Tartalom

MaNcs 36. évf. 12. sz. (2024-03-20)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Elfelejtette

Miután a Fidesz megnevezte főpolgármester-jelöltjét, Vitézy Dávid is elhatározta magát arra, amiben mindenki más régóta biztos volt: elindul a június 9-i önkormányzati választáson. Noha korábban az LMP kapacitálta a főpolgármester-jelöltség elfogadására, kampányindító videójában Vitézy a párt nevét ki sem ejtette. Csak néhány órával később egy gigantikus, négy újságoldalnyi terjedelmű interjúban tette meg.

A szerk.

A szerk.

Kutyabaj

A napokban közepesen mókás fordulatot vett az a történet, amely a Magyar Kétfarkú Kutya Párt budapesti önkormányzati választási részvétele körül szövődik.

A szerk.

A szerk.

Most kőhalom

Akár el is képzelhetnénk egy pillanatra, amint Magyarország hivatalban lévő igazságügyi minisztere épp a szuterén ablakán gyömöszöli kifelé a betyárbútort egy jó előre odatámasztott gorilla karjába, majd maga is megpróbálja követni a csomagját, de miután ez nem sikerül neki, ordítozva távozik a konyhaajtón át.

Publicisztika

Václav Němec

Publicisztika

A megrendültek szolidaritásáról

Fukuyama kontra Patočka: a történelem vége vagy a háborúk új évszázada jött el?

Az 1989-es demokratikus forradalmak után sokan úgy vélték, hogy a demokrácia és a kapitalizmus győzedelmes hadjáratot indított a globalizálódó világban. Ezt az optimizmust sugározta Francis Fukuyama amerikai politológus jól ismert tézise is a „történelem végé­ről”, mely tézis a nyugati demokrácia és a jóléti társadalom győzelmét jelentette be. Felcsillant az államok és népek közötti békés együttélés kiterjesztésének és megszilárdításának reménye. 

Külpol

Interjú

Külpol

„Megrezzen, mint mindenki más”

Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke Izraelről és arról, mi jöhet a háború után

Izrael most összetart, kormánya a Hamász elleni háborúra és a győzelemre koncentrál. Viszont a II. világháború óta nem tapasztalt antiszemitizmusra csak az emberséges hozzáállás és korrekt tájékoztatás lehet a jó válasz – ez a véleménye Grósz Andornak, a Mazsihisz elnökének, aki egy hetet töltött Izraelben. Tárgyalt politikusokkal, és adományt vitt az október 7-én megtámadott Be’eri kibucba.

Belpol

Hogyan lett Kína a világ villanyautós nagyhatalma, és meddig maradhat az?

Belpol

Az akkusárkány

Bajban van az európai és az észak-amerikai autóipar, amiért nem vette komolyan a villanyautós kihívást. A szektor radikális átalakítására régóta gyúró Kína a globális versenyfutás abszolút győztese is lehet.

 

Szentkirályi Alexandra útja a Fidelitastól a főpolgármester-jelöltségig

Belpol

Az utolsó fiatal

Főpolgármester-jelöltsége arra utal, hogy Orbán Viktor sem bízik abban, hogy fideszes jelölt legyőzheti Karácsony Gergelyt. Szentkirályi Alexandra a vere­séggel – vagy a választás előtti visszalépéssel – se vesztene semmit.

 

A CÖF gazdálkodása

Belpol

Szolgálatba helyezték magukat

Felnyomná az Átlátszót, a TASZ-t, a Helsinki Bizottságot és a Transparency Internationalt a Szuverenitásvédelmi Hivatalnál a Civil Összefogás Fórum, miközben a saját gazdálkodása maga a homály. Bevételeinek egy része ismeretlen hátterű, a költéseivel nem számol el. Partnereinek nagy része annyira civil, mint egy rendőr alezredes.

Ötmilliárdból sem sikerült elbánni az arzénnal

Belpol

Ez a méreg

Magyarországon már csak Makón és a környező hét településen magasabb az ivóvíz arzéntartalma a megengedettnél. Tizenkét év alatt 5 milliárdot költöttek el mentesítésre. Az eddigiekhez képest 5 százaléknyi munka van hátra, de még nem tudják, ez mibe kerül.

