Snoblesse Oblige 2023/4.

  • Narancs
  • 2023. január 25.

Interaktív

Heti kulturális programajánló

Nem vágyódni utánad. / Idők végeztéig tartó felejtés. / Hópehely emléke, elolvadó levegő.

(Ladik Katalin: Tegnapi arcod utazik)

péntek, január 27., 16.30  Nagy Noémi Quartet – koncert

Ezzel a friss, 2022 nyarán alakult, de máris sok tapasztalattal rendelkező csapattal kezdődik a Jazz-tehetségbörze. Ők az 1930-as, 40-es, 50-es évek swing és bebop örökzöldjeit szólaltatják meg saját hangszerelésben, Horváth Balázs zongorán, Jónás Géza bőgőn, Jónás Fülöp dobokon. 18.00-kor kezd ugyanitt Egri János jr. és új formációja, a Trio Johnology, másnap pedig a Symbiosis 5 és az In­effable mutatkozik be. Jó hír, hogy a börze koncertjei online is hallgathatók a mupa.hu oldalon. (Müpa, Fesztivál Színház, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

péntek, január 27., 19.00  Egy őrült naplója

Mi vagyunk őrültek, vagy a világ őrült meg körülöttünk? – kérdezi Gogol ebben az 1834-ben játszódó történetben, amelyet Czímer József fordítása alapján Bodó Viktor rendezésében láthat a közönség. Akszentyij Ivanovics Popriscsin szerepében Keresztes Tamás, aki 2016 óta, díjesőktől áztatva, telt ház előtt, töretlenül játssza a hülyét. Meg kell említenünk az eszelős díszletet, amelyet szintén Keresztes tervezett, valamint az atmoszferikus zenét, amely élőben születik, és benne van a nagy titok. (Jurányi Ház, Bp. II., Jurányi u. 1–3.)

 

péntek, január 27., 20.00, Wake Up 1230 – koncert

Rendhagyó koncertsorozatra invitál az ismert rock and roll arcokat felvonultató szupergroup. Baksa-Soós Attila, Frenk, Papp Szabi és Beck Zaza meghódítja nem csak a koncertszínpadot, de a kultiplex mozik világát is. A zenéhez különleges látvány készül, amit a mozi hang- és vetítéstechnikája egészít ki. Az esemény után, a helyszínen kapható lesz a Wild Colors című bakelit nagylemezük, aztán dedikálásba és közönségtalálkozóba torkollik az esemény. (Kultik Csepel Mozi, Csepel Plaza, Bp. XXI., II. Rákóczi Ferenc út 154–170.)

 

péntek, január 27., 23.00  HIVE party

Az utolsó nagy januári buli fő vendége a rollerek mestere, a Sofa Sound Bristol kiadó feje, Dirty Le Roi lesz, vagy ahogyan a legtöbben ismerik, DLR. A mester látogatásán kívül is lesznek jelentős történések még az éjszakában, például a magyar trió, a Spinline is tiszteletét teszi itt, hogy új Reaching the Oasis című albumát bemutassa. A holdsütötte sávban a hazai hangkeverők – MVRK, Insight, Tibo, Sephx, D-Tail és Komlo – tesznek róla a pult mögött, hogy csend, na az ne legyen. (Dürer Kert, Bp. XI., Öböl u. 1.)

 

szombat, január 28., 19.00 Magasföldszint unlocked

Két dolog készül itt párhuzamosan, két merénylet a közönség ellen. Egy multimédia-show Simon Márton verseivel, Dombovári Csongor mozgóképeivel és a Slapstick zenekar hangzásképeivel, majd a nézők kerülnek a fókuszba, hogy az alkotók kihozzák belőlük a legjobbat. De legalábbis annyit, hogy átélhessék a költő és múzsája közötti narratívát. Mindezt a Scallabouche színház segítségével, Messaoudi Emina főszereplésével, Alexis Latham rendezésében. (Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

szombat, január 28., 20.00  F.O. System – koncert

Harminchárom év után előbújtak és új dallal bővítették a régi repertoárt. A hazai dark zene mára kultikussá vált csapata, a Fekete Lyuk és a 80-as évek underground zenéjének képviselői ismét feketébe öltöznek, és elmondják a rendszerről a véleményüket. Hogy melyikről, azt majd meglátjuk. (Akvárium Klub, Bp. V., Erzsébet tér 1.)

 

szombat, január 28., 20.00  Dioráma magyarokkal

Újra itt van a nagy Dioráma csoport, és hont foglal. Vagyis visszaveszi, egyesíti, majd újraosztja, gyógyítja „és legfőképpen szereti azt a Magyarországot, ahol mi mind ellenséges sáncok mögül vicsorgunk egymásra”. Raubinek Lili kvázi társulata, illetve interdiszciplináris alkotói közege ismételten arra vetemedik, hogy Kárpát-medencévé alakítsa át a színpadot, és a kollektív kulturális emlékezetben megkeresse azt a nemzeti legkisebb közös többszöröst, ahol megdobban a szív. Magyarul a magyarságunk megélésének lehetőségeiről szól ez az előadás. A nézőkre nagyon számítanak. (Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk