Snoblesse Oblige 2024/12.

  • Narancs
  • 2024. március 20.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Kis csikkeket a láb, ha eltapos, / vigasznak jó, a talpunk, hogy lapos. / Mint izzadt tenyérnyom a rézkilincsen, / még ott vagyok, s már nem vagyok a nincsben.

(Jónás Tamás: Keresztények alkonya)

péntek március 22. 9.30 Bábszínházi világnap

A Színház- és Filmművészeti Egyetem III. éves bábszínész hallgatóinak marionettfiguráival, valamint Bodnár Zoltán és Gazdag László bábszínészek Vitéz László báb­játék-automata előadásával indul a nap, lesz aztán kiállításmegnyitó, könyvbemutató, végül 17.00-tól Osztálytalálkozó címmel beszélgetés lesz az Állami Bábszínház Báb­stúdiójában 1983-ban végzett egykori stúdiósokkal. Az utolsó három program ingyenes, de regisztráció szükséges!

(Bajor Gizi Színészmúzeum, Bp. XII., Stromfeld Aurél út 16.)

 

péntek március 22. 19.00 Grand Mexican Warlock, Choke City – koncert

Októberben jelent meg Eulogy című lemezük, és most a nagy mexikói varázslóról elnevezett zenekar visszatér a kultúrkomplexumba, hogy csapjon egy hatalmas bulit a budapesti éjszakákat megéneklő posztpunk, new-wave dark pop csapat társaságában.

(Turbina Kulturális Központ, Bp. VIII., Vajdahunyad u. 1.)

 

péntek március 22. 19.00 Életem egy függővel

Alkoholista, drogos, munkamániás, kapcsolatfüggő, szexmániás – ki tudja, még hányfélék vagyunk, talán mind függünk valamilyen szenvedélytől. Mindenki beteg, aki függő? Ez a központi kérdése Bácskai Juli Pszichoszínháza soron következő egyszeri estjének. Kovács Patrícia és Chován Gábor improvizálnak a nézők ötleteire.

(Városi Ifjúsági Klub, Budaörs, Károly király u. 3.)

 

péntek március 22. 19.30 Ránki Dezső és a Keller Quartet koncertje

A kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész és az 1987-ben alakult zenekar műsorát Schubert öttételes Pisztrángötöse nyitja, majd Sosztakovics vonósnégyese következik, a záródarab pedig Csajkovszkij legnagyobb sikerű vonósnégyese.

(Zeneakadémia, Bp. VI., Liszt F. tér 8.)

 

péntek március 22. 22.00 Wurming parti

Goblinok, tündék, orkok és férgek lepik el a tavaszi napfordulón a józsefvárosi éjszakát, de a belga DJ Würm is ott lesz, hogy vezényelje a rítust. Aztán feltűnnek még a FamilyFast zsémbes és fürge manói is, hogy csatlakozzanak a basszusok és a gyors ritmusok ünnepéhez. Szóval szürreális buli lesz.

(Gólya, Bp. VIII., Orczy út 46–48.) 

 

szombat március 23. 14.30 Egy nap az LMBTQI+ történeti hónap jegyében

A pécsi szál mai programján nyitástól folyamatosan látható Renya (Biacsics Renáta, Renyagyár) kiállítása „Nekem is vannak meleg barátaim…” címmel, közben Az Emberség Erejével Alapítvány: „Résnyire” – Szabadulószoba az előbújásról és az „A csomag, amit cipelni kell” – installáció a szivárványcsaládok helyzetéről című interaktív játékokban lehet részt venni. Aztán beszélgetés meg kvíz, majd mini drag show Tinezzel és sztárvendégével, a brazil Penelopé Obscurával.

(Szabadkikötő, Pécs, Király u. 64.)

 

szombat március 23.  18.00 My Body Is Mine – kiállításmegnyitó

Kinézetünkkel kapcsolatos megjegyzések, utalások, kéretlen tanácsok. És olykor mi is tesszük a megjegyzéseket, noha sosem tudjuk, mit válthat ki egy-egy ilyen a másik lelkében. Ez a kiállítás a testszégyenítés ártalmaira hívja fel a figyelmet. A fotókat a cseh Zuzana Lazarová készítette, a projekt kurátora: Ridina Ahmedová. A szabadtéri tárlat május 31-ig látható.

(Ferenc tér, Bp. IX.)

 

szombat március 23.  19.00 Prudencia Hart különös kivetkezése

Prudencia Hart PhD-hallgató a kis Ford Ka kocsijával elindul egy konferenciára a skót határvidékre. Előadásának címe: Az alvilág inherens interioritása a néphagyományokról szóló diskurzusokban. Közben betakarja a hó a kisvárost és a néprajztudós a városban ragad éjszakára, illetve ezer évre. David Greig szürrális darabját Závada Péter fordította, Kovács D. Dániel rendezte. A kocsmaszínházi előadást ezen a napon regisztrációt követően a Színházak Éjszakája karszalagjával is meg lehet nézni. Zene és vacsi is lesz.

(Stúdió K. Színház, Bp. IX., Ráday u. 32.)