Képzőművészet

Interjú

Képzőművészet

„Nem a pénzért”

Marikovszky Andrea művésztanár, civil aktivista

Válaszul a koronavírus-járvány művészeket érintő hatásaira, világszerte erőre kaptak az alapjövedelem bevezetéséről szóló kezdeményezések. Az ötlet Magyarországon sem előzmény nélküli. Mire jó és mire nem az alapjövedelem? – kérdeztük a téma szakértőjétől.

Kritika

Könyv

Kritika

Csodálatos hazugságok

Michel Houellebecq: Megsemmisülni

„Az ég alacsony, szürke, tömör” – olvashatjuk a regény elején, és nem nehéz arra gondolnunk, hogy a vaskos könyv magja ez a kép volt.

Színház

Kritika

Nincs magyarázat

Sorstalanság

„Hosszú, hosszú gyerekkor volt az életem, amelyet egyedül a belőle keletkezett mű igazolhat” – írja Kertész Imre A néző (Feljegyzések 1991–2001) című kötetében.

Kiállítás

Kritika

Üdv a pokolban

Nyíri Orsolya: Az akarat erős, de a hús gyenge

A fiatal művész tavaly végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, és már akkor láthattuk is egy nagyobb műcsoportját (A celeb „istennő” és a voyeur tekintet) a Q Contemporary Mediating Time and Charm című csoportos kiállításán.

Könyv

Nekrológ

Könyv

Az utolsó népi író

Ficsku Pál (1967–2024)

Az első, A videódisznók esete és más történetek című, a Seneca Kiadónál 1995-ben megjelent novelláskötetének fülszövegében ez olvasható: „Reményei szerint ő az utolsó népi író. Kötetét mindenkinek figyelmébe ajánlom.”

Zene

Interjú

Zene

„Legyen mögötte egy gondolat”

Horti Lilla énekművész

A fiatal, lelkes és szorgalmas énekesnő máris sokrétű repertoárral rendelkezik, nemrég Bartók Kékszakállújának Juditját énekelte, hamarosan pedig a BMC-ben a Modern Art Orchestrával lép fel Liszt Via Crucisában. Technikákról, nyelvekről, hitről és gyerekszülésről is beszélgettünk.

Film

Interjú

Film

„Majd elmegyünk farmernek”

Samantha Jayne és Arturo Perez Jr. filmrendezők

Rendhagyó formában tért vissza a mozikba a Bajos csajok. A 2004-es vígjátékból még 2018-ban készült Broadway-musical, s abból forgatott most filmet a két rendező, akiknek ez a nagyjátékfilmes bemutatkozásuk. A rendezőpárost a klasszikussá lett eredeti moziról és a tinivígjáték-sablonokról is kérdeztük.

 

Visszhang

Visszhang: tévésorozat

Visszhang

A jel

Paula (Peri Baumeister) földhözragadt férje, Sven (Florian David Fitz, a mű egyik írója) legnagyobb bánatára mindig is a csillagokba vágyott.

Visszhang: lemez

Visszhang

Miklós Rózsa

Overture to a Symphony Concert; Hungarian Serenade; Tripartita

A háromszorosan Oscar-díjas zeneszerző sosem mondott le arról, hogy nemcsak a mozik, hanem a koncerttermek teljes polgárjogú alkotója legyen.

Visszhang: film

Visszhang

Tűréshatár

Drogdíler tevékenykedik az éjszakában.

Visszhang: film

Visszhang

Vaskarom

Ez az a film, amelyikhez az egykori helyeske tinibálvány és alkalmi popsztár, később e skatulyákból komoly szerepekkel kitörő Zac Efron szinte felismerhetetlenre gyúrta magát.

Visszhang: színház

Visszhang

Márkos Albert – Dino Buzzati

Sette piani (Hét emelet)

A kamaraoperát Porogi Dorka rendezésében olasz nyelven, magyar felirattal mutatták be Novák Eszter és Selmeczi György osztályának végzősei, a Színház- és Filmművészeti Egyetem „államosítás” előtti időszakának utolsó mohikánjai.

Interaktív
Színház
Gasztro

Konyhai kémia LXX. – a tofu

Gasztro

A bab is hús

Kelet-Ázsia jó részén az egyik legfontosabb fehérjeforrás, nálunk is kedvelt, már nem is annyira egzotikus konyhai nyersanyag. Lehet persze szimplán vegán pótsajtként tekinteni a tofura, de nyilvánvalóan több annál.

Lokál