Szüret 2024/12.

  • Narancs
  • 2024. március 20.

Interaktív

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi. 

Ha meg akarjuk őrizni Magyarország szabadságát és szuverenitását, nincs más választásunk, el kell foglalnunk Brüsszelt. 1848-ban megálltunk Schwechatnál. Most nem tesszük. Most Brüsszelig fogunk menetelni, és mi magunk fogjuk megcsinálni a változást az Európai Unióban.

Orbán Viktor március 15-i ünnepi beszédéből; Miniszterelnöki Kabinetiroda

ALKALMAZNI     CSILLOGÓ     ÜZENET     MÉGISCSAK

A tárcavezető kifejtette, az élelmiszeripar hatással van mindennapi életünkre, a megfelelő táplálkozás kulcsszerepet tölt be az egészségünkben és a társadalmi, gazdasági fejlődésben egyaránt.

Az Agrárminisztérium Sajtóiroda közleményéből

A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet annak a fontosságára, hogy a magyar népi hagyományok szervesen beépüljenek a nevelési-oktatási folyamatba, mivel „ez a nemzet összetartozásának megtartó ereje”. (…) Kiemelte: az a kulturális tőke, amellyel a magyarság rendelkezik, egyrészről meghatározza „emberi mivoltunkat” és nemzeti identitásunk gyökereit, másrészről pedig azt „kiválóan tudjuk alkalmazni a különböző pedagógiai folyamatokban”.

A Belügyminisztérium közleményéből

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Honvédelmi Minisztérium központi ünnepségén, a Bálna Honvédelmi Központban úgy fogalmazott: elkötelezetten hisz abban, hogy a jövő a független és szabad nemzeteké. (…) A miniszter szólt arról is: 1848 „a szabadság iskolája”, amelynek alapja a magyar fiatalok lelkesedése volt a szabadságuk iránt. Megjegyezte: ugyanezt az örömöt, lelkesedést látja a mai fiatalok arcán, amikor „csillogó szemmel” csatlakoznak a Magyar Honvédséghez.

Honvédelem.hu

A múzeumok csúcsszerve jön létre a hat hazai intézmény holdinggá szerveződével felálló Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ által – hangsúlyozta Csák János kulturális és innovációs miniszter. (…) „Nem az intézmények a fontosak, hanem az, hogy az intézményekből a magyar identitás, a magyar üzenet hogyan juthat el a modernitásba” – fogalmazott a miniszter.

MTI

Voltaképpen ugyanaz volt a feladat Szent István idején – független magyar állam megteremtése és a kereszténység felvétele – 1848-ban – haza és haladás – vagy 1956-ban – a szovjet megszállók menjenek ki és legyen polgári demokrácia – és bizonyos értelemben ma is: nemzeti szuverenitásunk megvédése, másfelől pedig a keresztény civilizációnk megőrzése – jelentette ki Semjén Zsolt. (…) A miniszterelnök-helyettes a nemzetpolitika értelmezésének tekintetében szólt arról is, hogy a magyarság nem tud csonkítatlanul fennmaradni, ha bármely nemzetrésze elvész. Rávilágított: a nemzetrészek pedig akkor tudnak megmaradni, ha egyfelől a magyar állam identitásvédelemmel és számos más módon ehhez hozzájárul, de alapvetően akkor, hogyha az adott külhoni magyarság meg akar maradni.

MTI

Ugyanakkor, a proletárdiktatúra propagandamaszlagát lehámozva a filmről, minden osztályharcos ideológiai szándékon túl, a Föltámadott a tenger mégiscsak a szabadságvágyról és a hazafias érzelmekről szól.

Az Origo.hu az 1953-ban készült filmről

A szadai Trianon-emlékműhöz látogatott el kikapcsolódás gyanánt Tóth Gabi és párja, Pap Máté Bence.

Blikk

Ahová csak lehet, Ördög Nóra viszi magával gyermekeit. (…) Micikéről tudni érdemes, hogy légtornász, most pedig nagy megmérettetés előtt áll. Országos versenyen mutatja meg hamarosan, hogy mit tud. Nóri és az edző most arra kérik az országot, hogy szorítsanak nagyon a kis Micikének.

Bors online

Békéscsabáért kitüntetést vett át Pásztor József, a békéscsabai futball legismertebb, legsikeresebb formátuma.

Beol.hu

Családoknak, gyerekeknek kedveztek március 15-én a Hírös Agóra Ifjúsági Otthonban, ahol a játék és szórakozás mellett még tanulhattak is a legkisebb hazafik.

Baon.hu

A római katolikus temetőben folytatódtak az ünnepi események. Sugár Tamás református lelkipásztor emlékezett a Nagyigmándon 1849-ben mártírhalált halt csákberényi lelkészek sírjánál. A katolikus temető után zárult az ünneplések sora Ghyczy József ’48-as honvéd hadnagy, Thaly Zsigmond ezredes, valamint Kandó Tamás síremlékeinél.

A Kemma.hu március 15-i nagyigmándi tudósításából

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?