 

szombat március 23. 19.00 Kölcsönlakás

Egy házaspár két tagja véletlenül ugyanarra az időre ugyanazt a baráti otthont kéri kölcsön titkos szerelmi légyottjának lebonyolítására. Új előadás 16 éven felülieknek Ray Cooney és John Chapman bohózatából Béres Attila rendezésében.

(Miskolci Nemzeti Színház, Miskolc, Déryné u. 1.)

 

szombat március 23.  20.00 Yalla Balagan – A nagy purimi zsidó buli

Megemlékeznek Eszter bátorságáról és a zsidó nép győzelméről, de azért, vagy pont ezért parti is lesz. Változatos zenei felhozatallal a rocktól a technóig a Hacacáré zenekartól a Várkonyi Csibészekig. Belépés 16 éven felülieknek.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

vasárnap március 24. 10.00 Sütiutca – fesztivál

Az első olyan zsidó kulturális fesztivál, ahol a sütemények és purim ünnepe együtt játsszák a főszerepet. A VII. kerület egyik legrövidebb utcájában, a Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet. Este 19 órakor pedig a Lengyelország nincs még veszve! című darab dramatizált felolvasó színházi előadása látható, a két szerző, a lengyelországi születésű Dorota Abbe és a kanadai származású Michael Rubenfeld adják elő, önmaguk mását alakítva. Az előadás után beszélgetés.

(Gólem Színház, Bp. VII., Csányi u. 3.)

 

vasárnap március 24. 10.00 Tavaszköszöntő Kolompos mulatság

A népszerű zenekar naphívogató, esőcsalogató, tavaszköszöntő dalokkal igyekszik siettetni a természet újjászületését. De lesz Gergely-járás, kiszézés, zöldág-járás is, és aki nem tudja, hogy mi az, az majd ott megtudja. Szántai Levente harmonikázik és játékot vezet, Nagy Zoltán tamburázik és mesél, Végh Gábor nagybőgőzik, Timár Sándor brácsázik, Barna György pedig hegedül és gitározik.

(Puskin mozi, Bp. V., Kossuth L. u. 18.)

 

vasárnap március 24. 12.00 Mai Manó Ház 130.

Ingyenesen látogatható Mai Manó kiállítással ünneplik az épület fennállásának 130. és a Mai Manó Ház – Magyar Fotográfusok Háza megnyitásának 30., valamint a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár megnyitásának 25. évfordulóját. Meghosszabbított nyitvatartási idővel, a császári és királyi fényképész életét és a ház történetét ismertető vezetésekkel és vetítésekkel, archaikus technikát bemutató workshoppal, valamint Zalka Imre vándorfotográfus rendhagyó záró tárlatvezetésével várják az érdeklődőket. Az aktuális kiállításokra is ingyenes a belépés 12 és 19 óra között.

(Mai Manó Ház, Bp. VI., Nagymező u. 20.)

 

vasárnap március 24. 20.00 Never Get to Heaven – bemutató

Mi történik hajnali kettőkor az emberekkel? Egyedül vannak, tömegben táncolnak, megvilágosodnak, reménytelenséget éreznek. Barnaby Booth brit koreográfus és fénytervező spirituális és szociális előadása a SUB.LAB.PRO The Ensemble Program keretében. Ugyanakkor a program harmadik bemutatója.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

hétfő március 25. 9.00   San Polo (Velence) – kiállítás

„Velence folyamatosan változik, akár óráról órára… Metanoia. Harminc évig kellett visszajárnom a velencelabirintusba hozzá. De amikor megtörténik, az ember saját magába is hazatalál. A labirintus középpontjában, ha elég bátor voltál, mindig magaddal találkozol.” Péntek Orsolya festőművész-író olajképei absztrakt színnyelvi jelekbe kódolják át a város örökösen változó arcait. A kiállítás április 22-ig, hétfőtől csütörtökig 9–17 óra között tekinthető meg.

(Újbuda Galéria, Bp. XI., Zsombolyai u. 5.)

 

hétfő március 25. 17.00 Mire megszülettünk – kötetbemutató

„Két felső-középkorú férfi, egy dalszöveg- és egy regényíró, akik évtizedek óta barátok, egy gyanúsan kerek születésnap felé araszolva (merthogy ráadásul egyidősek is) elhatározták, hogy hosszú ideje gyakorolt kávéházi beszélgetéseiket az ünnepig írásban is folytatják” – írja Jolsvai András az új, Fábri Péterrel közösen jegyzett könyve ajánlójaként, Mészáros Sándor beszélget mindkettőjükkel a Kalligram délutánján.

(Írók Boltja, Bp. VI., Andrássy út 45.)

 

hétfő március 25. 19.00 Három és fél nővér

Selmeczi Bea folytatta a három nővér életét 20. századi életművésznők – Csehov, Petrusevszkaja, Ulickaja és Szvetlana Alekszijevics – alapján. A gondolatkísérletet Telihay Péter rendező vitte tovább saját díszletelgondolásokkal, és Katona Bálint önálló installációként is működő jelmezeivel. Járó Zsuzsa, Herczeg Adrienn, Varga Lili és Tarr Judit hasítanak a szerepekben.

(Pinceszínház, Bp. IX., Török Pál u. 3.)

 

kedd március 26. 19.00 Murder of Couriers

Minden hónap utolsó keddjén Gólya Futár Filmklub, nem csak futároknak. A műsoron Neil Brill és Tom MacLeod filmje, amely a vancouveri bringás futárközösség három évét mutatja be. Magyar felirattal vetítik.

(Gólya, Bp. VIII., Orczy út 46–48.)

 

kedd március 26. 19.00 Perplex

Orsi és Ádám hazaérkeznek a nyaralásból, de minden olyan fura. Egyszer csak felbukkan a semmiből Kati és Viktor, akik állítólag szintén ott laknak. Egy szürreális fordulatokban gazdag színdarab, amiben semmi sem az, ami. Marius von Mayenburg kortárs német rendező-drámaíró művét először mutatják be nálunk Szenteczki Zita rendezésében az Exit Generáció, pontosabban Török-Illyés Orsolya, Farkas Ádám, Simkó Katalin és Dénes Viktor előadásában.

(Szkéné Színház, Bp. XI., Műegyetem rkp. 3.)

 

kedd március 26. 19.30 Kék pelikán – premier előtti vetítés

Csáki László egész estés animációs filmje a Film/Zene sorozatban premier előtt látható. A vetítést követően a film zenéjéről Tövisházi Ambrus és Preiszner Miklós, a film zeneszerzői és Zányi Tamás, a film hangmestere mesélnek.

(Uránia Nemzeti Filmszínház, Bp. VIII., Rákóczi út 21.)

 

kedd március 26. 20.00 Háj/Fat

One-woman show a kinézetről, avagy egy nő, akinek véleménye van, és nem fél elmondani. Ridina Ahmedová és Alena Dittrichová koncepciója alapján. Csehek, radikálisak és jók, megint.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

szerda március 27. 17.00 ÉS-kvartett – Elviszlek Amerikába

A műelemzős, cincálós beszélgetés témája Nagy Gabriella új regénye. Károlyi Csaba beszélgetőtársai: Deczki Sarolta, O. Réti Zsófia és Zelei Dávid.

(Írók Boltja, Bp. VI., Andrássy út 45.)

 

szerda március 27. 18.00 A dán szék #nordiccontent

Juhász István építész tervezőművész a MOME oktatója, egykori koppenhágai egyetemi tanulmányai, élményei és kedvenc könyvei bemutatásával nyújt betekintést a dán székek világába az óriási világsikertől a megtorpanáson át napjainkig, a megújulásig. A belépés ingyenes, de támogatást elfogadnak.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

szerda március 27. 19.30 Solness

„Örökké aktuális, mondogattuk nevetve, mikor otthon Ibsenről beszéltünk. Azaz csak mi, fiatalabbak nevettünk, mert a szüleink és a nagyszüleink generációja egyáltalán nem tette idézőjelbe mindezt.” Az Örkény Stúdióból áttelepült Gáspár Ildikó Ibsen-rendezése Mácsai Pállal a címszerepben.

(Szkéné Színház, Bp. XI., Műegyetem rkp. 3.)

 

csütörtök március 28. 19.00 Damara x egy5egy lemezbemutatóK

A Még nyitva az ég című album országos turnéjának első állomása, miközben Az el nem álló nagy vihar című lemez is vadonatúj.

(Szabadkikötő, Pécs, Király u. 64.)

 

csütörtök március 28. 19.00 Üvegfal

Léna és Péter örvényszerű házasságának meséje a feleség és a férj szemszögéből. Egy érzelmileg bántalmazó kapcsolat zenés freskója Gryllus Dorka és Simon Kornél felolvasó színházi előadásában. Dobray Sarolta művéből Soós Attila rendezte.

(Gólem Színház, Bp. VII., Csányi u. 3.)

 

csütörtök március 28.  19.00 Ágnes, báránykám

Dr. Martha Livingstone, a törvényszéki pszichiáter igyekszik felmérni az újszülöttgyilkossággal vádolt apácanövendék beszámíthatóságát, miközben a zárda főnöknője ezt próbálja megakadályozni. John Pielmeier darabja az emberi bűnökhöz való viszonyulásról, valamint tudomány és vallás ellentétéről szól többek között. Bodor Géza rendezésében Gubík Ági, Pásztor Edina és Fodor Boglárka játsszák a három főfigurát.

(Kettőspont Színház, Bp. IX., Ráday u. 39.)

 

csütörtök március 28.  20.00 Egri Péter és a Mys­tery Gang – koncert

Az idén 26 éves sztárzenekar bulija műsorán a legjobb számaik a kezdetektől máig. Rockabilly, rock and roll, garage, boogie, dark country, 50’s R’n’B és minden, ami volt meg van az Egri Péter, Fácán, a jóképű és CsTDzsMárk felállásban, közreműködőkkel. A maratoni esten Fábry Sándor konferál.

(A38 hajó, Bp. XI., Petőfi híd budai hídfő)

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?