koncert

Kollár-Klemencz László összefogott Farkas Róbert hegedűművésszel, a Budapest Bár vezetőjével, valamint Dargay Marcell-lel, a Katona és más színházak állandó zeneszerzőjével, hogy újragondoljon emblematikus dalokat és a saját dalait is. Szinte minden külföldi dalnak új magyar fordítása készült Grecsó Krisztián, Máthé Zsolt és Kollár-Klemencz László tollából.

(Katona József Színház, Bp. V., Petőfi S. u. 6.) - OLVASÓKÁRTYA ELFOGADÓHELY

szerda június 7. 20.00   Koncz Kriszta Quintet – koncert

A zenekar tagjai a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsesszképzésén ismerkedtek meg, azóta pedig számos formációban zenélnek együtt. Zenei impresszióikat adják most elő a dzsessz, a világzene és a folk területéről. Nosztalgikus, melankolikus, de ugyanakkor energikus, groove-os és szövegcentrikus este lesz. A saját szerzeményeken túl olyan előadók és dalszerzők repertoárjából dolgoznak fel dalokat, mint Joni Mitchell, Nina Simone, Freddie Hubbard vagy Abbey Lincoln, de a magyar népzenekincshez is van közük.

(BMC, Opus Jazz Club, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

csütörtök június 8. 19.00   Semmit se bánok

Székely Csaba neve mára garancia a színpadi sikerhez, pedig semmi felemelő nincs a darabjaiban, csak a rögvalóság és az irónia. A magányos és mogorva öreg államvédelmis, és egy furcsa, szorongós fiatal lány története. Az a közös bennük, hogy nem szeretnének szabadok lenni, mert azt sem tudják, mi az, csak a terrort tapasztalták valamelyik végéről. Vajon megszabadulhatnak a láncaiktól valaha? Sztarenki Pál rendezte, Schneider Zoltán, Elek Ferenc és Sztarenki Dóra játszanak.

(Pinceszínház, Bp. IX., Török Pál u. 3.) - OLVASÓKÁRTYA ELFOGADÓHELY

csütörtök június 8.  20.00   A test misztériuma

A PLACCC Dance programját a Cipolla Collectiva beavató előadása zárja, amely – az előzőekkel ellentétben – nem köztéren, de egy rendkívül nyitott tudományos helyszínen lesz. A darab a természet ereje által mozduló embert a természet részeként ábrázolja, az öt elem pedig öt különböző, de a testre, lélekre, szellemre egyaránt ható erőként alakítja a jeleneteket a darab során.

(OSA Archívum, Bp. V., Arany János u. 32.)

 

csütörtök június 8.  20.00   X Ambassadors – koncert

Az Unsteady- vagy a Renegades-slágerek gyártói a Beautiful Liar című új lemezüket turnéztatják, és közben benéznek ide is, hogy táncolhasson a nép.

(Akvárium, Nagyhall, Bp. V., Erzsébet tér 1.)

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk