Snoblesse Oblige 2023/6.

  • Narancs
  • 2023. február 8.

Interaktív

Heti kulturális programajánló

A távolból trombitaszót hallottam, kérdeztem a szolgát, mit jelentsen ez. Mit sem tudott, mit sem hallott. A kapunál megállított, azt kérdezte:

– Hová lovagolsz, uram?

– Nem tudom – válaszoltam –, csak innen el, csak innen el. Mindegyre innen el, így érhetem el csak a célomat.

– Hát ismered célod? – kérdezte ő.

– Igen – feleltem én –, hiszen mondtam, „innen el”, ez a célom.

(Franz Kafka: Innen el, fordította: Tandori Dezső)

február 10. péntek, 19.00  Filterezett fotóim. Megszépítő messzeség

Bácskai Juli Pszichoszínháza most azokról szól, akik szebbnek, jobbnak, gazdagabbnak mutatják magukat. A közönség instrukciói nyomán Fodor Annamária és Kocsis Pál torzítják szebbé a valóságot. De arra is fény derül, mi van akkor, ha minden kiderül. Közbehegedül Bóna János. (K11 Művészeti és Kulturális Központ, Bp. VII., Király u. 11.)

 

február 10. péntek, 19.00  De mi lett a szerelemmel? – ősbemutató

Nyolc Csehov-novella, három színész – Zsigmond Emőke, Hajduk Károly, Takács Géza – és egy szerelmi háromszög Kiss Csaba átiratában és rendezésében. Minden alkalommal a közönségen múlik, hogy kinek az életét követi az előadás: a jámbor férjét, a frivol asszonykáét vagy a barátét, aki vállalja is, meg nem is. Az alkotók lángoló vitákra számítanak, aztán csak úgy, mint a szerelmi ügyeknél lenni szokott, mindenkinek igaza lesz, vagy visszavág, vagy bosszút áll. (Pinceszínház, Bp. IX., Török Pál u. 3.)

 

február 10. péntek, 19.30  Szaturnusz gyűrűje – bemutató

„Zsolt negyvenhat éves, gyermektelen. Bonyolult és zűrzavaros múlt kavarog mögötte. Egy hatalmas szerelem és válás. Egy szenzációs zenekar, melynek széthullása előtt a frontembere volt. Zsolt ma fuvarozik, és épp Gdańskból száguld hazafelé, ahol várja őt fiatal, mindenórás barátnője. Tapossa a pedált, és egy pillanatra elalszik…” Kárpáti Péter kifordított Orpheusz és Eurüdiké története szerint a mítosz nem feltétlenül az örök szerelemről, simán lehet, hogy az örök szakításról szól. A darabot Nagy Zsolt, Láng Annamária, Szandtner Anna, Novkov Máté, Polgár Csaba, Józsa Bettina, Ficza István és Jéger Zsombor játsszák Vadas Zsófia Tamara koreográfiájára és Szabó Sipos Ágoston zenéje kíséretében. Már csak márciusra vannak jegyek, tessék lecsapni rájuk! (Örkény Stúdió, Bp. VII., Asbóth u. 20.)

 

február 10. péntek, 20.00  The Acoustic Manual Techno Party

Szokatlan technozenei táncház, ahol a DJ-ket dzsesszzenészek helyettesítik, de ez a vad, kollektív toporgást egyáltalán nem befolyásolja, sőt ugyanúgy mehet. A belépő itt mindig készpénzzel fizethető. (Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

február 10. péntek, 21.30  Péterfy Bori & Love Band – koncert

A Love Band Maraton BAZ megyébe megy, hogy ott dúdolja bele az éjszakába, hogy labamba. Csak­is a legjobbaknak. (Helynekem, Miskolc, Széchenyi István u. 30.)

 

február 11. szombat, 10.00   Velúr – kiállítás

Katona Szabó Erzsébet Ferenczy Noémi-díjas textilművész kosztümtervei, faliszőnyegei, gobelinjei, nagy méretű bőrkollázsai és bőrdobozai március 26-ig láthatók, hétfő kivételével mindennap. (Műcsarnok, Bp. XIV., Dózsa György út 37.)

 

február 11. szombat, 18.00  Mivanveletek

„Művészek civilben a kisszobában, nagyszobában, folyosón, fürdőszobában, konyhában, gangon – élő kiállítási tárgyak – mozdulatlanok, mozgók – némák, beszédesek, arról beszélnek, amiről csak ők tudnak.” Lestyán Attila, Vicei Zsolt, Majorfalvi Bálint, Dunai Júlia, Faragó Zsuzsa, Márkos Berci, Laboda Kornél és Simkó Kati a szereplők, velük tud este 10-ig akcióba vagy diskurzusba keveredni a közönség egy nagy társasjáték részeként. Forgács Péter rendezésében. (KuglerArt Szalon, Bp. V., Sütő u. 2.)

 

február 11. szombat, 19.00  Az étellift

„Két, első pillantásra munkás külsejű férfi vár utasításra egy alagsori szobában. Hogy mi a dolguk, az egy idő után elég egyértelmű, bár eljöhet olyan pillanat, amikor minden értelmetlennek és hiábavalónak tűnik.” Harold Pinter darabját Micskó Zoltán rendezte, és a Prospero Színkör két színésze, Marton Dávid és Czeller Péter adja elő. (Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ, Székesfehérvár, Fürdő sor 3.)

 

február 12. vasárnap, 10.00   Farsangi programkavalkád

Kézműves és interaktív programok várják egész nap a kicsiket és nagyokat; farsangi maszkkészítés, ügyességi játék fánkokkal. 11 órától a Makám zenekar inter­aktív családi műsora kezdődik Bogárbál címmel, délután játékos hangszerbemutató lesz egy minikoncerttel, ahol gyerekek és szülők együtt simogathatják a hangszereket. Lesz malacfogatos mesejáték is. (Várkert Bazár, Bp. I., Ybl Miklós tér 2–6.)

 

február 12. vasárnap, 19.00  Valaki, mint én

Roy Chen izraeli szerző műve mentális zavarokkal küzdő fiatalokról szól, akik egy pszichiátriai intézetben élnek, és épp egy saját színházi előadás bemutatására készülnek az új nevelőnő, Miss Caroline vezetésével. A Maladype Színház pszicho-patrónus előadása másnap is látható. Fordította: Huszár Szilvia. (Eötvös10, Bp. VI., Eötvös u. 10.)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk